Národ velryb: Pouť pozoruhodných tvorů v dechberoucí podívané

Zdroj: Bohemia MP

Velryby patří bezesporu k nejkrásnějším a nejvíce fascinujícím tvorům na naší planetě. Prastarým, inteligentním a úctyhodným. Různé otázky, které by vás v souvislosti s těmito úchvatnými kytovci mohly i nemusely napadnout, se rozhodl zodpovědět francouzský dokument, který už brzy vstupuje do kin… 

Snímek slibuje odrážet dechberoucí pouť něžných obrů, kteří se dožívají i několika set let a dokonce si pro sofistikovanou komunikaci vytvořili vlastní „sociální síť.“ V počinu francouzského režiséra Jeana-Alberta Lièvreho se zaměříme na tento druh se vším všudy, ať už půjde o jejich historii, ale i chování a nejrůznější málo známé detaily ohledně jejich života.

Projekt s rozpočtem 4 miliónů dolarů zahrnuje expedici, která se odehrála ve vodách Srí Lanky, Aljašky, Středozemního moře, Azorských ostrovů, Tahiti, Tongy, Kanady a Japonska. Produkce během natáčení využila služeb místních podvodních kameramanů, žijících v lokacích natáčení a mají ve svém držení potřebnou výbavu, díky čemuž se štáb mohl vyhnout létání s materiálem po celém světě.

Zdroj: Bohemia MP

Snímek se nebojí zacílit i na ekologické motivy, křehkost života na Zemi, v němž jsou velryby, obývající větší životní prostor než my, lidé, významným činitelem. Právě křehká rovnováha našeho ekosystému je zde brána na zřetel. Zrovna úloha velryb dostává tváří v tvář klimatické změně úplně nový význam. Právě to, spolu s nebezpečími, která těmto podvodním obrům hrozí, Národ velryb obratně akcentuje i spolu s důsledky, jež by mohl jejich zánik znamenat.

Svou roli zde hraje i historie, během níž se pro populaci velryb stal největším predátorem člověk, který je téměř vyhubil. I přesto, že je dnes lov velryb prakticky zakázán, stále jsou lidskou činností notně ohrožovány.

„Tento jedinečný snímek byl inspirován „velrybí“ básní od Heathcote Williamse „Whale Nation“, která se v roce 1988 stala nejsilnějším argumentem v boji za zákaz celosvětového lovu velryb.“

Jednoho dne objeví malý chlapec na odlehlé pláži vyplavenou velrybu. Během boje o její záchranu se vydáme na dobrodružnou výpravu za těmito neobyčejnými tvory. Tvory, kteří obývají světové oceány od nepaměti. Tento jedinečný dokument nás vezme na objevitelskou cestu jejich minulostí i současností. Jak se velryby domlouvají a dá se to vůbec zjistit? Jak spolupracují při lovu? Kde tráví zimu a kde léto? A dokážou i velrybí mláďata zlobit své rodiče? Pojďte se s námi vydat na nezapomenutelnou expedici do hlubin oceánu, kde dostanete odpovědi na všechny vaše otázky. (Bohemia MP)“

Velkolepý dokumentární film Národ velryb (Whale Nation) upoutá vaše smysly už 20. dubna, kdy jej budete moci zhlédnout v kinech. O režii se postaral Jean-Albert Lièvre, role vypravěče se v originálním znění zhostil známý herec Jean Dujardin. V českém znění pak uslyšíme Lukáše Hlavicu.

Zdroj: Bohemia MP