10 nejlepších filmů podle videoher

Foto: Ježek Sonic (Paramount Pictures), Warcraft: První střet (Universal Pictures), Tomb Raider (Warner Bros.)

Nejlepší videoherní filmy nabízejí takovou rozmanitost, že si v nich každý najde něco pro sebe. Díky nové generaci filmařů, kteří na hrách vyrostli, se zdá, že doby laciných spin-offů jsou už za námi. Velká studia místo toho investují čas a peníze do toho, aby herním světům poskytla adaptace, které si zaslouží. Níže přinášíme deset nejlepších videoherních filmů.

Warcraft: První střet

Warcraft: První střet byl zralý na to, aby se ho chopil Hollywood. Je to klenot od Blizzardu, který je považován za obdobu Pána prstenů. Jedná se o nejvýdělečnější videoherní adaptaci všech dob, která vydělala 439 milionů dolarů, jen o šest milionů více než Pokémon: Detektiv Pikachu. Lidé a orkové se střetnou v této celovečerní adaptaci. Poté, co si rasa orků uvědomí, že se jejich domov stává neobyvatelným, vydává se do země Azeroth. Tam se setkávají s lidskými obyvateli říše, kteří se útočníkům brání.

Pokémon: Detektiv Pikachu

V okamžiku, kdy jsme se dozvěděli, že žlutého chlupáče namluvil sám Ryan Reynolds, jsme věděli, že Pokémon: Detektiv Pikachu bude pro značku Pokémon poctou. Film se zaměřuje na jednadvacetiletého Tima Goodmana, který chce jen najít svého ztraceného tátu, soukromého detektiva Henryho, a spojí se při tom s Pikachu. Pokračování tohoto filmu je už na cestě.

Rampage: Ničitelé

Rampage: Ničitelé je americký dobrodružný akční film s obřími monstry, který režíroval Brad Peyton. Film je volně založen na stejnojmenné videohře od společnosti Midway Games. Ve filmu hrají Dwayne Johnson, Naomie Harris, Malin Åkerman, Joe Manganiello, Jake Lacy, Marley Shelton a Jeffrey Dean Morgan. Příběh pojednává o primatologovi Davisi Okoyovi, který si drží lidi od těla, sdílí neotřesitelné pouto s Georgem, mimořádně inteligentní gorilou stříbrohřbetou, která je v jeho péči od narození. Nepovedený genetický experiment však promění tuto mírnou opici v běsnící monstrum.

Série Ježek Sonic

První náznaky filmu Ježek Sonic nevypadaly dobře. Fanoušci na původní návrhy modré šmouhy reagovali tak špatně, že se tvůrci vrátili k digitálnímu rýsovacímu prknu. Když se film konečně dostal do kin, získal si diváky díky dabingu Bena Schwartze a Jima Carreyho, který se v roli doktora Robotnika vyřádil. Film sleduje Sonica a šerifa z Montany, kteří se snaží uniknout Robotnikovi a vystopovat Sonicovy ikonické prsteny. Druhého pokračování jsme se dočkali minulý rok a na třetím filmu se již pracuje.

Uncharted

Tom Holland nám po letech a letech odkladů a zvěstí konečně v roce 2022 představil Nathana Drakea ve filmu Uncharted. Není to dokonalé, ale má to své kouzlo a některé scény vystihují ducha hry tak dobře, že se přistihnete, jak z čistého instinktu saháte po ovladači PlayStation. Mark Wahlberg je ucházející Sully, ale Hollandův šarm a atletické kaskadérské schopnosti nesou celý film a chrlí hlášky, jako by se pro to narodil.

