15 aktuálně nejlepších sci-fi filmů na Netflixu

Foto: Greenland (STXfilms), Upgrade (Madman Entertainment), Synchronic (XYZ Films)

Cestování časoprostorem, výprava do říše snů nebo dystopická budoucnost. Způsobů, jak uchlácholit milovníka sci-fi, existuje celá řada. Jeden z nejoblíbenějších filmových žánrů se těší velké oblibě také na Netflixu. V současné době na něm lze najít Nolanův Počátek, kultovní Jurský Park z dílny Stevena Spielberga, neméně slavný Návrat do budoucnosti nebo zdrcující Mlhu Franka Darabonta.

Ad Astra

Z letu na Mars se stane náročná výprava za pohřešovaným otcem. Najde při ní tenhle astronaut odpovědi na otázky o vesmíru i sobě samém? Na první pohled monumentální nádherná podívaná, která však postupem času vykrystalizuje v komorní rodinné drama odehrávající se na samotné hranici naší sluneční soustavy.

Díra

Vězení a rampa s jídlem, která sjíždí jedno patro po druhém. Ti nahoře se nají, co hrdlo ráčí, ti dole zůstanou hladoví a zoufalí. Vzpoura je na spadnutí. V hlavní roli hladovění, kanibalismus, brutální násilí a nemalé množství výkalů. To vše dělá z Díry docela zajímavý počin. Netflix nedávno oznámil pokračování.

Greenland: Poslední úkryt

K planetě Zemi se řítí zbytky komety, které ji můžou z velké části zničit. Zavládne zmatek a panika a členové jedné rodiny se musí probojovat do bezpečí. Překvapivě přízemní katastrofický film s nejlepším výkonem Gerarda Butlera za poslední roky. Myšlenková premisa a emocionální dopad jej povyšují nad ostatní filmy tohoto subžánru.

Jurský park

Kvůli pokusům s pravěkou DNA vznikl tajný přírodní park. Hned při otevření ale jeho návštěvníky napadnou klonovaní dinosauři, kteří se náhodou dostali na svobodu. Mistr Steven Spielberg natočil jeden z nejlepších blockbusterů všech dob. Následovná pokračování mu nesahají ani po kotníky.

K zemi hleď!

Dva astronomové vyrážejí na mediální turné, aby varovali lidstvo před smrtící kometou, která se řítí přímo na planetu Zemi. Zdá se ale, že to nikoho nezajímá. Režisér Adam McKay přinesl parodii na katastrofické filmy a poukázal na smutný stav současné americké politiky a médií…

Mlha

Foto: Darkwoods Productions

Po hrozivé bouři sledují obyvatelé městečka, jak jejich ulice plní zlověstná mlha, která zabíjí všechny, kdo se před ní neschovají. Legendární Frank Darabont natočil film s jedním z nejpesimističtějších a nejbeznadějnějších konců v dějinách kinematografie. Další výborná adaptace Stephena Kinga.

Návrat do budoucnosti

V DeLoreanu předělaném na stroj času se Marty McFly náhodou vrátí o třicet let zpátky a musí sebou pořádně hodit, aby zařídil, že se do sebe jeho rodiče zamilují. Zemeckisova sci-fi patří mezi kulty, které ve svém žánru těžko hledají konkurenci. Snímek s Michaelem J. Foxem v hlavní roli oslovil miliony lidí po celém světě a vybudoval si silnou fanouškovskou základnu.

Počátek

Utrápený zloděj dokáže z mysli spících lidí dostat skrytá tajemství. Když pak vezme poslední zakázku, čeká ho nebezpečná mise někomu do podvědomí myšlenku naopak zasít. Kradení mysli při spánku, extrakce, projekce, architekt, totem… originálně pojatá myšlenka spolu s inteligentně navrženým scénářem spolu skloubí výjimečný zážitek.

Synchronic

Dva záchranáři narazí na několik obětí nové drogy se silnými účinky, které zemřely hodně zvláštní smrtí. Co se to tu sakra děje? Multifunkční tvůrci oceňované hororové mozaiky V/H/S a sci-fi Donekonečna Justin Benson a Aaron Moorhead jsou právem považováni za jedničky mezi nezávislými filmaři. Ve své další spolupráci se vydali do alternativní reality.

Tiché místo

Rodina, která pevně drží pospolu, žije na odlehlém místě v neustálém strachu. Pokud totiž vydají nějaký zvuk, přitáhnou na sebe pozornost děsivých příšer z vesmíru. Svým způsobem komorní film zaznamenal úspěch nejen u diváků, ale rovněž u kritiků. Snímek staví hlavně na perfektní atmosféře a hereckých výkonech.

Transformers

První auto Sama Witwickyho je ve skutečnosti robot z jiné planety, co umí měnit podobu. Sam pak díky němu sehraje důležitou roli v boji za záchranu Země před Deceptikony. Film o hračkách z osmdesátých let budil trochu rozpaky. Ovšem pouze do doby, než přišel do kin. Publikum po celém světě dostalo bombastický blockbuster, který ani se stopáží 144 minut nestíhá nudit.

Upgrade

Muž je po násilném přepadení ochrnutý, ale díky implantovanému počítačovému čipu se může znova začít hýbat – a pomstít se. Film je především o cestě za odplatou a jako takový nabídne nespočet bojových scén, zde okořeněných technologickými hračkami. Režie a scénáře se chopil Leigh Whannel.

V pasti

Před pěti lety pozabíjela děsivá neviditelná síla většinu lidí. a žena, které se podařilo přežít, se teď i se dvěma dětmi zoufale pokouší dostat do bezpečí. Napínavý thriller o matce, která se musí spoléhat jen na část svých smyslů a musí učinit nelehká rozhodnutí. Svěží mix Tichého místa, Mlhy a Stalo se.

V ráji

Pracuje pro biotechnologickou společnost, která umí manipulovat s časem. Temnou stránku toho odhalí, až když jeho žena kvůli dluhům přijde o 40 let života. Jedná se o dobře natočený film zasazený do blízké budoucnosti, který nutí k zamyšlení. Je to ten druh sci-fi, který má blíže k vědě než k fikci.

Záhadná bouře

Díky chybě v časoprostorovém kontinuu zachrání Vera před 25 lety život jednomu chlapci, ale ztratí kvůli tomu dceru. O ni teď musí bojovat. Nenápadný thriller s velmi dobrou zápletkou, který vás až do konce udrží v napětí. Skvělé obsazení a velmi přesvědčivé herecké výkony. Jeden z nejlepších filmů o cestování časem z poslední doby.