Dosud nejlepší Nolanův film, naprosto zdrcující zážitek. Ohlasy z premiéry Oppenheimera slibují neuvěřitelnou podívanou

Foto: Universal Pictures

Christopher Nolan se podle ohlasů z francouzské premiéry snímku Oppenheimer vrací na plátna kin v té nejlepší formě. Projekce očekávaného historického filmu proběhla v kině Grand Rex, jehož návštěvníci a diváci o snímku debatovali ještě dlouho po slavností premiéře. A rozhodně měli proč. Ohlasy ze sociálních sítí mluví o zdrcujícím zážitku a nejlepším filmu Christophera Nolana, režiséra Temného rytíře, Počátku nebo Interstellaru. A to už něco znamená.

Nolan, který při vstupu do sálu sklidil bouřlivý potlesk, na pódiu hovořil o svém zvláštním poutu k Francii a 90 let starému kinu Grand Rex, na které nedá dopustit. „Když jsme natočili náš první film Memento, nikdo na světě nechtěl tento film promítat,“ řekl Nolan, dokud si ho kino Grand Rex neobjednalo. „Při pohledu na jeho velikost netuším proč, ale lidé přišli a nám se změnil život a toto kino milujeme,“ dodal Nolan, který byl obklopen herci a producenty, včetně své manželky Emmy Thomas.

Když se tříhodinový historický epos chystal začít, Nolan diváky varoval, že „je to intenzivní zážitek, vážné téma, ale je to něco, do čeho jsme se pustili srdcem“. Film se zabývá vznikem atomové bomby během druhé světové války.

Steve Weintraub z Collideru napsal, že Oppenheimer je neuvěřitelný. Každý aspekt filmu stojí za řeč, od brilantních hereckých výkonů, přes úžasnou práci Hoyte van Hoytemy za kamerou až po způsob, jakým Nolan vypráví příběh. Tříhodinová stopáž uteče jako voda. Pokud můžete, podívejte se na něj v IMAX 70mm.

Oppenheimer ohromil také Matt Maytum z Total Filmu. Charakterová studie v tom nejvelkolepějším měřítku, s vynikajícím ústředním výkonem Cilliana Murphyho. Epické historické drama, ale s výraznou nolanovskou citlivostí: napětí, struktura, smysl pro měřítko, překvapivý zvukový design, pozoruhodný vizuál.

Nadšená je také Lindsey Bahr z Associated Press. Film Christophera Nolana je skutečně velkolepým počinem, který se vyznačuje pravdivou a výstižnou adaptací, vynalézavým vyprávěním a vybroušenými hereckými výkony Cilliana Murphyho, Emily Blunt, Roberta Downeyho Jr., Matta Damona a mnoha dalších.

Oppenheimer je… neuvěřitelný. Slovo, které mě ještě napadá, je „děsivý“. Neúprosně plynoucí, šíleně detailní, spletité historické drama, které se stupňuje a stupňuje a stupňuje, dokud Nolan neudeří kladivem tím nejúžasnějším, nejdrtivějším způsobem. O filmu básní také Bilge Ebiri z Vulture.

Oppenheimer je mocná věc, říká o filmu novinář Simon Thompson. Cillian Murphy předvádí bezchybný výkon hodný ocenění. Každý z hráčů tohoto bohatého hereckého ansámblu je na vrcholu svých sil. Strhující opus Christophera Nolana je pozoruhodný a kamera Hoyte van Hoytemy a jeho vize jsou dechberoucí.

Gregory Ellwood z The Playlist byl skeptický, ale Oppenheimer mu utkvěl v paměti od chvíle, kdy ho minulý týden viděl. Ano, má 3 hodiny, ale hutným scorseseovským způsobem a posledních 20 minut (proč Emily Blunt roli evidentně vzala) dotáhne své tři dějové nitky do strhujícího konce.

Známkou toho, že se francouzským divákům Oppenheimer líbil, je, že zůstali před kinem Grand Rex ještě dlouho po skončení filmu a debatovali o něm, napsala na Twitter Elsa Keslassy z Variety.

Oppenheimera jsem sledoval na největším možném plátně IMAX a je určitě velkolepější, než jsem si kdy dokázal představit, odlišný od všeho, co Nolan předtím natočil, a přitom přesně zapadá do jeho filmografie, neřeší chválou filmová kritička Sucharita.

Oppenheimer Christophera Nolana je fantastický – velký a odvážný, s elektrizujícími hereckými výkony a neuvěřitelně niterným tempem. Je to zároveň klidně intimní a drsný filmový zážitek. Podívejte se na něj v 70mm IMAXu a bude patřit mezi vaše nejoblíbenější zářezy roku 2023, tvrdí Erik Davis Rotten Tomatoes.

Oppenheimer je jedním z nejlepších Nolanových děl, ne-li vůbec nejlepší. A to říká velký Nolanův obdivovatel Josh Horowitz. Viděl ho již dvakrát. Bezvadná strhující filmařina nejvyššího řádu. Cillian Murphy dostává roli, jakou si zasloužil. Zamilovaný do Downeyho práce. Tohle si žádá vaši pozornost.

Foto: Universal Pictures