Retro: Síla Pomsty (1986)

Odskočím si na retro rubriku a doporučím zde film (asi nejlepší film) jednoho z mých oblíbených herců – Michaela Dudikoffa. V roce 1986 šel rovnou na DVD snímek Avenging Force (Síla Pomsty) a dnes se jedná o jeden z nejlepších béčkových filmů 80. a 90. let. Matt Hunter (Dudikoff) a jeho přítel Larry Richards (Steve James) se stávají terčem ultrapravicové organizace Pentagram, která chce USA vymýtit od černochů a všech levicově smýšlejících lidí v politice či tajných službách.

Kdo vlastně řídí Pentagram. Čtyři společensky vysoce postaveni lidé, kteří vystupují jako političtí funkcionáři. Mají však za sebou vojenskou minulost, velké svaly a finanční zdroje. Tento kvartet zabijáků unáší své oběti do hlubokého lesa a tam je, bohužel úspěšně, loví. Že to zní povědomě? Ano, o několik let později tento nápad „ukradl“ John Woo ve svém snímku Živý Terč se JCVD v hlavní roli.

Matt Hunter je bývalý agent CIA, který přišel o rodiče a sám se tak stará o svou malou sestru. Jeho nejlepším přítelem je senátor Larry Richards, který se se svou rodinou připravuje na new orleanské pouliční oslavy. Davy lidí slouží jako skvělé maskování pro zabijáky ve službách Pentragramu. Během přestřelky přichází Larry o jednoho ze synů. Díky Mattově pomoci se však všichni dostanou do bezpečí.

Oba hlavní hrdinové se později dozvídají, že Pentragram jde po Larrym. Ten však tvrdohlavě odmítá jakoukoliv ochranu tajné služby a raději se uchyluje do bezpečí Mattova ranče. Bohužel i tam si je zabijáci najdou a Larry s celou svou rodinou umírá. Mattova dcera je unesena a on je donucen sám vkročit do mokrých močálů tmavého lesa, aby se jako lovná „zvěř“ účastnil krvavé hry.

Čtyři lovci tak stojí proti osamocenému bojovníkovi, který nyní musí zúročit vše, co se v armádě a tajné službě naučil. Musí zachránit sebe i svou sestru a zničit Pentragram. Podaří se mu to?

Film točil mistr akčních béček a dvorní obsazovatel Dudikoffa Sam Firstenberg. Zlatý režisér společnosti Cannon spolupracoval se svým oblíbencem např. v sérii Americký Ninja. Přestože filmoví kritici Avenging Force nepřijali s pochvalnými slovy, uznali, že jde o nejlepší snímek v historii Cannonu a zřejmě i v kariéře Michaela Dudikoffa.

Osobně bych vyzdvihl hudbu. Ta je velmi vhodná i trefná. Autorem je George Clinton, který tvořil hudbu např. pro Mortal Combat nebo Špionátora-Austina Powerse. Dále kostýmy. Čtveřice zabijáků se do lesních honů obléká do velmi efektních kostýmů. Jeden si nasazuje bílou masku (tuším, že se jedná o japonskou inspiraci) a do ruky si bere Katany. Druhý se obléká do klasického maskáčového army-stylu s krytkou na tvař, třetí působí dojmem wrestlera a jejich vůdce si také nasazuje masku, ovšem tu nedokážu popsat v tom smyslu, co má symbolizovat.

Pokud tedy nejste vyloženě komerční divák, který bere pouze moderní tvorbu, ale naopak pamatujete 80. a 90. léta naplněná béčkovými akčními hity, jistě se na Michaela Dudikoffa v jeho životní roli podívejte.

Síla Pomsty vydělala necelých pět milionů dolarů.

Avenging Force si můžete zakoupit na webu arara.cz za velmi příjemnou cenu.