Prometheus (2012): Generální preview

Každým dnem je sci-fi spektakulár Prometheus blíž a blíž. V posledních dnech jsme mohli zažít doslova trailerové orgie, které s sebou přinesly druhý a naprosto fenomenální trailer, kterému předcházelo hned několik krátkých ochutnávek. V tomto článku najdete vše podstatné, vše na co se těšit, vše o čem se mluví, vše co musíte před návštěvou kina 7. června vědět. Článek není spoilerodiní, ale dozvíte se v něm teorie o možném průběhu filmu. Tyto teorie jsou tvořeny pouze na základě vydaných trailerů a obrázků. Nic víc, žádné „leak“ informace. Toto preview neplánuje nikomu zkazit očekávání před samotnou návštěvou kina. Ti z vás, kteří se o chystaném velkofilmu Ridleyho Scotta ať už jakýmkoliv nedopatřením dozvěděli až v těchto dnech, přečtěte si nejdříve tento článek.

K dřívějším oficiálním informacím se již vracet nebudu, připomeňme si však, ve zkratce, to podstatné. Elizabeth a Holloway jsou archeologové, kteří naleznou někde ve skotských jeskyních tajemné obrazy. Později se tyto obrazy porovnávají s dalšími známými výtvory našich předků (Máyové, Sumérové, Babyloňané, atd.) a výsledkem budiž velmi zajímavá informace. Našly se totiž souřadnice, které se tváří jako „pozvání“ našich domnělých stvořitelů. Žádný bůh, žádná evoluce, žádný velký třesk… V hlubokém vesmíru máme poprvé možnost zjistit kdo jsme a jaký je náš původ… Jenže něco se zvrtne a hledání informací o našem původu se změní v boj o existenci lidské rasy.

Režíruje Ridley Scott. Scénář napsali Jonathan Spaiths a Damon Lindeloff. Pokud vás mohu pozvat, poslechněte si dosud vydané audioblogy v sekci BLOG.

POČÁTEK
Dříve jsme věděli, díkybohu, jen kusé informace o tom, že se jedná o temné sci-fi, které v sobě má jisté znaky DNA vetřelčí ságy s Ripleyovou. Film se odehrává někdy v roce 2070, meziplanetární cestování je samozřejmostí a člověk konečně může vyrazit do hlubokého vesmíru, aby našel svůj původ.

UPDATE PO TRAILERECH
Je jasné, že Ridley pro nás přichystal regulérní blockbuster. Temná atmosféra se z ukázek vrývá do kůže a o megalomanské scény také nebudeme ochuzeni. Bude se jednat (myslím, že tomu můžeme věřit) o film galaktických rozměrů. Členové posádky se dostanou na práh poznání o svém původu, ale nějaká vyšší moc si začne myslet, že to asi není dobrý nápad. Nastává ukrutný boj lidí s něčím hodně temným, neznámým a, jak se zdá, všemocným.

SPACE JOCKEY
Největší otazník celého projektu. Mimozemská rasa, která stojí za stvořením lidské rasy a následně jejím pozváním na velmi vzdálenou místo, později pojmenované LV426. V traileru vidíme tajemnou mléčně bílou postavu, kterak se chystá nastoupit do onoho veleslavného teleskopického plavidla. Jedno však nesouhlasí – fyzické parametry postavy. Space Jockey z úvodu prvního Vetřelce je postava obřích rozměrů, několikrát vyšší a těžší než dospělý člověk. Zde v traileru je tato postava vysoká jako člověk, ale, pravda, nemá na sobě biomechanický oblek. Jediným dosavadním racionálním vysvětlením je, že onen biomechanický oblek dělá z postavy právě obří monstrum. Nikde však není potvrzeno.

NOVÝ „NEPŘÍTEL“
Z traileru je patrný nový parazit. Jedná se o jakési slizké stvoření hadovitého tvaru, které se umí dostat do těla a v něm (asi) parazitovat a (zřejmě) ovládat mysl člověka. Zatím není jasné nic o původu a účelu těchto „hadů“.

POSTAVY
Něco málo se nám začíná vykreslovat na postavách. Elizabeth a Holloway jsou pár, vypadají velmi zamilovaně a právě oni stojí za nálezem v severním Skotsku, který jim zajistí vstupenku na palubu Promethea (projekt společnosti Weyland). Zde, narozdíl od Vetřelce 2, nepotkáme hard-ass vojáky, jejichž jediným jazykem je střílení. Je tu (zatím) vidět pouze jedna postava – Fifield – skotský nedůvěřivý a (doufám) hláškující drsňák s ryzím skotským přízvukem, vyholenou a potetovanou hlavou. Je tu, jak známo, Android David, který se nám ukázal v celé své kráse, působí velmi „lyricky“ a zároveň „programově“,  jeho gesta a řeč těla vypadají dobře, dokonce nám vypustí velmi, veeeelmi filosofickou větičku na konci traileru. Idris Elba jako pilot-kapitán s „hiphopovým“ akcentem. Na závěr samozřejmě Meredith Vickers v podání sexy a zároveň vážné Charlize Theron. Působí opravdu nekompromisně, stojí a tváří se generalisticky, vydává rozkazy a do terénu nechodí.

