15 filmových pokračování, která jsou lepší než originál

Foto: Spider-Man: Bez domova (Marvel), Expendables 2 (Lionsgate), Logan (20th Century Fox)

V dnešní filmové době jsou fanoušci zvyklí na pokračování, která ve srovnání se svými předchůdci nejsou tak kvalitní. Kvalita pokračování byla vždy předmětem sporu mezi diváky. Pokračování filmu často působí jako bezcharakterní kopie originálu. To však neznamená, že by se nenašlo několik filmových pokračování, která by tomuhle pravidlu nevzdorovala. Ve skutečnosti v některých vzácných případech dokonce překonali svého předchůdce.

Indiana Jones a poslední křížová výprava (1989)

Foto: Paramount Pictures

Třetí film ze série o Indianově hledání Svatého grálu dodává sérii tolik potřebný náboj a přidává legendárního herce Seana Conneryho v roli jeho otce. Poslední křížová výprava je ze všech filmů o Indym nejosobnější. Fanoušci mají možnost vidět Indianu jako dítě. Jak přišel ke svých dovednostem a svému pověstnému strachu z hadů. K tomuto dílu se připojuje i Indiánův otec, v jehož podání Connery předvádí brilantní výkon, který je zábavný i hřejivý, převážně v případech, kdy divák sleduje, jak při hledání grálu napravují svůj vztah. Není tedy divu, že Poslední křížová výprava je pro mnoho fanoušků nejoblíbenějším dílem série.

Top Gun: Maverick (2022)

Foto: Paramount Pictures

Top Gun: Maverick je nostalgie, která fanoušky původního snímku vezme zpátky do 80. let. Přesto ale tvůrci dokázali až nemožné – drželi se starého a přitom vytvořili něco nového, co dokonale funguje. Příběh jako takový je horská dráha emocí, která vás nikdy nenechá v klidu. Jednou jste napjatí z akční letecké scény, pak dojatí, smutní, překvapení nebo šťastní. Je to opravdový koktejl emocí, který na mě opravdu zafungoval.

Mizerové II (2002)

Foto: Columbia Pictures

Osm let po prvním filmu se parťáci Marques a Mike pokoušejí dostat kubánského drogového bosse v tomto skvělém akčním pokračování, které dokazuje, že akce není nikdy dost. Tento film výrazně vylepšuje první díl, protože Wll Smith a Martin Lawrence se upřímně cítí jako staří známí a je to vidět na samotném výsledku. Pouto vzniklé na place prvního filmu je cítit i na plátně. Důraz je kladen na přátelství hlavně v bodu, kdy Mike začne chodit s Marcusovou sestrou a dodá tak filmu tolik potřebný lidský prvek. Micheal Bay si v pokračování taky přišel na své, když natočil jedny z nejpřekombinovanějších akčních sekvencí.

Expendables: Postradatelní 2 (2012)

Foto: Lionsgate Films

Ve filmu Expendables: Postradatelní 2 se tým žoldáků vrací a vydává se na misi, při které je jeden z nich připraven o život konkurenčním žoldákem. Vydávají se na cestu za pomstou a zkříží cestu několika známým tvářím. Nechybí akce ani komedie a mnoho odkazů na akční filmy. Ve filmu se setkávají všechny bojové styly, které jsme si zamilovali u akčních hrdinů zvučných jmen v podání Sylvestera Stalloneho, Jasona Stathama, Jeta Li, Dolpha Lundgrena, Chucka Norrise, Arnolda Schwarzeneggera, Bruce Willise a Jeana-Clauda Van Damma, stejně jako atletické schopnosti Terryho Crewse a Randyho Couturea. Nezakládejte svá očekávání na prvním filmu, protože tohle je jedno z pokračování, které je lepší než originál.

