Festival indického filmu slaví dvacet let

Již od roku 2003, kdy festival začal skromnými projekcemi, přináší divákům ta nejlepší filmová díla z Bollywoodu. Na plátně se vystřídalo nesčetně žánrů, od typických kasovních trháků přes filmy artové, experimentální, studentské, animované, queer i dokumentární. Festival zároveň nabídl i několik debat s hosty z řad tvůrců nebo herců, mezi které patří například představitel slavného Sandokana Kabir Bedi. Letošní ročník není výjimkou. Divákům přináší šest výjimečných filmů.

Festival zahájí ve čtvrtek 12. října indický snímek Vadh. Režijní debut paňdžábského filmaře Jaspala Singha Sandhua vypráví o stárnoucích manželích, kteří kvůli svému synovi upadli do velkých dluhů. A i když se snaží žít spořádaným a slušným životem, peníze někde shánět musejí a tak si půjčí od lichváře. Každý skutek je po zásluze potrestán a manželé pak musí od lichváře snášet potupné scény, které by nenechali chladného nikoho. Ani otce rodiny, který se rozhodne k radikálnímu činu, jenž může ohrozit jeho svobodu.

Foto: Yash Raj Films

Romantické duše potěší snímek Tu Jhoothi Main Makkaar, který nám představí sebevědomého Mickeyho, jenž si potají sám vydělává tím, že pomáhá lidem zosnovat rozchody s jejich partnery či partnerkami. Jednou se ale zamiluje do krásné Tinni, která ale není připravená na vážný vztah, natož, aby se vázala a neví, jak s Mickeym vztah ukončit. Proto se obrátí na tajného provozovatele rozchodových služeb, kterým, aniž by tušila, je Mickey samotný.

Foto: Yash Raj Films

K zakončení festivalu byl nakonec vybrán snímek Satyaprem Ki Katha, který se z romantického žánru změní v silné sociální drama. Satyaprem je osamělý, chudý muž, který touží po manželském životu. Zamiluje se do krásné tanečnice Kathy, která je ale zadaná. Nedlouho poté, ale její přítel zemře a Katha se pokusí o sebevraždu, od čeho jí ochrání právě Satyaprem. K jeho překvapení jej rodiče Kathy osloví s nabídkou, aby se s ní oženil. Ona sama však se svatbou nesouhlasí a po obřadu se vyhýbá tomu, aby musela se Satyapremem trávit noc ve společné posteli. Frustrovaný Satyaprem chce chování své manželky přijít na kloub a časem zjistí, že Katha skrývá traumatizující tajemství.

V rámci oslav je od začátku října přichystána i výstava filmových a festivalových plakátů z předchozích ročníků. Přijďte si užít celou historii „Bollywoodu“ a indických filmů v Česku do kina Světozor a to od čtvrtka 12. do soboty 14. Října.

Celý program najdete na www.bollywood.cz.