Dánské Statečné srdce s Mikkelsenem sbírá nadšené recenze! Drsný film můžete vidět už dnes

Jeden z nejlepších filmů roku už nyní v kinech.

Zdroj: Nordisk Film Distribution

Už dnes má českou premiéru historický snímek Bastard, ve kterém se představí Mads Mikkelsen v hlavní roli. Snímek věhlasných tvůrců Muži, kteří nenávidí ženy a Rytířů spravedlnosti sbírá nadšené ohlasy.

Recenzi s 80% hodnocením napsal pro Kinobox Martin Svoboda.

Silné severské drama, jež se nejprve jeví jako celkem typický příběh o tom, že poctivou píli a snahu nic nepřekoná. Režisér Nikolaj Arcel však na motivy knihy napsané podle skutečné události nakonec odmítne malovat klamný obraz. Bastard se tedy umí zažrat pod kůži, což ještě podtrhává další výjimečný výkon Madse Mikkelsena.“

Čtěte také: Čtvrtý Temný případ se kvalitou vyrovnává původní řadě! České recenze nešetří chválou

Film má 90 % na RottenTomatoes

Vysoké známky sbírá Bastard také na agregátoru RottenTomatoes, kde ho zahraniční recenzenti hodnotí na 7,3 z 10, přičemž hned 90 % recenzí z třiceti má kladných. „Melodrama ze staré školy o pýše, pošetilosti a obětování, které je elektrizováno dalším skvělým výkonem hlavního představitele,“ píše v recenzi pro The Daily Beast Nick Schager.

Hodnocení na IMDB

Očekávaná novinka s Mikkelsenem už stihla posbírat přes sedm tisíc hodnocení na největší světové databázi IMDB. Bastard se zde honosí známkou 7,7 z 10. „Pravděpodobně jeden z nejpoutavějších a nejsilnějších evropských filmů minulého roku. Skvělý příběh, herecké výkony, režie, kamera, kostýmy, make up,“ hodnotí snímek jedna z uživatelský recenzí.

O čem je Bastard

V Dánsku 18. století se kapitán Ludvig Kahlen (Mads Mikkelsen) – hrdý, ambiciózní, ale zchudlý válečný hrdina – vydává zkrotit rozlehlou, neobyvatelnou zemi. Snaží se začít pěstovat zemědělské plodiny, vybudovat jménem krále kolonii a získat pro sebe šlechtický titul.

Tato krásná, ale zapovězená oblast je shodou okolností také pod vládou nemilosrdného Frederika de Schinkela, protřelého šlechtice, který si uvědomuje, jakou hrozbu Kahlen představuje pro jeho moc.

Režisérem snímku je Nikolaj Arcel, známý převážně jako scénárista výborných dánských případů Oddělení Q (Žena v kleci, Zabijáci, Vzkaz v láhvi, Složka 64). Společně s ním se na scénáři podílel uznávaný Anders Thomas Jensen, tvůrce Rytířů spravedlnosti a Adamových jablek.

Film byl uveden letos na festivalu v Benátkách, a nedávno si odnesl tři ceny z Evropských filmových cen za nejlepšího herce, kameru a kostýmy. Martin Pomothy (POMO) z ČSFD označil snímek za „Dánské Statečné srdce aneb všechno, co si od historického dramatu s Madsem Mikkelsenem můžeme přát.“

Bastard má českou premiéru 18. ledna.

Zdroj: Nordisk Film Distribution