Nejsilnější dokument roku ukazuje válečná zvěrstva ruské invaze. Jde si pro Oscara a v týdnu bude dostupný všem

Zdroj: PBS Distribution

Čerstvý vítěz ceny BAFTA za nejlepší dokumentární film roku, 20 dnů v Mariupolu, míří na obrazovky České televize. V březnu pak s velkou pravděpodobností promění ve vítězství i oscarovou nominaci. Film válečného zpravodaje Mstyslava Černova, který ukazuje hrůzy z počátku ruské invaze na Ukrajině, je prozatím dostupný na iTunes s anglickými titulky.

O čem je 20 dnů v Mariupolu

Tým ukrajinských novinářů uvězněných v obleženém městě Mariupol se po začátku ruské invaze snaží pokračovat ve své práci dokumentující válečná zvěrstva… Jako jediní mezinárodní reportéři, kteří ve městě zůstali, zachycují to, co se později stalo určujícím obrazem války.

Umírající děti, masové hroby, bombardování porodnice. Po téměř deseti letech dokumentování mezinárodních konfliktů pro The Associated Press, včetně rusko-ukrajinské války, je 20 dnů v Mariupolu prvním celovečerním filmem Mstyslava Černova.

Film čerpá z osobních záběrů jeho vlastní země ve válce. Nabízí živý a drásavý popis civilistů chycených v obležení, stejně jako vhled do toho, jaké to je podávat svědectví ze zóny konfliktu. Jeho novinářská práce zasáhla celý svět.

Jeden z nejsilnější dokumentů roku

„Strukturálně skvěle vystavěný dokument, v němž filmaři přijíždí do města Mariupolu v první den ruské invaze, aby postupně sledovali totální rozklad jeho prostředí a jeho obyvatel až do 20. dne, kdy jsou z města prakticky jen trosky,“ píše o dokumentu Goldbeater na ČSFD.

Pětihvězdičkové hodnocení přidal JohnCZ: „Možná špičkově sestříhaný a dramaturgicky zvládnutý dokument, ale především poskládaný z velmi důležitých důkazních materiálů. Jestli ani tohle někomu nestačí, tak už mu neotevře oči vůbec nic.“

22. února na ČT2

Vítěz ceny BAFTA a festivalu Sundance, který v březnu možná promění i oscarovou nominaci, bude mít českou premiéru na obrazovkách ČT 2 ve čtvrtek 22. února ve 21:55. Posléze bude dostupný také na službě iVysílání po dobu několika dní.

Zdroj: PBS Distribution