STŘÍPKY Z DĚJE
Osobně patřím k těm, kteří od tohoto filmu čekají moc a slíbil jsem si, že se nebudu vrtat ve spoilerech. Snažím se naopak číst mezi řádky u těch věcí, jejichž zjištění zážitek z filmu nezkazí. Moc toho však není. Ridley zavřel pusu jak sobě tak veškerým zainteresovaným a informačním kanálem nechť nám jsou právě trailery a TV spoty. Z nich se vyvozují různé šílené i racionální teorie, pečlivě se studují obrázky a samotné trailery po několika dnech od vydání přicházejí na web s doprovodným komentářem popisujícím vše podstatné a spekulujícím nad vším neznámým. Zatím víme (a možná bychom i měli chtít vědět) jen něco málo. Posádka bojuje na cizí planetě, ta se ukáže být domovem jakési mimozemské rasy už pěkně dlouho a z ničehonic se na této planetě resp. z jejího podzemí vynořuje známé plavidlo, které najde posádka nostromo v prvním Vetřelci. Je to tatáž loď? Vše tomu nasvědčuje.  Co tomu všemu předchází?

Naši hrdinové šmejdí po celé planetě, najdou spoustu „jeskyní“ a dalších temných míst a mj. narazí na osudovou komnatu s obřím lidským obličejem a nádobami všude kolem. V traileru jsem tuto scénu viděli již z několika uhlů a stále si myslím, že právě zde dojde k nastartování tragických okolností vedoucích k mrzačení posádky neznámou silou. Charliemu černají oči, Elizabeth na základně svírá ruce před zrcadlem a je patrné, že bojuje s něčím uvnitř svého těla a vůbec je to právě Elizabeth, miloučká, křehká a krásně usmívající se archeoložka, kdo si užije až přespříliš. Smete ji písečná bouře, utíká před havarujícím plavidlem, skáče přes rozevírající se zem. Každý inteligentní člověk si asi domyslí, že se jedná ať o finále nebo předfinále filmu. Nejedná se tedy o žádné spoilerování, protože de facto ani nevíme, pokud se bavíme o této konkrétní scéně, zda to naše švédská kráska přežije. Za sebe mohu říct a oponovat jedné ze skupin fanoušků, že neregistruji únik spoilerů ani prozrazení nějakých zásadních prvků z děje. Na povrch kdysi „dávno“ vyšel rádoby pravdivý scénář filmu, avšak po přečtení zhruba několika prvních vět bylo jasné, že se jedná o fanouškovskou mystifikaci. Scott není takový fušer, aby dovolil provalení čehokoliv na veřejnost. Nevěřte ničemu co je prezentováno jako „leak“,  „screenplay“ nebo „movie ending“. Ve všech případech se jedná pouze o hypotézy, které autoři bohužel vydávají za zaručené a oficiální informace. Pokud chcete mít ověřené informace z oficiálního zdroje,  navštěvujte pouze oficiální web k filmu.

CO BUDE DÁL
Veškeré podstatné a potvrzené informace jsou již na světě několik dní, každý fanoušek je zná nazpamět. Teď už je na každém, jakou cestou se vydá. Od teď ignorovat veškerý další informační přísun, pitvat vydané trailery a hledat spojitost s vetřelci popř. zkoumat onu tajemnou postavu, která má být údajně Space Jockey (osobně tomu prostě nevěřím, že by Ridley Scott tuto postavu takhle brzy prozradil) a nebo si naopak zkazit zážitek v kině a klikat na kdejaké pofidérní odkazy z diskuzí, které schovávají „zaručené“ informace z děje. Jednak si to po pár minutách budete vyčítat a později v kině si to budete vyčítat dvojnásob, protože zjistíte, že to nebyla pravda a před očima vidíte něco jiného. Budete tak pouze zbytečně zmateni. Prometheus stojí za to, aby svá veškerá tajemství na vás vyklopil z plátna a ne z diskuzí.

první tři preview spoty

první teaser trailer

první mezinárodní teaser

upoutávka na plnohodnotný trailer

druhá ochutnávka na plnohodnotný trailer

oficiální trailer

oficiální mezinárodní trailer

SLOVNÍČEK PRO LAIKY Z UNIVERZA PROMETHEUS/VETŘELEC
Prometheus = plavidlo s lidskou posádkou, Terraformace = přeměna planety vytvořením atmsféry, Space Jockey = tajemná rasa a domnělý stvořitel člověka, LV426 = přirozený měsíc planety Calpamos, odehrává se na něm Vetřelec 2 a možná i Prometheus, Android = umělý člověk vytvořený společností Weyland, doprovází lidskou posádku, obecně vzato jedná se o chodící knihovnu a encyklopedii, Weyland = obří korporátní společnost zabývající se vývojem a výzkumem technologií, které lidstvo přivádí na další stupeň vyspělosti.