Terminátor 2 (1992)

Foto: Columbia Pictures

V pokračování Terminátora Jamese Camerona musí Sarah s pomocí starého rivala zachránit svého syna před novou třídou terminátorů a změnit tak vše, co si fanoušci mysleli, že o této sérii vědí. Namísto toho, aby byl Terminátor bezvýznamným padouchem, který přišel zabít Sarah, je hlavním hrdinou příběhu. Svým vztahem s Johnem, který připomíná otce a syna, vnáší do filmu srdce a komiku. Také Sarah se mění z vystrašené servírky na vycvičený stroj na zabíjení. T2 má také lepší speciální efekty než první díl a využívá průkopnické CGI, čímž film změnil pravidla kinematografie.

Logan: Wolverine (2017)

20th Century Fox

Logan pracuje jako řidič limuzíny blízko mexických hranic a spolu s Calibanem se stará o starého Profesora X. Všichni se schovávají v poušti a snaží se zapomenout na minulost, v Loganově případě za zdatné pomoci alkoholu. Filmu dominuje excelentní Hugh Jackman, který konečně dostal solidní scénář a prostor, který si jeho Logan zaslouží. Několik scén si ale pro sebe krade mladá Dafne Keen. Ačkoli jsou akční scény vskutku skvělé a zaslouženě krvavé, v žádném případě nejde o film, který by na těchto scénách stavěl, jak tomu často u komiksových filmů bývá.

Pád anděla (2019)

Foto: Lionsgate

Díky roztřesené kameře a méně efektním akčním scénám působí příběh více ukotveně a v realitě a tím i napínavěji. Přidání napjatého vztahu Angela s jeho otcem z něj dělá víc než jen dalšího nudného hrdinu, člověka, se kterým si lze rozumět. Tento film také mění téma tím, že Angel je údajný terorista, což dokazuje, že na nejlepší pokračování je potřeba utéct od vzorce.

Temný rytíř (2008)

Foto: Warner Bros.

Heath Ledger vážně pro tuto roli umřel a jsou to právě pasáže s ním, které jsou na novém Batmanovi nejlepší. Temný rytíř ihned zařazuje od Batman začíná vyšší rychlostní stupeň, rozehrává velmi důmyslnou dějovou linii (šest veledůležitých postav pro příběh) a mačká ze sebe to nejlepší z nového milénia. Herecké výkony skvělé, scénář perfektní, hudba odzbrojující, střih zásadní pro funkčnost napětí. Temný rytíř je komiksovým veledílem, který paradoxně komiks utlačuje kriminálním žánrem.

Star Wars: Impérium vrací úder (1980)

Foto: 20th Century Studios

V tomto pokračování Luke trénuje, aby se stal Jediem, zatímco Han a Leia se snaží uniknout Impériu. Jedná se o jedno z nejlepších pokračování všech dob. Toto pokračování rozšiřuje vesmír a přivádí fanoušky na nové planety. Představuje fanouškům také nové postavy jako je Yoda a Lando. Mezitím se postavy mění z jednoduchých archetypů na plně realizované lidi. Luke se z odvážného hrdiny stává frustrovaným vojákem, který se snaží ovládat své city, zatímco Vader se ze zádumčivého padoucha stává otcem toužícím být se svým synem. Tahle klasika je zajímavější než první film, protože hlavní hrdinové na konci filmu prohrají a zanechají ve fanoušcích touhu po dalším díle.

Zátah 2 (2014)

Foto: Sony Pictures Classics

Tento gangsterský epos o policistovi, který se v utajení vydává zlikvidovat zločinecký syndikát, povyšuje tuto sérii na víc, než jen na akční film. Akce tohoto mistrovského díla překonává originál propracovanými souboji, které využívají každou část prostředí ve svůj prospěch. Příběh filmu je také mnohem komplexnější. Zatímco originál byl jednoduchý akční film, pokračování se odehrává jako drsné kriminální drama v duchu Kmotra 2, což hercům umožňuje skutečně emotivní výkony, díky nimž tento film vyniká nad originálem a dobovými akčními filmy.

