Godzille malá obrazovka sedí. Kritici jsou nadšení ze seriálu Monarch: Odkaz monster

Seriálový MonsterVerse ostudu nedělá.

Zdroj: Apple TV+

Za měsíc vtrhne na obrazovky Apple TV+ očekávaný seriál Monarch: Odkaz monster. Američtí kritici už měli možnost vidět monstrózní novinku v předstihu, díky čemuž se první recenze objevují na internetu už nyní. Na velkolepé bitvy, které servíruje filmový MonsterVerse, si ale nechte zajít chuť.

V současné době hodnotilo Monarch: Odkaz monster 15 recenzentů na webu RottenTomatoes, 87 % z nich kladně. Seriál se líbí kritikům z ComicBook, SlashFilm nebo Collideru, naopak očekávanou novinku záporně hodnotí magazíny Consequence a JoBlo.

Co prozradily první recenze seriálu Monarch: Odkaz monster

Recenze webu Inverse píše o seriálu Monarch jako o nejambicióznějším projektu universa MonsterVerse. Na jednu stranu to prý sérii prospívá, na druhou zase škodí. Během prvních pěti dílů, které měli kritici k dispozici, divák rozplétá spletitou síť vzájemně se prolínajících časových linií, konspirací, postav a potenciálních hrozeb. Seriál prý disponuje nadmírou podzápletek, označen ale byl za poměrně zábavný. Monarch také připomene, proč je Kurt Russell jednou z největších hvězd Hollywoodu.

Empire narovinu přiznal, že Monarch není dokonalý. Scénář by potřeboval větší péči, některé epizody dokonce přešlapují na místě. Recenze zmiňuje také únavné řešení záhad, kdy jedna věc vede k druhé a ta zase k další. Když se ale na scéně objeví kaiju, jde o docela epickou podívanou ve stylu minulých filmů. Godzilla se v první polovině sezóny objevuje jen zřídka. Recenzent přesto ohodnotil seriál třemi body z pěti.

Kritičku z ComicBook Monarch zaujal, přesto je podle ní řada scén nesourodých. Herci jsou špičkoví, příběh ale skáče z jednoho místa na druhý. Množství flasbacků prý seriálu ubírá na síle. Diváci za žádných okolností nemají počítat s hromadou monster, destrukcí měst ani bitev mezi jednotlivými kaiju. Scény, ve kterých se objevují titáni, jsou ale velmi intenzivní, přesto jde spíše o komornější podívanou.

Béčková recenze z Collideru sice zmiňuje Godzillu jen na skok, seriál ale svým herectvím táhne charismatický Kurt Russell. Monarch se nicméně často točí v kruhu a často ani neví, jakým směrem se vydat. Odkaz monster je dobrodružným příběhem o cestě kolem světa, o rodině a traumatizujících zážitcích. Nejzábavnější moment prý nastává, když Kurt Russell hláškuje při souboji s vynořujícím se monstrem z podzemí.

Joblo v recenzi zmiňuje, že Monarch vypadá, jako by byl natočen souběžně s celovečerními blockbustery z minulých let. Autor ale zmiňuje, že ho zklamala absence Godzilly, a vlastně také herců Russellových, kteří nedostávají tolik prostoru, jak slibovaly trailery. Hlavní hrdinové si prý hrají na detektivy, když po celém světě řeší hádanky, seriál navíc nedělá nic jiného, než jen vyplňuje čas. První epizody nedokázaly naplnit potenciál.

O seriálu Monarch: Odkaz monster

Seriál se odehrává po bouřlivé bitvě mezi Godzillou a Titány, která srovnala se zemí San Francisco. Dva sourozenci se vydávají po stopách svého otce, aby odhalili spojitost mezi svou rodinou a tajnou organizací Monarch. Stopy je zavedou do světa monster a nakonec i k armádnímu důstojníkovi Lee Shawovi, přičemž děj se odehrává v padesátých letech minulého století a o padesát let později. Dramatická sága, zahrnující tři generace, odhaluje dávno pohřbená tajemství a ukazuje, jak převratná zjištění mohou změnit náš život.

Monarch: Odkaz monster je prvním hraným americkým seriál, ve kterém vystoupí Godzilla. V hlavních rolích se představí Kurt Russell a jeho syn Wyatt Russell, kteří ztvární postavu důstojníka Lee Shawa napříč několika desetiletími. Tvůrci očekávané novinky jsou Chris Black (Star Trek: Enterprise) a Matt Fraction. Seriál, který se původně měl jmenovat Godzilla and the Titans, vsadil také na zajímavé režiséry – ať už Matta Shakmana (WandaVision) nebo Andyho Goddarda (Carnival Row).

Monarch: Odkaz monster začíná na Apple TV+ 17. listopadu.

Zdroj: Apple TV+