Netflix smaže válečnou vřavu oceněnou Oscary! Mistrovské dílo natočil režisér bondovky Skyfall

Zdroj: Universal Pictures

Sam Mendes, režisér Americké krásy a bondovek Skyfall a Spectre, v roce 2019 uvedl „jednozáběrový“ snímek 1917, který posbíral celkem 10 nominací na Oscara a tři z nich proměnil ve vítězství. Jedinečně zpracovaný příběh z první světové války zmizí z Netflixu přesně po dvou letech od svého uvedení.

Hlavní hrdinové snímku mají úkol, který hraničí se zázrakem, a obtížnost se zvyšuje s každým krokem na krkolomné cestě nepřátelským územím. Schofield (George MacKay) a Blake (Dean-Charles Chapman) musí prorazit frontovou linii a doručit postupujícím britským jednotkám rozkaz k zastavení ofenzívy. Jinak 1600 vojáků, včetně Blakeova bratra, padne do léčky nastražené Němci. Vojíni nemá čas ani podporu. Místo toho mají zuřivou vůli přežít a nelidské odhodlání dosáhnout svého cíle.

Čtěte také: Pravěký survival ve stylu Predátora je konečně online. Kde ho zhlédnout?

Spolu s Blakem a Schofieldem se protlačujeme úzkými zákopy, kde se veškerá naděje zabořila do páchnoucího bahna, po němž se plouží přízraky vyčerpaných a psychicky nalomených lidí. Převládá bolest a strach. Nejen z nepřítele, ale dokonce i z návratu domů, jehož vyhlídka je stejně nejistá jako bezprostřední budoucnost, která vás čeká, jakmile vyběhnete ze zákopu. Zničující daň války dokonale symbolizuje scéna, v níž hlavní hrdinové procházejí „zemí nikoho“ – ponurým hřbitovem.

Sam Mendes natočil ve všech ohledech (téměř) perfektní film. Celkem jednoduchý a přímočarý příběh je vyprávěn se skvělou gradací. Vyobrazen je navíc skrz skvělou kameru Rogera Deakinse (zcela právem oceněnou Oscarem) a celkovou atmosféru velmi dobře a nenásilně dokresluje hudba Thomase Newmana. Film zaujme a udrží bez sebemenších problému pozornost po celou stopáž a divák jen napjatě čeká, jak se bude děj vyvíjet dál. Ano, 1917 si rozhodně zaslouží označení filmová událost roku 2019.

1917 bude na Netflixu jen do 30. dubna.

Zdroj: Universal Pictures