Mrazivé sociální drama dobývá Netflix. V Česku už patří mezi nejsledovanější filmy

Zdroj: Netflix

V tomto dojemném dramatu inspirovaném skutečnými událostmi pátrá mladá žena ze švédské domorodé komunity Saamů po vrahovi, aby si s ním vyřídila osobní účty. Severské sociální drama debutovalo v pátek 12. dubna a již nyní se řadí mezi aktuálně nejsledovanější filmy na Netflixu v Česku.

Zdroj: Netflix

Když se jednoho rána vydá sama na lyže, stane se svědkem toho, jak muž brutálně zabije její milované tele. Je to Švéd ze sousední vesnice a ví, že její rodinu už léta obtěžuje. Nikdy však nebyl přistižen při činu. Až dosud.

Čtěte také: Ďábelský James McAvoy terorizuje cizí rodinu. Trailer na horor od režiséra Ženy v černém má slušné grády

Sobi jsou pro Saamy zdrojem obživy, ale zvířata plní také důležitou duchovní roli. Útok na jejich soby je útokem na samotnou kulturu. Ačkoli je Elsa teprve dítě, vidí, jak jí vytrvalé násilí sousedů a systematická lhostejnost úřadů způsobují hluboké rány a její blízcí ztrácejí naději, dokonce i chuť žít.

Odcizení je natočené podle kritikou oceňovaného románu Ukradnutý (švédská kniha roku 2021) od autorky Ann-Helén Laestadius. Filmová adaptace zachycuje boj mladé ženy za obranu svého domorodého dědictví ve světě, kde roste xenofobie, klimatické změny ohrožují chov sobů a mladí lidé volí tváří v tvář kolektivnímu zoufalství sebevraždu. Příběh odhaluje napětí, které vzniká, když se moderní myšlenky střetnou s tradiční kulturou s hluboce zakořeněným vlastenectvím.

„Je nejvyšší čas, aby se svět seznámil s tímto příběhem a s tím, co se dnes na Sápmi (Laponsko) děje. Sama jsem majitelka sobů a v tomto příběhu se poznávám. Vím také, že mé domorodé sestry, bratři a předkové jsou se mnou. Jsem hrdá a vděčná, že mi společnost Netflix dala tuto příležitost, a nemohu se dočkat, až ji přinesu divákům, vyjádřila nadšení debutující režisérka Elle Márjá Eira.

Odcizení je dobře podané drama odehrávající se v krásné krajině nejsevernějšího švédského území. Nechybí spousta záběrů na zasněžené horské oblasti a polární záři. Scény s pasením sobů podává s takovými detaily, které byste očekávali spíše od dokumentu. Dozvíte se spoustu informací o hierarchii v laponských komunitách, jejich historii a současných bojích.

Odcizení je na Netflixu od 12. dubna.