Recenze: Deadman Wonderland

Představte si, že sedíte ve třídě, bavíte se s přáteli a užíváte si normální školní den. Uprostřed hodiny si všimnete levitujícího muže za oknem a během pár vteřin upadáte do bezvědomí. Když se probudíte, všude kolem Vás jsou jen zdi, po kterých tečou zbytky Vašich spolužáků. Tajemný muž odhodí hlavu Vaší nejlepší kamarádky a zamíří k Vám.

Vstřelí do Vaší hrudi tajemný krystal a střih – jste v soudní síni, kde jste odsouzeni a odesláni do věznice jménem Deadman Wonderland. Jenže v tomhle vězení není nic, tak jak by mělo být. Tedy to Vám dojde, když se seznámíte s tajemnou Shirou a stanete se součástí krvavých soubojů Deadmanů v pravém Deadman Wonderlandu. Co je to ten Deadman? Člověk, který dokáže bojovat pomocí své krve. Přetažené za vlasy? Ani v nejmenším.

O seriálu

Přesně do tohoto kolotoče je vhozen mladý Ganto ve dvanáct dílů dlouhém anime s názvem Deadman Wonderland. Hned si všimněte, že oproti dalším podobným seriálům, má DW vážně dobrý opening. A minimálně stejné, ne-li větší, jsou kvality celého anime. DW není inteligentní seriál ze kterého si odnesete důležité myšlenky pro život, DW je přímá, svižná a extrémně zábavná akce. Jakmile se Ganto dostane mezi Deadmany začne ta pravá řezničina. Souboje mezi lidmi, jejichž zbraní je jejich vlastní krev. Působí to zvláštně, ale až Senji vytáhne své „šavle“ budete chtít víc a víc. Souboje jsou perfektní, originální a naplno využívají potencionálu (no možná ne úplně naplno, ale je tam těch nápadů víc než dost). Krve je tedy dostatek a všechny ty bitky jsou okořeněny perfektním soundtrackem.  Ano, vynikající soundtrack plný burácejících kytarových riffů, jemných klavírových pasáží, klasického elektronického podkresu a hlavně perfektních hudebních momentů, které naplno podtrhnout ty mocné scény, kterých je DW plný. Upřímně, ta hudební smyčka, která se spustí vždy při důležité a vypjaté scéně je neuvěřitelné klišé, ale o to větším překvapením je, že to vůbec nevadí.

Z jedné strany vypadá DW jako to místo, kam se chtěl dostat Snyder se svou „třístovkou“ nebo se Sucker Punch. Přímočará akce, která si na nic nehraje, je efektní, zábavná a je zasazena do funkčního světa. To co Snyder ani v jednom případě nedokázal provést ve stopáži celovečerního filmu, zvládá Deadman Wonderland ve dvanácti dílech, které Vás nenechají vydechnout. Sám se přiznám, že na poslední díl jsem se chystal skoro týden. A bylo mi hodně líto brzkého konce.

Závěrem

Takže tu vlastně není důvod proč si seriál ihned nepustit. Deadman Wonderland je ukázková oddychovka a při tom dokáže strhnout. Je to hloupá a jednoduchá akce, která dokáže vzbudit emoce. Je to povrchní seriál, který dokáže vtáhnout jako málokterý jiný. Tak na co čekáte?

Počet epizod: 12

Délka epizodycca 25 minut

Hodnocení: 8/10