12 skvělých Netflix filmů, které možná neznáte

Foto: Cesta za smířením, Kde jsem doma, Telefon (vše Netflix)

Netflix umí zklamat na plné čáře (naposled hororem V pasti: Barcelona) ale párkrát do roka také slušně překvapit. To je případ několika výborných filmů, od kterých možná nikdo nic nečekal, přesto se zařadily mezi nejlepší tituly tohoto streamovacího giganta. V tomto výběru si přijdou na své fanoušci severské kinematografie, jihokorejských i španělských thrillerů.

Bombardování

Při náletu za druhé světové války bomby omylem dopadnou na kodaňskou školu plnou dětí a přitom se protnou osudy několika místních obyvatel. Podle skutečnosti. Dobové drama režiséra Oleho Bornedala (1864), ve kterém hraje jeho dcera Fanny Bornedal ze seriálu Most. Diváci označují snímek za neskutečně silný, emotivní a bolestivý. Jeden z dánských klenotů.

Cesta za smířením

Manželský pár vyrazí na odlehlou chatu s jediným cílem: zabít toho druhého, a skoncovat tak s manželstvím. Brzy jim ale začne hrozit ještě větší nebezpečí. Noomi Rapace a Aksel Hennie hrají pár, který směřuje k fatálnímu konfliktu. Krvavá podívaná s několika zvraty, která vás nenechá vydechnout. Od režiséra Tommyho Wirkoly, tvůrce loňské Šílené noci a několika dalších známých titulů.

Dálniční hlídka

Dva ostří bývalí policajti z Texasu mají za úkol vypátrat a zabít nechvalně známé zločince Bonnie a Clydea. Kriminální drama podle skutečných událostí. Kevin Costner a Woody Harrelson jako Frank Hamer a Maney Gault, legendární policajti z Texasu. Herecký koncert dvou titulních postav, oldschoolová gangsterka, která náramně graduje. Westernovou gangsterku ze 30. let minulého století natočil John Lee Hancock.

Drogový král

Foto: Netflix

Nevýznamný pašerák z Busanu v 70. letech skočí po hlavě do ilegálního pašování drog a vyroste až do krále exportu narkotik do Japonska. Jihokorejská odpověď na Escobara a Zjizvenou tvář. První část snímku se až nečekaně nese na komediální vlně. Solidní kriminálka, která stojí na hlavním herci. Kang-ho Song je známý z oscarového hitu Parazit, naposled se objevil v dramatu Prostředník.

Hejtr

Mladý muž šíří zákeřné pomluvy v temném světě sociálních médií. Jeho virtuální jed ale brzy probudí násilí v reálném životě. Znepokojivě aktuální drama získalo cenu za nejlepší zahraniční celovečerní film na festivalu v Tribece 2020. Jeden z nejlepších polských filmů několika posledních let natočil Jan Komasa, tvůrce senzačního Corpus Christi. Napínavý, výborně napsaný a zahraný thriller.

Jako v bavlnce

Soudem jmenovaná zákonná zástupkyně podvádí svoje klienty, a místo aby o ně pečovala, získává nad nimi absolutní moc. Její nejnovější oběť má ale v rukávu nečekané eso. Tenhle temný thriller vynesl Rosamund Pike Zlatý glóbus pro nejlepší herečku. Jedno velké překvapení. Úžasně vrstevnatý psychologický thriller, ve kterém pokaždé, kdy už máte pocit, že víte jak to dopadne, přijde překvapivý zvrat, který vše obrátí naruby.

Kde je moje tělo?

V tomhle úchvatném animovaném filmu se mísí romantika, záhada a dobrodružství. Mladý muž se zamiluje a ruka oddělená od těla hledá v Paříži svého majitele. Film nominovaný na Oscara a vítěz z Cannes a Annecy. Anglické znění nadabovali Dev Patel a Alia Shawkat. Animák pro dospělé publikum, který vás úplně pohltí a omámí. Film přináší skvělé myšlenky, nádherné zpracování a skvělou hudbou.

Kde jsem doma

Nezaměstnaný šéf reklamky začne pronásledovat nájemníky domu, kde dřív bydlel. Jeho úmysly s novou rodinou naberou zlověstné obrátky. Španělský thriller od režiséra novinky V pasti: Barcelona přináší jeden šokující moment za druhým, výborného Javiera Gutiérreze v hlavní roli a jeden sociopatický plán promyšlený do posledního detailu. Španělé zase jednou ve velké formě. Ne nadarmo bývá tento snímek přirovnáván ke korejskému Parazitovi.

Pok-sun nesmí přežít

Gil Bok-Soon je nájemná vražedkyně pracující pro společnost M. K. Ent. Mezi kolegy je vysoce ceněná a úspěšnost jejich misí je stoprocentní. Je také svobodnou matkou Jae-yeonga, uzavřeného teenagera, který studuje na prestižní soukromé škole. Krátce předtím, než má Bok-Soon prodloužit pracovní smlouvu, je jí přidělena práce, kterou není ochotna plnit. Jihokorejský akční thriller je směsicí rodinného dramatu a Johna Wicka v sukni.

Rodina

Foto: Netflix

Kendži, který je od mládí členem jakuzy, přísahá věrnost svému šéfovi ze staré školy a slíbí, že se v době plné změn bude řídit zákony mafiánské rodiny. Japonské drama, které vás svým závěrem emocionálně rozloží. Časosběrné sentimentální melodrama. Snímek bývá oceňován za svou nezaměnitelnou atmosféru, kterou podtrhuje famózní hudba. Nešetří ani několika statickými záběry.

Šťastně až do smrti

Tenká hranice mezi láskou a nenávistí se prolomí, když žena odhalí manželovu nevěru. Oba pak podniknou extrémní kroky, aby získali, co chtějí. Film podle románu Šťastně až do smrti od Anny Ekberg. V hlavních rolích Dar Salim a Sonja Richter. Dánský snímek je mimořádně natočeným thrillerem o milostném trojúhelníku. Často bývá přirovnáván ke Zmizelé Davida Finchera. Film je nepředvídatelný a umí šokovat.

Telefon

Žijí ve stejném bytě, ale každá v jiné době. Sériová vražedkyně se dovolá ženě, od které ji dělí dvacet let, a vsadí její minulost i život, aby změnila vlastní osud. Záhadný jihokorejský thriller o cestování v čase, v hlavní roli Shin-hye Park. Snímek se nechal inspirovat celou řadou hororů, to ale nic nemění na tom, že jde o nepředvídatelnou jízdu, která vás rozhodně překvapí. Napínavá a vizuálně strhující podívaná s hodně hutnou atmosférou. Povinnost pro všechny milovníky korejské tvorby.