Všechno, všude, najednou je nejoceňovanějším filmem všech dob!

Foto: A24

Multižánrová jízda Všechno, všude, najednou byla už před Oscary nejoceňovanějším filmem vůbec, čímž vystřídala do té doby kralující filmové veledílo Pán prstenů: Návrat krále. Ceny americké filmové akademie máme za sebou a můžeme si tedy shrnout, jak to celé dopadlo…

Film od režisérského a scénáristického dua v podobě Dana Kwana a Daniela Scheinerta není v jádru ničím jiným, než příběhem o komplikovaném vztahu matky a dcery, vyprávěný ovšem naprosto nestandartním způsobem. Pokud použijeme příměr, že je vším čím měl být druhý Doctor Strange a ještě něčím navíc, nebudeme rozhodně přehánět. Krom nesmírné nápaditosti, skvělé akce a choreografie bojových scén jsme se dočkali i výborných hereckých výkonů a celkově filmového zážitku, který se hrozně špatně popisuje. Tak moc mimo veškeré škatulky celý film je.

Foto: A24

A to je očividně dobře, protože ještě před vyhlášením vítězů zlatých sošek si Všechno, všude, najednou pro svou jedinečnost vysloužilo celkem 158 různých ocenění z celého světa (jak ve svém článku vypočítali na serveru IGN). Tím překonalo dosud kralující Návrat krále, jenž měl cen celkem 101.

Během 95. ročníku udílení Oscarů proměnilo Všechno, všude, najednou z udělených jedenácti nominací hned sedm a odneslo si tak sošky za nejlepší film, ženský herecký výkon v hlavní roli (Michelle Yeoh), mužský herecký výkon ve vedlejší roli (Ke Huy Quan), ženský herecký výkon ve vedlejší roli (Jamie Lee Curtis), dále nejlepší režii (Dan Kwan, Daniel Scheinert), původní scénář a v neposlední řadě i nejlepší střih (Paul Rogers). Jedná se tak o obrovský triumf.

Foto: A24