Fincherův Zabiják sbírá první recenze. Do jisté míry připomíná i mistrovské dílo Sedm

Krátce po uvedení v Benátkách sbírá Zabiják Davida Finchera první recenze.

Zabiják sbírá první ohlasy.
Michael Fassbender jako Fincherův Zabiják. Zdroj: Netflix

Na filmový festival v Benátskách se sjela celá řada hvězd. Mezi nimi nechyběl ani věhlasný David Fincher, který zde představil svou očekávanou novinku Zabiják. Režisér se v novém snímku vrací do žánru, který ho katapultoval do první ligy, scénář navíc napsal autor kultovního díla Sedm. Naplnil Zabiják předpoklady a stal se dalším výjimečným kouskem v kariéře Davida Finchera?

Zabiják do této chvíle posbíral 34 recenzí na webu RottenTomatoes, 28 z nich je kladných a 6 záporných. Skóre tedy ukazuje 82 procent. Vzhledem k režisérově minulosti a spolupráci se scénáristou Walkerem, jež pro Finchera napsal kultovní kriminálku Sedm, by ale člověk čekal trošku víc. Na druhou stranu, recenze Jamese Mottrama (South China Morning Post) mluví o dalším režisérově mistrovském kousku, který do jisté míry nejslavnější Fincherův film připomíná.

„Fincher se zde vrací na známou půdu a Fassbender exceluje ve filmu, který připomíná Den Šakala a režisérovo mistrovské dílo Sedm,“ píše ve své recenzi James Mottrama. Zabiják se podle něj pouští do černé komedie, odehrává se během šesti kapitol. Recenzent ohodnotil nového Finchera známkou 4/5.

Plnou pálku dostal Fincherův Zabiják v recenzi The Guardian. „Dobře vybroušená, chladná a elegantní charakterová studie zabijáka, který je nucen přezkoumat kodex a normy, jichž se držel celou svou kariéru, když se vše zvrtne kvůli jedné chybě.“ Peter Bradshaw nadále píše, že jde o thriller čistě povrchní a stylový, zvládnutý s úžasným citem a Fassbenderova starostlivá, nevyzpytatelná tvář se k němu prostě hodí.

„I když je Zabiják chladný na dotek a stojí na fyzickém výkonu tichého Fassbendera, Fincher a Walker z tohoto mrazivého světa vytřískali spoustu vtipu. Scénář je plný lahodných hlášek, které Fassbender pronáší v mrtvolném voiceoveru, zatímco soundtrack věnovaný skupině The Smiths poukazuje na jeho duševní nevyrovnanost,“ hlásí recenze The Wrapu.

Méně nadšení naopak přináší recenze na IndiWire, ve které autor píše, že „Zabiják je bezpochyby nejjednodušší a nejpřímočařejší film kariéry Davida Finchera, v dobrém i zlém.“ Na jedné straně recenzent chválí způsob vyprávění, výkon Michaela Fassbendera, kameru a pulzující hudbu, na té druhé mu chybí absence jakýchkoliv emocí. Web oznámkoval Zabijáka pouhými šesti body z deseti.

Značná kritika zní z recenze BBC, jejíž autor Nicholas Barber napsal, že jde o nejnudnější film Davida Finchera. Odkázal také na první minutu filmu, ve které Fassbender pronesl: „Pokud nejste schopni vydržet nudu, tohle dílo není pro vás.“ Recenzent dodal, že by ho ani ve snu nenapadlo, jak pravdivá tato věta nakonec bude. Něco takového prý točí Steven Soderbergh, když potřebuje vyzkoušet novou kameru. Dva body z pěti hovoří za vše.

O čem je Fincherův Zabiják

Osamělý a chladný vrah bez výčitek, vyčkává ve stínu a vyhlíží svůj další cíl. Čím déle však čeká, tím víc si myslí, že ztrácí rozum a chladnou hlavu. Brutální, krvavý a noirový příběh profesionálního zabijáka ztraceného ve světě bez morálního kompasu je případovou studií osamělého, po zuby ozbrojeného muže. Jeden z nejočekávanějších filmů roku natočil David Fincher, režisér nezapomenutelných thrillerů Sedm, Zodiac nebo Zmizelá. Zabiják je adaptací stejnojmenného komiksu, který v roce 1998 vydali Alexis Nolent a Luc Jacamon.

Zabiják má premiéru na Netflixu 10. listopadu.

Foto: Netflix