Vrchol hororové sezóny. Brutálně temný Pád domu Usherů sbírá nadšené recenze

Pád domu Usherů vychází na Netflixu 12. října.

Zdroj: Netflix

Očekávaná hororová minisérie uznávaného tvůrce Mikea Flanagana (Doktor Spánek od Stephena Kinga) sbírá první nadšené recenze. Osmidílný Pád domu Usherů, jež je moderní adaptací povídky Edgara Allana Poea, viděla v předstihu celá řada zahraničních kritiků. Ti se vesměs shodují, že poslední Flanaganův titul pro Netflix je jeho dosud nejlepším. Minisérie vychází v polovině října.

O minisérii Pád domu Usherů

Od Mikea Flanagana, tvůrce seriálů The Haunting a Půlnoční mše, přichází hříšná hororová série na motivy děl Edgara Allana Poea. Bezohlední sourozenci Roderick a Madeline Usherovi vybudovali farmaceutickou společnost Fortunato Pharmaceuticals, která se stala impériem bohatství, privilegií a moci. Tajemství z minulosti však vyplouvají na povrch, když dědicové dynastie Usherů začnou umírat rukou záhadné ženy z jejich mládí.

Seriál je popisován jako epický příběh plný chamtivosti, hrůzy a tragédie. Poeova povídka Pád domu Usherů, která slouží jako základ seriálu, obsahuje témata šílenství, rodiny, izolace a identity. Moderní převyprávění příběhu Edgara Allana Poea čerpá i z dalších Poeových děl.

IGN: 10/10

Mike Flanagan se vrací ve formě a přináší lahodně hrůzostrašnou a současnou reimaginaci díla Edgara Allana Poea. Klasické příběhy se snoubí s moderními komentáři v limitované sérii, která vás potěší na každém kroku. Budete křičet, budete plakat, a až to skončí, možná to začnete sledovat znovu od začátku.

MovieWeb: 5/5

Pád rodu Usherů se od většiny ostatních Flanaganových projektů liší především poutavým tajemnem a přesvědčivou charakteristikou postav. Záhady, které jsou jádrem seriálu, diváky od začátku upoutají. Seriál nikdy neodpoví na žádnou otázku až do závěrečné epizody, která vrcholí v opravdu uspokojivém a epickém finále.

Metro: 5/5

Bez nadsázky lze říci, že Pád domu Usherů je Flanaganovým opusem magnum. Je to mistrovská ukázka toho, jak se má dělat moderní horor, napětí a drama. Minisérie se určitě stane přelomovým dílem napříč žánry.

Empire: 4/5

Předtím, než se dům Usherů zhroutí, Mike Flanagan vybuduje temný hororový příběh, který je strašlivě zábavný. Tato reimaginace Poea je Flanaganovým posledním seriálem pro Netflix před odchodem na Amazon. Jeho práce nebyla nikdy působivější.

Wealth of Geeks: 8,5/10

Během osmi hodin si seriál udržuje konzistentní tempo a každému z klanu Usherů poskytuje dostatečnou hloubku a dostatek času na to, aby diváci poznali – a nenáviděli – každého z nich.

Collider: B+

Seriál si úspěšně pohrává se vším od gore přes psychologický až po body horor, takže působí nejen jako adaptace Poeova díla, ale také jako pocta některým z nejlepších hororových subžánrů.

Inverse

Kombinací svého charakteristického stylu a Poeových největších hitů vytváří Flanagan epickou rodinnou tragédii, která brutálním a temným způsobem uzavírá jeho éru na Netflixu.

Gizmodo

Pád domu Usherů je triumfální adaptací Poeova díla, která z korpusu hororu, který známe a milujeme, vytvořila znamenitý unikát, nyní však zpracovanou do aktuální, kousavé satiry o dědictví, nesmrtelnosti a všech tématech, která Poe a Flanagan umí nejlépe.

Foto: Netflix