Na Netflixu přistál sci-fi horor inspirující se Vetřelcem a Gravitací! Napsali ho scénáristé Deadpoola

Zdroj: Columbia Pictures

Vědeckofantastické horory, v nichž je malá skupina lidí postupně likvidována mimozemskou potvoru, mají (nejen) v kinematografii dlouhou tradici. Snímek Život, který se 20. března dočkal uvedení na Netflixu, v této oblasti nepředstavuje žádnou revoluci. Není to ani klasický horor, věrně ale následuje cestu nastolenou Vetřelcem, Gravitací nebo i Věcí.

Život ve zkratce

Šestičlenná posádka složená z vědců z celého světa má za úkol zachytit výzkumnou družici s daty a vzorky půdy z planety Mars, která je porouchaná a není schopná samostatného návratu na Zemi. Divákům jsou postupně představováni jednotliví členové posádky, z nichž každý je špičkou ve svém oboru.

Čtěte také: Parazitická forma života útočí na lidské mozky! Sci-fi horor z Netflixu v novém traileru

Technik Rory Adams (Ryan Reynolds) dokázal družici zachránit a pozdější testy fragmentů půdy ukázaly, že se v nich nachází neznámá forma života. Biolog Hugh Derry (Ariyon Bakare) se po řadě neúspěšných pokusů o přivedení buňky k „životu“ uchyluje k simulaci podmínek jaké má Země a buňka začne být náhle aktivní.

Posádka, kterou tvoří také další hollywoodské hvězdy Jake Gyllenhaal a Rebecca Ferguson, si ale poměrně brzy začne uvědomovat, že tento druh organismu stál za zničením všeho života na Marsu, a právě on je nyní na cestě k nové planetě s osmi miliardami nic netušících lidí.

Krátké hodnocení

Režisér Daniel Espinosa se nijak netají tím, že obdivuje práci Ridleyho Scotta, takže pohoršovat se nad tím, že je mnoho scén ze Života velmi podobných těm z Vetřelce, je zbytečné. Espinosa v tomto snímku opravdu nepřichází s ničím příliš revolučním, ale nelze mu to mít za zlé. Vesmírné invaze a setkávání s novými druhy jsou v kinematografii natolik frekventovaným tématem, že se věci prostě nutně musí opakovat.

Život není převratný a vlastně se o to ani nesnaží. Scénáristé Rhett Reese a Paul Wernick (Deadpool) v podstatně těží jen z vyčerpaného žánru vesmírného survivalu. Stále se však jedná o dobře provedenou, napínavou podívanou, kterou je skutečně radost sledovat. Plusem je, že postavy nejsou úplní idioti a scénář nemá tolik děr jako Prometheus. Ideální předkrm před srpnovou premiérou nového Vetřelce: Romulus.

Život (2017) je dostupný na Netflixu od 20. března. Uvedený byl v originálním znění a českými titulky.

Zdroj: Columbia Pictures