10 kaskadérských kousků, ze kterých se tají dech

Foto: Temný rytíř povstal (Warner Bros.) Mission: Impossible – Ghost Protocol (Paramount Pictures)

Hollywoodské kaskadérské kousky se během posledních let staly ještě složitějšími než když dřív a my se nemůžeme dočkat, co nám nabídnou budoucí léta. Přestože technologický pokrok způsobil nadměrné využívání CGI, značná část filmařů stále dává přednost skutečnému, tvrdému způsobu. Na to si rozhodně nemůžeme stěžovat, protože samotné výsledky jsou vždy úžasné. Některé kaskadérské kousky v níže jmenovaných filmech nebylo snadné provést. Několik z nich dokonce zvládli sami herci. Podívejte se na nejlepší kaskadérské kousky od roku 2010.

Skyfall: Bojová scéna Bonda s Patricem na střeše jedoucího vlaku

Photo © Metro-Goldwyn-Mayer

Skyfall je mnohými považován za nejlepší bondovku všech dob a není těžké uhodnout proč. V úvodní scéně Bond a jeho tým pronásledují žoldáka jménem Patrice, který ukradl pevný disk s identitami tajných agentů MI6. Bond a Patrice se ocitnou na střeše jedoucího vlaku, kde se musí utkat. Scéna je napínavá, protože vlak se pohybuje po železnici na mostě, který je nad řekou. Nemůžete se ubránit pocitu, že jeden z nich každou chvíli spadne. Opodál je sleduje Moneypenny přes objektiv odstřelovací pušky. Chce sejmout Patrice, ale nemá jasnou mušku. Když se však vlak chystá zmizet v tunelu, M přikáže Moneypenny, aby stejně vystřelila. Bohužel Moneypenny nakonec zasáhne Bonda, který padá stovky metrů a končí ve vodě. Hned poté začíná bondovské intro. Koordinátor kaskadérů Gary Powell se nechal slyšet, že většinu práce odvedl sám představitel Bonda Daniel Craig.

Rychle a zběsile 5: Táhnutí obřího trezoru ulicemi Ria

Photo © Universal Pictures

Ve filmu Rychle a zběsile 5 je Dominic Toretto (Vin Diesel) a jeho tým nucen ukrást obří trezor plný peněz, který patří zločineckému bossovi z Ria Hernanu Reyesovi. Gang se vloupe na policejní stanici, kde Reyes podplatil policisty, aby trezor uschovali, a vytáhne ho pomocí svých výkonných aut Dodge Chargers. Táhnou ho městem a při tom zničí několik aut a budov, zatímco je policie pronásleduje. Koordinátor kaskadérů Jack Gill prý pro tuto scénu postavil několik trezorů. Dva z nich byly motorizované, aby mohly být během honičky mobilní. Několik vozidel a budov bylo skutečně zničeno. Jeden z kaskadérů si také nakonec zlomil rameno.

Počátek: Snová bojová scéna v rotující chodbě

Photo © Warner Bros. Pictures

Ve filmu je závratná scéna, v níž se odehrává souboj v rotující chodbě. Je to jen sen, ale režisér Christopher Nolan trval na tom, aby se natáčela ve skutečné otáčivé místnosti. Vzhledem k její složitosti prý natáčení trvalo tři týdny. Na tom, aby vše proběhlo bez problémů, se podílelo přes 500 členů štábu.

Hunger Games: Síla vzdoru 1. Část: Miny

Photo © Lionsgate

Když se Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) a 7. okrsek vzbouří proti autoritě, jsou nuceni utéct ve scéně, která nám servíruje jeden z nejlepších akčních kousků posledního desetiletí. Při svém přesunu aktivují minu, která nakonec zabije spoustu příslušníků Mírotvůrců. Výbuchy byly samozřejmě CGI, ale strategický běh a skoky byly skutečné. Vyskočit jako tělo, které vyletělo do povětří, vyžaduje hodně zručnosti. Není překvapením, že co se týče dystopických filmů, byl tento jeden z nejlepších.

