9 hororů s imaginárními přáteli, kteří vás vyděsí

Foto: Z (Shudder), Daniel Isn't Real (Samuel Goldwyn Films), Průvodce zlem (CJ Entertainment)

Ačkoli se imaginární přátelé mohou zdát jako neškodná součást dětství, spousta hororů z nich udělala děsivou součást svých příběhů. Od Chuckyho, vraždící panenky až po Pennywise Stephena Kinga, existuje nespočet příkladů hororů, které převracejí nostalgie z dětství a dělají je děsivými. Do kin 14. března vstupuje nový snímek Neviditelné zlo, který o jednom děsivém imaginárním příteli vypráví. Pojďme se podívat na devět podobných filmů.

9. May (2002)

Lions Gate Films

Film May z roku 2002 sleduje příběh osamělé mladé ženy, kterou matka nabádala, aby se spřátelila se svou panenkou Suzie z dětství. Naneštěstí pro May a všechny kolem ní se jí nedaří navázat trvalý vztah s lidmi a postupně se k Suzie stále více přimyká. Nakonec May začne v hlavě slyšet panenčin hlas a začne sbírat části těla, aby mohla svůj morbidní výtvor oživit.

8. Poltergeist (1982)

Metro-Goldwyn-Maye

V sérii Poltergeist je mnoho filmů, ale žádnému z pokračování se nepodařilo znovu dosáhnout intenzity toho původního. Tento hororový hit 80. let, na němž spolupracovali Steven Spielberg a Tobe Hooper, spojil Hooperovy žánrové schopnosti s fantastickou nostalgií z dětství, kterou je Spielberg proslulý. Přestože si hrdinové nakonec uvědomí, že mají co do činění se nadpřirozenou silou, rodina zpočátku věří, že nadpřirozené bytosti, s nimiž jejich dcera mluví, jsou jen její imaginární přátelé.

7. Hra na schovávanou (2005)

20th Century Fox

Ve filmu Hra na schovávanou z roku 2005 hraje Robert De Niro dětského psychologa Davida, který se po smrti své matky přestěhuje se svou mladší dcerou na venkov. Emily v podání Dakoty Fanningové, která předvádí neuvěřitelně děsivý výkon, trvá na tom, že její imaginární přítel Charlie ví něco o záhadné smrti její matky. David si o Charlieho dělá čím dál větší starosti, než zvrat odhalí, že nic není takové, jak se zdá, a Emilyin imaginární přítel není tak docela tím, co by diváci mohli očekávat.

6. Z (2019)

Shudder

Z je imaginární kamarád osmiletého Joshuy a monstrum se zpočátku nezdá o nic nebezpečnější než jakýkoli dětský vymyšlený kamarád. Jak se však věci stávají stále podivnějšími a násilnějšími, Joshuovým rodičům je jasné, že Z není ani tak imaginární kamarád, jako spíš nadpřirozená hrozba.

5. Horor v Amityville (1979)

Warner Bros. Pictures

Film Horor v Amityville z roku 1978 vypráví o rodině, která se nastěhuje do domu, kde došlo k hrozné tragédii, a brzy zjistí, že je sužují paranormální jevy. Podobně jako mladá hrdinka filmu Poltergeist se nejmladší člen rodiny dostane do kontaktu s nadpřirozenými obyvateli domu mnohem dříve než ostatní. Missy si dlouho povídá se svou imaginární kamarádkou Jodie, než si rodiče uvědomí, že její nová kamarádka na hraní není zrovna ideální kandidátkou na kamarádku.

4. Daniel Isn’t Real (2019)

Samuel Goldwyn Films

Horor Daniel Isn’t Real z roku 2020 sleduje příběh problémového vysokoškolského studenta Luka v podání Milese Robbinse, který oživí svého imaginárního přítele z dětství Daniela, když začne navštěvovat vysokou školu. Brzy se po sérii násilných incidentů ukáže, že Daniel není imaginární přítel, ale parazitický démon, který se přisál na Lukovo vědomí a zmocnil se jeho těla.

3. Průvodce zlem (2018)

Lighthouse Home Entertainment

Hororová antologie Průvodce zlem z roku 2018 spojila městské mýty a lidové pověsti z osmi zemí a nabídla pestrý průřez světovým hororem. Jedním ze silnějších výstupů v tomto smíšeném pytli příběhů byl Beware of the Melonheads. V tomto venkovském hororu se rodina přestěhuje do odlehlé chaty, kde se jejich syn v osamělé divočině spřátelil s neviditelným dítětem jménem William. Na rozdíl od toho, co si rodiče myslí, není William imaginární přítel, ale kanibal, který mladého hrdinu přesvědčí, aby obětoval své rodiče a přidal se k jeho klanu.

2. Vymítač ďábla (1973)

Warner Bros.

Ďábel se poprvé objeví jako Reganin imaginární přítel kapitán Howdy, kterého lze zahlédnout v děsivých scénách mezi prvními scénami filmu. Znepokojivá vizáž kapitána Howdyho dává jasně najevo, že nemůže být předzvěstí ničeho dobrého, ale mladá Regan je příliš nezkušená a důvěřivá na to, aby si uvědomila, že její imaginární přítel je ve skutečnosti démon, dokud padouch již neovládne její tělo a mysl.

1. Osvícení (1980)

Warner Bros.

Přestože je Osvícení jedním z nejděsivějších hororů všech dob, jeho imaginární přítel není tak nebezpečný jako mnohé, které se v hororovém žánru vyskytují. Závěr Osvícení vysvětluje, že Jack Torrance a samotný hotel Overlook jsou skutečnými padouchy filmu, zatímco Dannyho imaginární přítel Tony je ve skutečnosti jeho starší já. To vysvětluje, proč se Tony snaží Dannyho a jeho matku zachránit před otcem, přičemž starší Danny pomocí astrální projekce zoufale prosí své mladší já, aby opustilo Overlook, než bude pozdě. Bohužel Kubrickův hororový hrdina nedbá vlastního varování.