Boj s drakem a dramatická gesta emancipace! Fantasy Netflixu doručila to, co slíbila

Zdroj: Netflix

Mladá dáma začíná jako mnoho dalších pohádkových příběhů. Brzy vám ale dojde, že tento snímek má k romanci nebo příběhu, v němž ušlechtilý rytíř zachraňuje ženu před nesnázemi, velmi daleko. Očekávaná dračí fantasy s Millie Bobby Brown dorazila na Netflix a možná se vám bude i líbit.

Zdroj: Netflix

Země lorda Bayforda (Ray Winstone) a jeho rodiny se jen málo podobá dobám své bývalé slávy. Sýpky zejí prázdnotou, v lesích chybí dříví a zima je stále chladnější. Naději na lepší budoucnost pro chudobou sužovaný národ přináší Elodie (Millie Bobby Brown), Bayfordova nejstarší dcera, která se má provdat za prince prosperující země Aureie.

Čtěte také: Stylová seriálová gangsterka dobyla Netflix! Celovečerní předloze ostudu nedělá

Aby udělala své zemi a otci radost, hrdinka souhlasí s jedinečným návrhem (ne že by mohla odmítnout), přičemž si uvědomuje, že v této výnosné transakci působí jako cenná měna. Když se Elodii před očima objeví dechberoucí bohatství a elegantní a tajemný princ (Nick Robinson), zbývá dívce jediná starost: vnucený sňatek a nový domov by se jí mohl opravdu líbit.

Zdroj: Netflix

Pořádná dávka emancipace

Naštěstí přichází na pomoc scénárista Dan Mazeau, který změní Elodin život v noční můru. Místo romantické svatební noci čeká hlavní hrdinku dramatický boj o přežití, z něhož ještě nikdo nevyvázl živý. Paradoxně, stejně jako v pohádkách, aby se z podvedené princezny stala silná a neohrožená hrdinka, musí nejprve přijmout roli oběti.

V rámci krvavého rituálu je Elodie uvržena do děsivé propasti, kde číhá vražedná bytost. Tentokrát se místem zajetí nestane knížecí věž, ale dračí podsvětí připomínající pekelné hlubiny. Právě v tomto okamžiku nabývá Mladá dáma kvalit poutavého a temného thrilleru, v němž hraje první housle neokázalá ukázka dívčí síly Millie Bobby Brown.

Zdroj: Netflix

Hvězda seriálu Stranger Things provádí všechny kaskadérské scény sama: každou chvíli někam běží, z něčeho padá a na něco energicky leze. Svou chytrostí a vůlí přežít dáma dokazuje, že není jen tou zrzavou kráskou, za kterou ji chamtivá a zlověstná královna pasovala. Tvůrcům filmu se však nedaří vymanit se z bolestně stereotypního, až parodického předvádění ženské síly. V naléhavé situaci ohrožení života si hrdinka najde čas, aby si v dramatickém gestu emancipace ostříhala své dlouhé vlasy.

Fresnadillovo dílo není ambiciózní fantasy film. To však neznamená, že nejde o zábavný film. Snímek španělského tvůrce vás především díky talentované herečce během klíčových scén pohltí a vtáhne do děje, což vám umožní přimhouřit oči nad kýčem a patosem linoucím se z obrazovky. Produkci Netflixu stojí za to ocenit i pro dekonstrukci pohádkové konvence. Hrdinka nečeká na pomoc rytíře, nedělá si iluze: bere věci do vlastních rukou a zachraňuje se sama.

Zdroj: Netflix