Filmaři nahráli přiznání sériového vraha. Po letech se vracejí s dalšími podrobnostmi mrazivého případu

Zdroj: HBO Max

Nevyjasněné zločiny Roberta Dursta nebyly jen obyčejnou sérií o zaprášeném kriminálním případu, kterým kdysi žila veřejnost. Tento dokument rezonoval s realitou. Koneckonců se tvůrcům podařilo něco, co se dlouhá léta nedařilo státním orgánům. Po devíti letech přichází druhá řada, která do mrazivého příběhu vnáší další podrobnosti.

Šestidílný dokumentární seriál z roku 2014 odhaluje dlouho pohřbené informace, které filmoví tvůrci objevili během svého sedmiletého pátrání. Předmětem jejich zájmu byla série nevyjasněných zločinů a muž podezřelý z jejich spáchání – Robert Durst, potomek miliardářské rodiny Durstových, jenž na výrobě dokumentu plně spolupracoval. Oslnivý, samotářský a médii neustále obletovaný Durst nikdy veřejně nepromluvil – až dosud. Během exkluzivních rozhovorů s Jareckim s překvapivou otevřeností odhaluje tajemství případu, který byl pro úřady po 30 let záhadou.

Čtěte také: Na Netflix míří hororová lahůdka z roku 2022! V nejistotě drží diváka až do závěrečných titulků

Vše se dalo do pohybu, když režisér Andrew Jarecki v roce 2010 uvedl snímek V lepší společnosti (hrají Kirsten Dunst, Ryan Gosling), inspirovaný zmizením Kathie McCormack, manželky dědice impéria s nemovitostmi, Roberta Dursta. Netrvalo dlouho a Jareckiho kontaktoval samotný Durst, který se nabídl, že poskytne rozhovor. Společně nahráli více než 20 hodin zvukového materiálů a část z něj se později objevila v onom dokumentu. Během pátrání však režisér a jeho tým zjistili, že si s nimi Durst zahrává. Našli důkazy, které ho spojovaly s vraždou Susan Berman, a dokonce nahráli jeho přiznání. Byl to největší zvrat v historii televize.

První epizoda druhé řady nyní na HBO Max

Druhá řada navazuje přesně tam, kde jsme skončili před devíti lety. První epizoda dokonce nese označení jako sedmá a ukazuje bezprostřední následky událostí vylíčených v předchozím díle. Dozvídáme se o zapojení FBI a jak byl Durst zatčen doslova na poslední chvíli před odletem na Kubu. Jak reagoval? Jak se choval při výslechu?

Zatímco minule jsme se zaměřovali na Durstovy oběti a jeho blízké, nové epizody už jsou především o obviněném realitním magnátovi. Už to není ten samý člověk. Zatčení a věznění se zjevně podepsaly na jeho zdraví, čehož později využije u soudu. Pokračování série je částečně reakcí na svůj vlastní fenomén. Ukazuje veškeré mediální šílenství kolem sebe samého – novinové výstřižky, úryvky z publicistických a satirických pořadů.

Forma série se nezměnila. Vyprávění se skládá z archivních záběrů, rekonstrukcí, v nichž nejsou vidět tváře herců. Okresní prokurátor, vyšetřovatelé a novináři nám sdělují, co zjistili, právníci obžalovaného to vytrvale zpochybňují a jeho přátelé buď odmítají mluvit, nebo jsou zdrceni.

Zdroj: HBO Max