Šílený Max: Zběsilá cesta: Scéna s Polecats

Photo © Warner Bros. Pictures

Tato scéna vznikla bez použití CGI. Koordinátor kaskadérů Guy Norris nechal 150 kaskadérů viset na jedoucích vozidlech a houpat se, zatímco je ovíval umělý vítr. Příprava trvala asi osm týdnů. V rozhovoru pro Rolling Stone Norris řekl: „George Miller si vždycky představoval, že budeme muset kvůli bezpečnosti použít CGI, ale já měl jiné představy.“ Většina scén se natáčela v namibijské poušti.

Zátah: Vykoupení: Boje na chodbě

Photo © Sony Pictures Classics

Zátah: Vykoupení má jedny z nejlepších akčních scén všech dob. Většina bojových scén se odehrává na chodbách, protože 99 % filmu bylo natočeno v jedné výškové budově. Při natáčení byli použiti skuteční mistři bojových umění, z nichž někteří nikdy předtím nehráli. Herci, kteří hráli policisty, museli také absolvovat vojenský výcvikový tábor, aby se naučili používat zbraně.

Black Panther: Automobilová honička v Soulu

Photo © Marvel Studios

Vzhledem k tomu, že většina filmů o superhrdinech je plná CGI, je obvykle těžké poznat, které akční sekvence dělali skuteční kaskadéři. Ve filmu Black Panther se odehrává automobilová honička v jihokorejském Soulu, kde vidíme T’Challu jedoucího na střeše rozjetého Lexusu LS 500 F-Sport. To provedl skutečný kaskadér v obleku Black Panthera. Při natáčení také několikrát spadl.

John Wick 3: Pád ze střechy

Photo © Lionsgate

Franšíza, které dal kariéru Keanu Reeves, má spoustu působivých kaskadérských kousků. Je těžké vyzdvihnout jeden, ale budeme se muset spokojit s pádem ze střechy ve filmu John Wick 3. Když se film blíží ke konci, Wick spadne ze střechy a dopadne až na zem. Překvapivě to všechno přežije. Kaskadérův kostým byl opatřen dobře odpruženými gumovými polštářky, které neutralizovaly náraz pádu.

Temný rytíř povstal: Zachraňování Banea z letadla

Photo © Warner Bros. Pictures

Když je na režisérské stoličce Christopher Nolan, nemůže se nic pokazit. V tomto závěrečném filmu trilogie Temný rytíř je v úvodu superpadouch Bane (Tom Hardy) zachráněn z letadla, v němž je držen v zajetí. Kaskadérský kousek, který se natáčel nad skotským pohořím Cairngorm, zachytil skupinu mužů, kteří s lehkostí přesedají z jednoho letadla do druhého. Scéna vypadá v reálu nemožně, ale podařilo se ji provést bez použití CGI.

Mission: Impossible – Národ grázlů: Výstup na Burdž Chalífu

Photo © Paramount Pictures

Cruise je rozhodně králem smrtících kaskadérských kousků. Skutečnost, že nepracuje s kaskadéry, činí jeho práci ještě působivější. Ve filmu Mission: Impossible – Národ grázlů byl herec při natáčení scény s Burdž Chalífou zavěšen na popruzích ve výšce asi 1700 metrů nad zemí. Během natáčení foukal silný vítr, kvůli kterému Cruise několikrát narazil do budovy. Scéna byla děsivá i pro štáb. Režisér Brad Bird pro ABC News uvedl: „Jednou v noci, po jednom z prvních natáčecích dnů, jsem se v posteli probudil a uvědomil si, že naše hvězda visí asi kilometr ve vzduchu na tenkém laně, a můj mozek křičel: ‚Co to sakra děláme?“.

Již 2. května uvede do kin společnost CinemArt akční komedii Kaskadér s Ryanem Goslingem v hlavní roli.