10 výborných černohumorných komedií z posledních let

Foto: Fresh (Hulu), Mrazivá pomsta (Lionsgate), Palm Springs (Hulu)

Na černé komedie si člověk musí zvyknout, ale pro ty, kteří mají rádi jejich cynický přístup k humoru a kombinaci temných témat s uvolněným přístupem, mohou být naprostým potěšením. Posledních několik let nabídlo řadu vynikajících černých komedií. O některých z těchto skvělých filmů se však stále nemluví zdaleka tolik, kolik by si zasloužily. Od akční podívané s Liamem Neesonem Mrazivá pomsta až po zápletkou nabitou Noční hru, to jsou skryté klenoty, které si zaslouží vaši pozornost.

Mrazivá pomsta (2019)

Foto: Lionsgate

Nestává se často, aby režisér předělal svůj vlastní film, ale Hans Petter Moland to v roce 2019 udělal docela efektivně. Do role, kterou v původní norské verzi filmu ztvárnil Stellan Skarsgård, tedy do role muže, který se při vyšetřování záhadné smrti svého syna ocitne uprostřed eskalující kriminální války, angažoval Liama Neesona. To, co se může zdát jako další generický akční film s Liamem Neesonem, se brzy ukáže být něčím jiným. Mrazivá pomsta je plný ujetého humoru, kterému dodává ještě větší říz fantasticky zpracovaná akce.

Little Monsters (2019)

Foto: Altitude Film Entertainment

Lupita Nyong’o jako drsná učitelka v mateřské školce, která chrání děti před náhlým vypuknutím zombie epidemie. Co víc si od temné hororové komedie přát? Ačkoli se tento australský počin stal hitem u kritiků i diváků, nikdy se mu nedostalo takové slávy, jakou by si zasloužil – a stále se mu jí nedostalo. Film Little Monsters dokáže být napínavý, procítěný i úsměvný (někdy i všechny tři najednou) a má vynikající herecké obsazení, díky němuž skvěle funguje.

Noční hra (2018)

Foto: Warner Bros. Pictures

Jeden z nejzábavnějších filmů posledních let, premisa filmu Noční hra, představuje skupinu přátel v čele s Patrickem Batemanem a Rachel McAdams, kteří se účastní obvyklého herního večera. Když se večer zvrtne a jeden z nich je unesen, musí ostatní vyzkoušet své schopnosti, aby jeho zmizení vyřešili. Noční hra funguje dobře díky kvalitnímu scénáři a skvělému hereckému obsazení, které zahrnuje i Jesseho Plemonse v roli společensky nešikovného policisty, jenž se snaží ukrást scénu. Režiséři John Francis Daley a Jonathan Goldstein dokázali, že patří k nejzářivějším jménům komediální scény.

Cheap Thrills (2013)

Foto: Drafthouse Films

Když má Craig (Pat Healy) smůlu, setká se v baru se svým kamarádem z dětství Vincem (Ethan Embry) a brzy se spřátelí s bohatým párem Colinem (David Koechner) a Violet (Sara Paxton). Když se manželé dozvědí o neutěšené finanční situaci svých nových přátel, nabídnou Craigovi a Vincovi peníze za splnění určitých úkolů. Jak se tyto úkoly stávají stále nebezpečnějšími, musí se oba muži rozhodnout, jak daleko pro výplatu zajdou. Snímek plný do očí bijících momentů, kdy se Craig a Vince začnou kvůli penězům mrzačit, není určen pro nikoho se slabým žaludkem. Navzdory brutalitě, která se odehrává, film nikdy neztrácí smysl pro humor, naopak si ho vychutnává s každým novým groteskním úkolem.

Humr (2015)

Foto: A24

Yorgos Lanthimos byl vždycky svérázný filmař a Humr je jeho nejpodivnějším dílem. Představuje si budoucnost, v níž jsou svobodní lidé proměňováni ve zvířata, pokud si nemohou najít partnera, a rozvedený David (Colin Farrell) je posledním samotářem, který si musí do 45 dnů najít partnera, jinak riskuje proměnu v humra. Humr není film pro každého, protože Lanthimosovy filmy jsou pro diváka těžko uchopitelným kouskem, ale ti, kteří se přenesou přes jeho bizarní premisu, v něm najdou vtipný a skutečně dojemný milostný příběh. Farrell je jako vždy skvělý a zdá se, že se mu v žánru černé komedie daří, a po jeho boku se objevují Rachel Weisz, John C. Reilly a Olivia Colman.

