10 legendárních filmů na Netflixu, které jste možná přehlédli

Foto: Taxikář (Columbia Pictures), Auto zabiják (Dimension Films), Kmotr (Paramount Pictures)

Netflix umí leckdy příjemně překvapit. V jeho nabídce můžete narazit na několik filmových skvostů, se kterými byste možná ani nepočítali. Právě teď Netflix nabízí Tarantinův stylový thriller Grindhouse: Auto zabiják, Mlhu Franka Darabonta podle Stephena Kinga, původní Jurský Park od Stevena Spielberga nebo výbornou parodii katastrofických filmů Připoutejte se, prosím!

Grindhouse: Auto zabiják

Foto: Dimension Films

Dynamický akční thriller, ve kterém drsný sériový vrah promění svoje auto v nezničitelnou zbraň a rozpoutá s ním vražedné peklo. Stylový příspěvek do klasického žánru krváků, ve kterém to Kurt Russell pořádně rozjede. Natočil Quentin Tarantino.

Hříšný tanec

17letá Frances tráví léto s rodiči v horském hotelu, kde se zamiluje do místního nespoutaného učitele tance. Tahle ikonická romance získala Zlatý glóbus za nejlepší původní píseň a nominace za nejlepší film, herce a herečku (Patrick Swayze a Jennifer Grey)

Jurský park

Kvůli pokusům s pravěkou DNA vznikl tajný přírodní park. Hned při otevření ale jeho návštěvníky napadnou klonovaní dinosauři, kteří se náhodou dostali na svobodu. Dinosauří trhák od Stevena Spielberga se Samem Neillem, Laurou Dern, Jeffem Goldblumem a Richardem Attenboroughem.

Kmotr

Válečný hrdina Michael Corleone a nejmladší syn mocného šéfa newyorského podsvětí se po útoku na svého otce dá na rodinný byznys. Mistrovské dílo F. F. Coppoly oceněné Oscarem. Hrají Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Robert Duvall a Diane Keaton.

Lawrence z Arábie

Oscarový příběh vypráví skutečný příběh T.E. Lawrence, který za první světové války pomáhal sjednotit znesvářené arabské kmeny v boji proti Turkům. Tenhle historický epos získal sedm Oscarů včetně sošky pro nejlepší film. Nominováni byli i Peter O’Toole a Omar Sharif.

Mlha

Foto: Darkwoods Productions

Po hrozivé bouři sledují obyvatelé městečka, jak jejich ulice plní zlověstná mlha, která zabíjí všechny, kdo se před ní neschovají. Hororový příběh podle Stephena Kinga, ve kterém se sympaťák Thomas Jane utká s děsivými příšerami. Natočil uznávaný Frank Darabont.

Nebezpečná krása

Foto: Warner Bros.

Prostá holka si v Benátkách 16. století začne se šlechticem, za kterého se ale nesmí provdat. Stane se proto jeptiškou, nebo kurtizánou? Víc možností teď na výběr nemá. Drama s Catherine McCormack a Rufusem Sewellem. Ve vedlejších rolích uvidíte Naomi Watts, Jacqueline Bisset a další.

Připoutejte se, prosím!

Foto: Paramount Pictures

Bláznivá parodie katastrofických filmů plná skvělých hlášek, ve které se bývalý stíhací pilot musí pokusit o přistání s dopravním letadlem plným výstředních pasažérů. Ztřeštěná klasika, ve které se Leslie Nielsen a Peter Graves proslavili jako komici, i když do té doby hráli vážné role.

Taxikář

Klasický thriller Martina Scorseseho s Robertem De Nirem v roli Travise Bickleho, paranoidního a násilnického taxikáře z New Yorku. De Nirovi a Jodie Foster vynesl tenhle Scorseseho majstrštyk nominace na Oscara a ucházel se i o cenu pro nejlepší film.

Tenkrát na Západě

Foto: Paramount Pictures

Vlakový magnát, který buduje železnici napříč Amerikou, si najme pistolníka, aby ho zbavil všech, kdo se jeho železnému oři postaví do cesty. Velkolepý spaghetti western. Henry Fonda netradičně v roli sadistického nájemného vraha ve velkolepém spaghetti westernu Sergia Leoneho.