Velikán akčních komedií slaví sedmdesát! Připomeňte si 10 nejlepších filmů Jackieho Chana za posledních 20 let

Foto: Karate Kid (Columbia Pictures), Stopy spravedlnosti (STX Entertainment)

Jackie Chan patří k největším velikánům akčních komedií, a přestože 7. dubna slaví sedmdesátku, točí filmy i nadále. Jackie Chan je legendární herec, který se od roku 1962 objevil v téměř 150 různých projektech. Jeho neuvěřitelné schopnosti v oblasti bojových umění v kombinaci se smyslem pro humor a schopností vystupovat před kamerou i za ní z něj udělaly neuvěřitelný přínos pro filmový průmysl v Hollywoodu i Hongkongu.

Nejlepší filmy Jackieho Chana za posledních 20 let

Chan zpočátku začínal svou kariéru jako komparzista nebo v menších rolích, přičemž se mu několikrát poštěstilo objevit se v kriticky úspěšných filmech jako menší protivník vycházející hvězdy bojových umění Bruce Leeho. Postupem času jeho úspěch a popularita rostly a začal hrát ve vlastních filmech, přičemž filmy jako Mistrův syn odstartovaly jeho kariéru do nových výšin. Chan natáčí filmy dodnes, i když jsou spíše méně fyzické než v době, kdy byl herec na vrcholu sil. Pojďme se podívat na jeho nejlepší projekty za posledních dvacet let.

10. LEGO Ninjago film (2017)

Photo © Warner Bros.

Vzhledem k pokročilému věku Jackieho Chana se v několika jeho posledních rolích objevil v animovaných filmech, kde využil svůj ikonický hlas, aniž by musel předvádět intenzivní fyzické výkony. Do filmu Lego Ninjago ho obsadili do role starého moudrého mistra bojových umění, mistra Wu. Ve stejném filmu se objevil take v roli starého prodavače, který vypráví malému chlapci legendární příběh Ninjago. V obou rolích skvěle využil své ikonické komediální schopnosti.

9. Srdce z oceli (2017)

Photo © Heyi Pictures

Chan sice vystupuje v méně fyzicky náročných rolích, ale i nadále podává neuvěřitelné výkony tam, kde je to potřeba. Srdce z oceli je čínský, sci-fi a kyberpunkový film s Jackie Chanem v roli speciálního agenta v Hongkongu. Příběh je svérázný a plný zvratů a Chan dokazuje, že i přes svůj věk to stále umí. Role je fyzicky náročná, ale Chan dokáže dodat nejen akční triky, ale taky emoce a humor v té správné míře.

8. Shaolin (2011)

Photo © China Film Group Corporation

Shaolin je silný příběh o změně a růstu, o válečníkovi, který přišel o všechno a poznal chybu svého jednání, a o tom, jak svými činy negativně ovlivnil životy ostatních. Chan hraje laskavého kuchaře, který slouží a žije v šaolinském chrámu. V tomto filmu hraje spíše vedlejší roli, ale jeho emoce, vřelost a laskavost dávají vyniknout jeho výkonu ve filmu, kde by jeho role mohla být snadno redukována. Dělá roli svou vlastní a prosazuje se jako neocenitelná součást filmu.

7. Chůva v akci (2010)

Photo © Lionsgate

Jednou z největších předností Jackieho Chana je jeho komediální talent, který se ve filmu Chůva v akci skvěle uplatňuje. Ve filmu hraje tajného špiona Boba Ho, který má v úmyslu po dopadení svého rivala odejít do důchodu a usadit se se svou dlouholetou přítelkyní a jejími třemi dětmi. Ve filmu pendluje mezi prací špiona a hlídáním dětí své partnerky. Podává zde další skvělý výkon a povyšuje jednoduchý koncept na zábavný rodinný film.

6. Karate Kid (2010)

Photo © Columbia Pictures

Ve filmu Karate Kid z roku 2010 došlo oproti originálu k několika změnám. Změnilo se bojové umění z karate na kung-fu a prostředí se změnilo na Čínu. Chan hraje postavu, který trénuje mladého Dreho, aby se stal bojovníkem schopným bránit se šikaně. Ve srovnání s originálem tento film neměl nejlepší hodnocení, ale protože byl film přepracován jako nový příběh ve stejném vesmíru, stojí za to se na něj podívat. Chan je vynikající jako tichý a rezervovaný mentor, který se soucitně snaží vycvičit mladíka, jehož šikanují jeho vrstevníci.

5. Zakázané království (2008)

Photo © Palace Pictures

Zakázané království sleduje mladého fanouška filmů o bojových uměních, který se zaplete do vlastního dobrodružství. Zdá se, že film částečně vzdává hold Chanovu dřívějšímu úspěchu ve filmu Mistrův syn, protože se zaměřuje na jednání jednoho z Osmi nesmrtelných, kteří vytvořili bojové umění Drunken Boxing představené v předchozím filmu. Film však stojí za to i sám o sobě a hlavní roli v něm hraje Chanovo charakteristické bojové umění.

4. Police Story: Lockdown (2013)

Photo © Wanda Media Co., Ltd

Police Story je pravděpodobně nejslavnější franšíza, kterou Chan vytvořil, a ve všech filmech hraje hlavní roli. Jedná se o reboot této série s temnějším tónem a s Chanem v mírně pozměněné roli. Film není tak dobrý jako jeho předchůdci, ale uspokojivě navazuje na franšízu a vypráví poutavý příběh. Chan opět předvádí skvělý výkon a díky svému zkušenému bojovému umění a hereckému umu vytváří něco, co je důstojným příspěvkem do série Police Story.

3. Kung Fu Panda (2008)

Photo © Paramount Pictures

Kung Fu Panda je jednou z nejlepších franšíz, které vzešly z dílny Dreamworks, a letos se série dočká svého čtvrtého filmu. Chan, který se připojil k talentovanému obsazení herců, hraje Opičáka, jenž je jedním z mistrů kung-fu. Chanovy komediální schopnosti v této roli zazářily, a přestože měl v prvním díle spíše menší roli, jeho přítomnost je cítit pokaždé, když se objeví. V dalších pokračováních má tato postava výraznější roli, ale první film je zatím jedním z nejlepších v sérii.

2. Želvy Ninja: Mutantí Chaos (2023)

Photo © Paramount Pictures

V tomto filmu Chan propůjčil hlas adoptivnímu otci čtyř zmutovaných želv a mistra bojových umění Třískovi. Tato role prověřila všechny Chanovy herecké schopnosti a dokázal podat neuvěřitelný výkon jako pevná, ale milující otcovská postava. Chan dokázal, že dokáže podat špičkový výkon, aniž by se spoléhal na svůj fyzický projev, a vytvořil ucelenou a působivou postavu.

1. Stopy spravedlnosti (2017)

Photo © Metropolitan FilmExport

Ze všech Chanových filmů za posledních dvacet let nejvíce vyniká Stopy spravedlnosti. Neuvěřitelný příběh adaptovaný podle románu Stephena Leathera a režírovaný Martinem Campbellem sleduje bývalého vojáka z vietnamské války, který se snaží pomstít za smrt své dcery. Stopy spravedlnosti dává Jackiemu Chanovi vše, co potřebuje, aby zazářil. Film je plný emocí, akce, tajemství a intrik a Chan svou roli hraje dokonale a předvádí neuvěřitelně přesvědčivý výkon. I přes svůj věk odvádí neuvěřitelnou práci a dokazuje, proč je stále jedním z nejlepších akčních hrdinů Hollywoodu.