Pán prstenů: Návrat krále (2003)

Foto: New Line Productions

Před tento film snad ani nemusíme psát číslici jedna, jelikož vedle Titaniku je právě třetí pokračování Pána prstenů nejvíce oceňovaným filmem všech dob. Na své konto si připsal jedenáct Oscarů, i když však pomineme tento fakt, nadupané Jacksonovo fantasy dobrodružství nemá snad ani v novodobých filmech stále patřičnou konkurenci. Epické, strastiplné i srdcervoucí scény se v střídají jedna s druhou jako dějové linie, které však nakonec vyústí ve velkolepé společné finále, které nikomu nedá jen tak spát.

Avatar: The Way of Water (2022)

Foto: 20th Century Studios

Pokračování hitu Jamese Camerona z roku 2012 pokračuje v příběhu boje Na’vi proti lidem. Paradoxně právě lidský prvek příběh odděluje od originálu. Je to těžko uvěřitelné, ale tenhle film je ještě vizuálně úchvatnější než první díl, s podvodními sekvencemi, díky nimž mají fanoušci pocit, že skutečně plavou v oceánu. Film je navíc o to lepší, když se divákům představí Sullyho děti, což dodává sérii tolik potřebné napětí, protože Sully je nucen chránit nejen svou zemi, ale i svou rodinu. Díky tomu jsou diváci s postavami emocionálněji spjati než v prvním díle, což z něj dělá lepší film.

Vetřelci (1986)

Foto: 20th Century Studios

Pokračování Vetřelce Jamese Camerona o Ripleyové a týmu vojáků, kteří se snaží zničit hnízdo Xenomorfů, je pokračováním, které patří do zcela jiného žánru než originál a fanoušci si na něj nestěžují. Vetřelci se ubírají akčnějším směrem a přidávají vojenskou četu, která se snaží Xenomorfy zlikvidovat pomocí futuristických zbraní, což přináší více napínavých akčních scén. Konečně taky vidíme vnitřní fungování společnosti Wayland a dozvídáme se více o Xenomorfech.

John Wick 3 (2019)

Foto: Lionsgate Films

V tomto filmu musí John zůstat naživu tak dlouho, dokud se nezbaví vypsané odměny, ale na rozdíl od předchozích dvou filmů to tentokrát nemůže udělat sám. Třetí díl snadno překonává ty předchozí propracovanými bojovými scénami. Fanoušci se také dočkali Johnovi spolupráce s ostatními zaměstnanci Kontinentu. Spolupracuje také se svou bývalou přítelkyní Sofiií, což je poprvé, kdy série ukazuje, že Johnovi záleží na někom jiném než na jeho psovi. Jejich napjatý vztah dává franšíze vítaný osobní konflikt.

Spider-Man: Bez domova (2021)

Foto: Marvel

Jedno oko nezůstalo suché. Poslední Spider-Man dokázal uspokojit snad všechny. Nejen, že se jednalo o docela podstatnou část MCU (z hlediska multiversa), ale šlo hlavně o obří poctu pavoučímu hrdinovi a jeho filmových verzí. Tvůrci si zde dali záležet na práci s fan servisem, který byl vážně enormně obří, ale nedalo by se snad říct přeplácaný. Tenhle třetí Spider-Man s Tomem Hollandem vážně sklonil poctu předchozím filmům a stala se z toho jednoznačně filmová událost pandemie. Ten peněžní výsledek to jen potvrzuje.

Právě v kinech: Alibi na klíč: Den D

Hlavní hrdina Greg, který měl se svými kumpány agenturu na výrobu alibi, se rozhodne požádat svou dívku snů o ruku, ovšem její láskyplné „ano“ má jednu podmínku. Na svatbě chce konečně poznat Gregovy rodiče. Jeho otec je ovšem kriminálník a matka hvězdou erotických filmů. Greg proto musí s kamarády ještě naposledy oživit agenturu. Alibi na klíč: Den D je pokračováním úspěšné francouzské komedie z roku 2017, které i tentokrát natočil režisér a herec v jedné osobě Philippe Lacheau.