Tajná invaze od Marvelu má úvodní titulky vytvořené umělou inteligencí. Umělcům se to nelíbí

Foto: Marvel

Budoucnost je tady. Ne všem se ale zamlouvá. Úvodní titulky nového seriálu ze světa MCU Tajná invaze vytvořila umělá inteligence, nástroj generující obrázky zadáním klíčových slov. Umělcům se to pochopitelně nelíbí. Tvůrci nové marvelovky přesný nástroj nezveřejnili.

Diváky nové seriálové marvelovky zaujaly nápadité úvodní titulky, které na první pohled připomínají tvorbu umělé inteligence. Režisér seriálu Ali Selim tuto domněnku potvrdil, nicméně už neprozradil, jaký nástroj byl použit.

Foto: Marvel

Jak pro Polygon uvedl režisér a výkonný producent Ali Selim, úvodní titulky navrhlo Method Studios s využitím umělé inteligence, což si podle něj pohrává se samotnou tematikou seriálu. Režisér pro magazín řekl, že pořádně nerozumí tomu, jak umělá inteligence funguje, ale fascinovalo ho, jakým způsobem dokáže vyjádřit atmosféru, kterou chtěl pro seriál vytvořit. Z jejich práce byl doslova nadšený. Společnost Method Studios bohužel neodpověděla na žádost serveru Polygon o vyjádření k tomu, jak přesně sekvenci navrhla. Method Studios již dříve pracovali na marvelovských seriálech Ms. Marvel, Loki a Moon Knight, a kromě toho také na Hře o trůny.

Nadšení z úvodních titulků ovšem nesdílí řada slavných umělců. Jeff Simpson, který pracuje pro Marvel, dokonce napsal, že je z tohoto počínání zdrcený. Ve svém tweetu uvádí, že umělá inteligence je neetická, nebezpečná a má za cíl pouze zničit kariéru umělců. Sám strávil prací na tomto seriálu téměř půl roku a měl fantastickou zkušenost s těmi nejúžasnějšími lidmi, které kdy potkal…

Spousta lidí bude básnit o tom, jak je Tajná invaze dobrá. Tato show ale představuje první velkou invazi umělé inteligence do díla velkého studia, je to naprosto děsivé pomyšlení, a to je teprve začátek, uvedl filmový producent Brian Long.

První epizoda seriálu Tajná invaze dorazila na streamovací službu od Disneyho 21. června. Diváci jsou spokojení, převládají spíše kladné ohlasy. Nick Fury se po kosmické misi vrátil na Zemi jako zcela nový (válkami unavený) člověk, aby zastavil mocnou rasu Skrullů před ovládnutím světa. Akce je fajn, není ji ale moc. Seriál odehrávající se zatím výhradně v Rusku spíše tlačí na atmosféru a vývoj postav, karty jsou nicméně rozdány více než slušně. Věřit se zatím nedá nikomu ani ničemu.