Jako byste tam byli. Drsný kanibalský příběh o přežití je jedním z nejlepších filmů od Netflixu

Teple se oblečte a dobře se najezte...

Zdroj: Netflix

Před dvěma dny uvedl Netflix svůj první velký film roku 2024, Sněžné bratrstvo, které je novou adaptací známého příběhu o přežití. Přečtěte si naše bezprostřední dojmy a komentáře předních uživatelů Kinoboxu.

Nový katastrofický film španělského režiséra J.A. Bayony se odehrává na místě, kde je život nemožný. Na odlehlém ledovci v Andách, kde se v říjnu 1972 přeživší po leteckém neštěstí pokusili přežít. Tváří v tvář hladomoru se skupina, kterou tvořili mladí uruguayští ragbisté a několik rodinných příslušníků, nakonec uchýlila ke kanibalismu, aby to dokázala.

Čtěte také: Příběh šílenější než ve filmu Zmizelá! Netflix představil dokusérii od tvůrců Podvodníka z Tinderu

Příběh podle skutečnosti byl v minulosti zachycen v celé řadě filmů a dokumentů. Tím nejznámějším je zřejmě snímek z roku 1993 – Přežít (Alive), který natočil Frank Marshall. V hlavní roli se tehdy objevil Ethan Hawk.

Naše hodnocení filmu Sněžné bratrstvo

Pravidelný Bayonův společník Michael Giacchino podtrhuje dění hudbou, která střídá hororové akordy s dojemnými melodiemi. A je zřejmé, že film byl z velké části natáčen na skutečném místě. Působivá kamera Pedra Luqueho zachycuje krásu i drsnost podmínek, a kousavý mráz prosakuje obrazovkou. Bayona nám ve více ohledech dává pocit, jako bychom tam byli. Režisér a tým scenáristů odvádějí vynikající práci a pomalu stupňují zoufalství až do bodu, kdy se z neodpustitelných a nemyslitelných hříchů stává rutina.

Hrdinové příběhu se dostávají do bodu, kdy se jejich moč mění v černou, mozková kapacita se snižuje a jako potrava slouží cigarety a tkaničky od bot. Dozvídáme se, že člověk v této nadmořské výšce spálí třikrát více kalorií, takže každý výlet mimo letadlo si vybírá obrovskou daň. Co se týče kanibalismu, Bayona nás detailních záběrů ušetřil. Místo toho se soustředí na duchovní a psychologickou zátěž, kterou si toto morální dilema vybírá na mladých katolících.

Komentáře z Kinoboxu

„Pokud se nakonec pro Sněžné bratrstvo rozhodnete, doporučuji se teple obléct a pořádně najíst, protože chlad a hlad Vás budou sužovat po jeho celou dobu. Film vzdává velmi empatickým způsobem hold všem obětem, které si toto letecké neštěstí vyžádalo. Pokud máte rádi filmové příběhy, zpracované na motivy skutečné události, která je v mnohých ohledech šokující, nebudete zklamáni,“ hodnotí osmi body z deseti Marcos22 z Kinoboxu.

Sedmičkové hodnocení udělil filmu mottleone, rovněž z Kinoboxu. „Úvodní rozjezd je mírně nadbytečný a klidně se mohlo začít až na palubě letadla; ale potom to nabere ten správný doslovný spád a jste zainteresováni až do samotného konce. Pochválit musím textové vsuvky, díky kterým má divák přehled kolik lidí ze skupiny za den zemřelo i v jakém byli věku; v čemž sem se vždy u Alive ztrácel… Scénáristicky i technicky je vše na vysoké úrovni, mráz se dostává pod kůži, pocit izolace funguje, jenže mi tu chyběla jistá údernost v dialozích.“