Recenze: Proces Deppa a Heardové narušují kvóty z Netflixu a názory youtuberů

Foto: Netflix

V roce 2022 se konal mediálně nejsledovanější soudní proces v Hollywoodu. Johnny Depp žaloval bývalou manželku Amber Heard za křivé obvinění z domácího násilí a celý svět byl u toho. Netflix se chopil příležitosti a v dokumentární minisérii Depp vs. Heard rozebral to nejpodstatnější. Škoda ale, že kamery nezůstaly jen v soudní síni…

O soudním procesu Johnnyho Deppa a Amber Heard zaslechli asi všichni. Já osobě věděl jen tolik, že proběhl v loňském roce, mluvilo se o exkrementech a že Amber hodně přehrávala. V médiích jsem se doslech také toho nejdůležitějšího, a sice, že se porota nakonec přiklonila na stranu Deppa. O to víc mě ale zajímalo, jakým způsobem se k tomu výsledku dopídila a jestli tato třídílná minisérie z dílny Netflixu nebude stát spíše na straně obžalované. Ano, me too.

Předem můžu říct, že minisérie nestojí na jedné ani druhé straně. Chvíli má navrch Depp, po chvíli zase Heard. Nutno ale uznat, že výpovědi Johnny Deppa jsou mnohem důvěryhodnější a člověk mu vlastně fandí, i když vidí, jak se během vztahu s bývalou manželkou utápěl v alkoholu a drogách a nějaké facce zleva nebo zprava by se ani nedivil. Za slavným hercem stála a nadále stojí také velmi početná fanouškovská základna, která na internetu sledovala každou minutu procesu. Tím se ale dostáváme k prvnímu problému této série.

Samotné soudní líčení je poměrně dobře sestříháno do třech padesátiminutových epizod. Kámen úrazu ale nastává v době, kdy se na obrazovkách objevují zaujatí influenceři, youtubeři, moderátoři televizních pořadů a další osoby, které člověk vidí poprvé v životě. Proč by diváka měl zajímat jejich názor? Vsuvky těchto osob jsou nejrušivějším elementem dokumentu. Jako když sledujete nějakou televizní show, ve které režie využívá reakcí diváků v publiku nebo v zákulisí. V ten moment prostě jen kroutíte hlavou a říkáte si proč, vždyť na to mám vlastní názor.

Foto: Netflix

Minisérii sráží také často se opakující dodatečně natočené záběry diváků, kteří sledují proces, jako že na svých telefonech. Sledují ho v koupelně, na ulici, kdekoliv a pořád. Všichni mají telefon v rukách a hlavy sklopené dolů. Často bez známek jakýchkoliv emocí. A protože Depp vs. Heard je z produkce Netflixu a sledujeme soudní proces dvou bělochů, tito lidé, jejichž význam je v dokumentu naprosto nulový, jsou osoby všech ras a barev pleti. Netflix i v tomto případě splnil povinné kvóty, proti čemuž nic nemám, jen působí jako pěst na oko Johnnyho Deppa.

Ti z vás, kteří už měli možnost vidět soud Johnnyho a Amber živě nebo skrze jiný dokument, mohou s klidnou hlavou tento počin vynechat. Já o něm moc nevěděl a docela dobře se bavil. Jen škoda, že ho Netflix zkazil ve vedlejších rovinách. Názory lidí z Tik-Toku a dalších sociálních sítí mají nulový přínos, stejně tak dodatečně natočené záběry diváků sledujících soud na telefonech. Minisérie tak klidně mohla být o půl hodiny kratší a nikdo by se nezlobil.