Tři billboardy kousek za Ebbingem (2017)

Foto: Searchlight Pictures

Ve filmu Tři billboardy kousek za Ebbingem, který se odehrává v titulním městě, hraje Frances McDormand roli Mildred Hayes, matky truchlící nad nedávnou vraždou své dospívající dcery. Mildred, frustrovaná z nedostatečného postupu policie, si pronajme tři billboardy vedoucí do města a využívá je ke kritice milovaného policejního šéfa Willoughbyho (Woody Harrelson). Stejně jako ve svém prvním filmu V Bruggách nachází Martin McDonagh ve Třech billboardech humor v temně vážných situacích. Přestože se film točí kolem tragédie, je důsledně zábavný. Je poháněn nejlepšími hereckými výkony Harrelsona, McDormand a Sama Rockwella, přičemž poslední dva jmenovaní získali za své role Oscara.

Birdman (2014)

Foto: Fox Searchlight Pictures

Ve filmu Birdman, který je návratem Michaela Keatona, hraje oblíbený herec Riggana Thomsona, vyhaslého herce, který se v 80. a 90. letech proslavil rolí superhrdiny. Riggan, který se účastní broadwayské hry, aby vzkřísil svou kariéru, se trápí vnitřním hlasem své superhrdinské postavy a střetává se s okolím. Birdman je mistrovskou třídou herectví a režie, protože oscarový režisér Alejandro Gonzalez Inarritu představuje film v jednom souvislém záběru. Vede paralely s Keatonovou minulostí v roli Batmana. Film je obzvlášť účinný v dnešní době, kdy je moderní společnost posedlá superhrdiny a herci, kteří je hrají.

Parazit (2019)

Foto: CJ Entertainment

Jeden z nejoceňovanějších filmů 21. století Parazit je sžíravou analýzou třídní nerovnosti. Když syn rodiny Kimů začne pracovat pro bohatou rodinu známou jako Parksovi, zchudlí a zoufalí Kimové v tom vidí příležitost, jak vydělat. Jakmile každý člen rodiny získá individuální zaměstnání v sídle Parkových, životy obou rodin se začnou prolínat. Film Parazit, který napsal a režíroval mistr Bong Joon-ho, je jedním z nejlepších filmů z Jižní Koreje, země překypující kvalitními filmy. V Parazitovi je vše dokonalé, od režie, přes herecké výkony až po scénář, a byl odměněn Oscarem za nejlepší film.

Palm Springs (2020)

Foto: Hulu

Po klasice Na Hromnice o den více se subžánr filmů s časovou smyčkou většinou vyčerpal, až na pár výjimek. Palm Springs, jeden z nejlepších filmů vyprávějících tento druh příběhu, k takovým výjimkám rozhodně patří. Film má znamenitý smysl pro humor, který vyvažuje klasickou romantickou komedii plnou smíchu s temným nadhledem. To vše je záměrné, protože pod svým veselým povrchem skrývá Palm Springs hluboký a k zamyšlení nutící příběh o existenciálních krizích.

Fresh (2022)

Foto: Searchlight Pictures

Sebastian Stan a Daisy Edgar Jones hrají ve filmu Fresh, obskurní komedii společnosti Hulu o ženě unavené seznamovacími aplikacemi, která se rozhodne udělat krok vpřed a dát své číslo cizinci, kterého potká v obchodě s potravinami. Fresh chytře zachycuje hrůzu ze seznamování v digitálním věku a přidává zdravou dávku romantických komediálních scén a černého hororového humoru. Postrádá v jemnosti to, co hojně nabízí v krvavém smíchu, takže těm, kdo hledají hloupou a ujetou černou komedii, poskytuje tu správnou dávku krvavého černého humoru.