Preview: Prometheus (2012)

Všichni skalní fanoušci režisérské ikony Ridleyho Scotta vědí, že počátkem června zaútočí do kin sci-fi blockbuster Prometheus. Jakožto jeden z těchto skalních fanoušků jsem se rozhodl odpovědět na některé globální otázky, na které narážím na různých diskuzních fórech. Každý je laik na nějaký film, ani já nejsem vyjímkou, proto bych všechny „neznalce“ Promethea rád naladil na vlnu netrpělivého očekávání. Níže tedy najdete v bodech to, čím by vás měl nadcházející masterpiece režisérské legendy nalákat nejvíc. Článek není spoileroidní.

Fotogalerie – Trailer – Mezinárodní Teaser  IMAX Teaser – Plnohodnotný Trailer Mezinárodní TrailerTříminutový Trailer – TED 2023David – Další články

Prometheus: Temné sci-fi mající DNA vetřelecké série. Odehrává se ve stejném univerzu jako první tři díly, ale stojí na jiném a samostatném příběhu, který NEMÁ s filmy o Ripleyové až na lokace nic společného. Děj filmu se odehrává zhruba třicet let před událostmi z filmu Vetřelec. Vědecká expedice míří za poznáním lidského druhu na okraj vesmíru, aby se konfrontovala se svými domnělými tvůrci, tajemnou rasou Space Jockey. Setkání (nikde není řečeno, že to má být setkání mezi lidmi a právě Space Jockey) se však nějakým způsobem změní o boj v holé přežití nejen posádky, ale celého lidstva. Oficiální synopse filmu. Pro úplnost – Prometheus je název lodě.

Prometheus a mytologie: Prometheus byl titán, stvořitel a ochránce člověka, který se vzepřel bohu Diovi a ukradl z Olympu oheň (symbol pokroku). Bohové jej potrestali přikováním ke skále, na které mu orel (nebo sup) po 12 let ohlodával játra. Prometheus byl zachráněn a vrátil se na Olymp.

Rozpočet: až 120 mil. USD, 3D kamera
Tvůrci: Ridley Scott, Damon Lindelof, H.R.Giger, Neville Page, Jon Spaiths
Hvězdy na plátně: Charlize Theron, Noomi Rapace, Idris Elba, Guy Pearce (zatím blíže nespecifikovaná a přísně střežená role) a další.

Můžeme se těšit na:
– Silnou a hlavně velmi temnou atmosféru. Ridley často podotýká, že film nemá daleko k hororu.
– Scény z přeměny planety Země mimozemskou rasou. Tuto scénu máme vidět ihned na začátku filmu a celá sekvence má trvat zhruba patnáct minut.
– Stejně silné charaktery jako např. Elen Ripleyová.
– Slavný režisér zmiňuje, že po shlédnutí snímku se sami sebe budeme ptát, zda existuje bůh, zda existuje nějaké vědecké vysvětlení pro jeho popření.
– Futuristické, chladné a „průmyslové“ prostředí. Skoro v každém záběru prý uvidíme něco, co se dá ovládat.
– Na úplně prvního Androida společnosti Weyland, který je vyslán s lidskou posádkou na vesmírnou misi.

Co možná uvidíme (spekulace):
– Samotné Vesmírné Žokeje. Jejich náznak jsme mohli vidět v prvním Vetřelci, kde posádka lodě Nostromo narazila na fosílii biomechanického obleku této mimozemské dobyvatelské rasy.
– Obří očekávání filmu leží ve spekulaci, že bychom mohli vidět samotný „vznik“ člověka. Film totiž popře tradiční křesťanskou tézi o vzniku člověka bohem a prostor dostane (?) právě umělé vytvoření lidské rasy.
– Druhá obří spekulace povídá o současném „pěstování“ vetřelců, známých z alienovské ságy. Oba výtvory mají na svědomí Space Jockeys.
– Přemostění k prvnímu Vetřelci. Početná část fanoušků se domnívá, že film skončí oním tísňovým signálem z měsíce LV-426, kterou zachytí loď Nostromo. Podle mě, ale velmi nepravděpodobné.

– Třetím velkým lákadlem, avšak bohužel nepotvrzeným je samotný výskyt ŽIVÉHO Space Joyckeye. Je pravda, že ve filmu najde vědecká výprava kdesi v severním Skotsku prastaré indicie o vzniku resp. umělého vytvoření života a člověka na Zemi, a to mj. ve formě  „souřadnic“ výskytu našich tvůrců. Tyto souřadnice padnou do rukou společnosti Weyland (v Prometheovi však tato firma bude ještě ve stadiu malé korporace a měla by tvořit jakýsi řetězec spolu s dalšími společnostmi), pro kterou pracuje postava Charlize Theron a ta je vyslána jako šéfka posádky na okraj dosud známého vesmíru. Zde končí potvrzená fakta a začíná třetí obří spekulace. Dojde ve filmu setkání člověka a Space Jockeye tváří v tvář? Space Jockey má totiž něco přes 3-4 metry, je chráněn biomechanickým oblekem a jedná se o nekompromisního a nemilosrdného představitele rasy, která…..čtěte dále.

Na co dále film láká:
– Pro fanoušky filosofie také dobrá zpráva. Sám Scott prohlásil, že film BUDE mít silný filosofický podtext.
– Prometheus bude sázet na děsivou a temnou atmosféru podobnou té z prvního vetřelce. Nečekejte mnoho akce, přestřelek, výbuchů. Toho bude relativně málo.
– Na samotnou „činnost“ Space Jockeys. Ti totiž cestují vesmírem a osévají planety vajíčky. Tady končí oficiální info. Scott prohlásil, že je fandou teorie, že Space Jockey vytvořil Aliena čistě pro pracovní účely (pustošení planet za účelem pozdější terraformace). Spekuluje se však o způsobu a průběhu tohoto osévání planet. Ve filmu se NEMÁ objevit klasický vetřelec, možná ani facehugger (ta potvora, která se přisává na obličej a do hrdla klade vajíčka). Musíme si počkat až na samotný film, kde a pokud vůbec bude tento proces ukázán.

Co ve filmu nečekejte:
– Na 99% se nedočkáme klasického vetřelce.
– Ripleyovou (ani nikoho z přeživších postav z původních dílů).
– Androida Bishopa (Lance Henriksen).

Co stojí za zmínku:
– Scénář psal původně Jon Spaiths. Ten se však se Scottem nepohodl na celkovém znění Promethea a jeho osamostatnění se od vetřelecké ságy (Spaiths psal film jako čistý prequel prvního Aliena, což Scott nechtěl). Na jeho místo byl dosazen známý Damon Lindelof. Spaiths však bude uveden v titulcích.

– Lokace, kde se natáčelo – Island, Skotsko, Španělsko, Jordánsko a filmová studia v Anglii a Kanadě.
– Známý švýcarský designér H.R.Giger působí u filmu pouze jako poradce a tvůrce minoritních prvků. Je však tvůrcem jak podoby Aliena, tak podoby Space Jockeye, kterého kdysi pojmenoval pracovním názvem „pilot“. Podoba Space Jockeye bude ještě doplněna znaky jiných designérů.

POKRAČOVÁNÍ PREVIEW ZDE. SPOUSTA NOVÝCH INFORMACÍ!