Seriál, ze kterého neodtrhnete oči. Netflix si připisuje další mistrovský kousek

Zdroj: Netflix

Itálie bez barev a charismatický Andrew Scott. Nová adaptace Talentovaného pana Ripleyho, mistrovského díla Patricie Highsmithové v žánru kriminální literatury, je osmidílný černobílý seriál, který je jako drahá ocel: je chladný, ale díky své brilantnosti od něj nelze odtrhnout oči.

Tom Ripley, podvodník živořící na počátku 60. let v New Yorku, je najatý bohatým mužem, aby odcestoval do Itálie a pokusil se přesvědčit jeho syna, aby se vrátil domů. Přijetí zakázky je pro Toma prvním krokem ke složitému životu plnému podvodů a vražd.

Čtěte také: Nejoblíbenější sériový vrah se vrátil na Netflix! Zpackané finále se snažila napravit dodatečná řada

Talentovaný pan Ripley vzbudil už při své knižní premiéře v roce 1955 pozornost, která rostla úměrně s časem. Vyjádřil autorčinu představu o morálce světa s úplností, k níž se vlastně nemuselo nic dodávat. Fascinoval však Highsmithovou i její čtenáře natolik, že v sedmdesátých a devadesátých letech následovaly další příběhy.

Není Ripley jako Ripley

Talentovaný pan Ripley z roku 1999 je považován za dokonalý překlad literárního jazyka do jazyka filmového. Režisér Minghella ve filmu dokonale vyvažuje pohádkovost a idyličnost prostředí se zvláštní přitažlivostí hlavní postavy, a Matt Damon v roli Toma Ripleyho zde podal jeden ze svých nejlepších výkonů. A přesto se Zaillianovi podařilo najít stejně přesvědčivý, i když velmi odlišný způsob ztvárnění jednoho z nejslavnějších fiktivních antihrdinů.

Zdroj: Netflix

Stejně jako autorka předlohy, ani Zaillian, legendární hollywoodský scénárista (Schindlerův seznam, Americký gangster), nepovažuje Ripleyho za někoho, s kým byste mohli sympatizovat nebo si ho nějak zvlášť oblíbit. Jeho motivace jsou jasné od začátku do konce a není v nich žádné tajemství. Netflix dokonce z názvu vypustil slovo „nadaný“.

Zaillian se zřejmě řídil heslem samotné spisovatelky, která tvrdila, že jejím cílem je vytvořit příběh o totálním vítězství zla nad dobrem, z něhož bude mít čtenář nevýslovnou radost. Tak je tomu i v případě nového Ripleyho. Jakmile člověk přijme jednobarevnost vize – doslovnou i obraznou, pomalé tempo a budování napětí jako v tomto případě, objeví čistou radost ze sledování výborného Andrewa Scotta.

Zdroj: Netflix

Slovo „zlověstný“, jaký je i plán satmoného Ripleyho, dokonale vystihuje atmosféru seriálu, který stylisticky připomíná film noir. Volba černobílé nás nutí soustředit se na temnotu příběhu, kde nejde ani tak o záměry, motivace a hloubku postav, jako spíše o hitchcockovské rozvíjení děje. Napětí je přítomno téměř od začátku a s přibývajícím časem se stává stále obtížněji snesitelným. V dobrém slova smyslu.

Je to seriál postavený na detailech, v němž záleží i na tom nejmenším: zapálení cigarety nebo obutí cizích bot. Scény jsou komponovány jako obrazy – během sledování máte chuť seriál každou chvíli zastavit a obdivovat jejich krásu. Kameraman Robert Elswit odvádí mistrovskou práci, přičemž kamera je zde jednou z postav, stejně důležitou jako hlavní hrdina.

Zaillian naštěstí nebere své postavy úplně vážně – jeho série je ve skutečnosti plná spíše pochmurného černého humoru. Skutečně jde o netflixovskou trefu do černého, takže se do tohoto světa nechte ponořit, je zde co objevovat.

Zdroj: Netflix