Série Angry Birds ve filmu

Angry Birds ve filmu jsou filmy od společnosti Sony Pictures Animation a Rovio Entertainment Corporation. Angry Birds ve filmu měl premiéru v roce 2016 a jeho pokračování Angry Birds ve filmu 2 v roce 2019. Ve filmu je několik změn oproti původní sérii Angry Birds, z nichž nejznámější je změna designu ptáků a prasat. Mezi další změny patří změna domova ptáků z Ostrova prasátek na nový Ptačí ostrov, změna Bublinky z malého dítěte (schopného komunikovat pouze dětským žvatláním v knihách) se zálibou v cukrovinkách na dospělou osobu, která se o cukrovinky nezajímá, kompletní reforma postavy Silvera a přímé odstranění některých prasat, především krále prasat, který byl nahrazen svým otcem Leonardem. Mnohé z těchto změn by se týkaly i her, konkrétně Ptačího ostrova. V roce 2024 byl se mělo objevit třetí pokračování filmové série.

Princ z Persie: Písky času

Princ z Persie: Písky času je hraná adaptace podle stejnojmenné videohry z roku 2003, kterou vytvořila společnost Ubisoft Montreal. Do kin byla uvedena 28. května 2010 v produkci Jerryho Bruckheimera pro Walt Disney Pictures. Příběh napsal Jordan Mechner a do podoby scénáře jej přepracovali Boaz Yakin, Doug Miro a Carlo Bernard. Písky času režíroval Mike Newell (Harry Potter a Ohnivý pohár). Film Princ z Persie: Písky času se odehrává v mystických zemích Persie a je epickým akčním dobrodružstvím o zlotřilém princi a tajemné princezně, kteří závodí s temnými silami, aby ochránili starobylou dýku schopnou uvolnit Písky času – dar od bohů, který může zvrátit čas a umožnit svému majiteli ovládnout svět.

Tomb Raider

Tomb Raider se po vzoru restartované hry z roku 2013 vrátil na velké plátno a nabídl nám nově zranitelnou Laru a film, který – ačkoli se z něj nevyklubal nejlepší akční film všech dob – je vítanou poctou jedné z nejlepších her své generace. Ačkoli film z her nečerpá moc co se týče příběhu, ale spíše ohledně funkcí, Alicia Vikander nám dává Laru, která překypuje životem. Tomb Raider rozhodně představuje přelomový okamžik pro videoherní filmy. Přestože se film měl dočkat pokračování, studiu MGM vypršely na film práva, a tak už se druhého pokračování rozhodně nedočkáme, což je škoda.

Série Resident Evil

Resident Evil je akční hororová série založená na japonské videoherní sérii od společnosti Capcom. Série Resident Evil má tolik filmů, že je těžké určit jeden jediný, který by se stal jistotou tohoto seznamu. Ve všech těchto filmech hraje herečka Milla Jovovich, která je ve své roli Alice výjimečná (a upřímně řečeno, nedostává se jí dostatečného uznání). Součástí série jsou filmy Resident Evil, Resident Evil: Apokalypsa, Resident Evil: Zánik, Resident Evil: Afterlife, Resident Evil: Odveta, Resident Evil: Poslední kapitola. V roce 2021 jsme se dočkali rebootu Resident Evil: Welcome to Raccoon City.

Assassin’s Creed

U filmu Assassin’s Creed to byl okamžik, kdy videoherní filmy poprvé vstoupily do centra pozornosti. Tam, kde byly jiné odmítány jako podivnosti nebo jen pro určité publikum, se Assassin’s Creed pokusil toto všechno vyřešit přesvědčivým pojetím věčného boje mezi Krédy a templářským řádem. Film Assassin’s Creed s Michaelem Fassbenderem, Marion Cotillard a Michaelem K. Williamsem v hlavních rolích je filmem, který nemá o hvězdy nouzi. Ty dodávají filmu skutečnou legitimitu a po jejich boku se objevuje působivě vypadající dobrodružství ve Španělsku 15. století a parkourový styl, který vzdává hold sérii.

Tip do kina: Super Mario Bros. ve filmu

Na celém světě nenajdete populárnější instalatéry, než jsou kníratí bráchové Mario a Luigi. Legendární hrdinové ze slavných videoher se vydávají na filmové plátno v doprovodu studia Illumination, které stvořilo sérii Já, padouch. Očekávaný animák, kterému v původním znění propůjčili svůj hlas Chris Pratt, Anya Taylor-Joy, Jack Black nebo Seth Rogen, přichází do kin již 6. dubna 2023.