Recenze: Vřískot 6 – Ghostface se vrací

Foto: Paramount Pictures

Ghostface se vrací a tentokrát do New Yorku. Přenáší tak slaherovou sérii do rušné metropole. Sidney (Neve Campbellová) již není hlavní hrdinkou a poprvé v sérii chybí. To však není s prominutím důležité, protože hlavní hrdniky Sam (Melissa Barrery) a Tara (Jenna Ortega) jsou více než schopnými představitelkami v hlavních rolí. Jsou to dobré herečky v kostrbaté zápletce, která zdaleka nedosahuje kvalit úspěšného loňského rebootu.

Šest měsíců po událostech ve Woodsboro si Sam (Barrera) a Tara (Ortega) zvykají na vysokoškolský život na Manhattanu. Přidávají se k nim dvojčata Mindy (Jasmin Savoy Brown) a Chad (Mason Gooding). Tara se chce posunout v životě dál tím, že navštěvuje večírky bratrstev a seznamuje se s hezkými kluky. Sam nemůže zanechat jejich traumatickou minulost za sebou. Žije ve strachu a bojí se o svoji sestru. Tara ale nechce chůvu a rozčiluje se, že ji Sam neustále kontroluje.

Foto: Paramount Pictures

Intuice Sam se ale ukáže jako správná, když město i kampus otřese nový případ vraždy Ghostfacem. Někdo se zaměřuje na sestry Carpenterovy, vraždí lidi v jejich okolí a zanechává podivné stopy. Navíc u policie panuje pachuť kolem těchto sester, protože figurují v několika trestních řízeních. Hlavní detektiv newyorské policie Bailey (Dermot Mulroney) je zmaten tím, že vrah zná předchozí zločiny Ghostface.

Sam, Tara a dvojčata se rozhodnou zůstat po celou dobu spolu. Dostanou posilu, když jim na pomoc přijede Kirby Reedová (Hayden Panettiere), nyní agentka FBI. Nechtějí žádnou pomoc od Gale Weathersové (Courtney Cox), která zradila důvěru sester. Nový plán však nefunguje. Ghostface je přelstí na každém kroku. Sam a Tara usoudí, že vrahem musí být někdo z jejich nejbližšího okolí.

Foto: Foto: Paramount Pictures

Šestý Vřískot se snaží balancovat na hranici vtipu, chytrosti a slasheru. Jenže pokus o chytrost selhává, kdy zdánlivě již zkušené postavy, které všechny prošly předchozím vyvražďováním, dělají naprosto stupidní a nesmyslné věci, které ohrožují jejich životy. Nedává to prostě smysl.

Možná se zdá, že všechny díly splývají dohromady a nejnovější počiny vypadají jako předělávky těch starších, ale nakonec poznáte, že série už překročila dobu své životnosti. Vřískot 6 oproti loňskému rebootu stagnuje a nepřináší nic nového. Tvůrcům možná došlo, že jsou už vyčerpány veškeré možnosti řádění sériového vraha v městečku Woodboro, a proto děj přesunuly do New Yorku. Nejčastější problém posledních Vřískotů je líný scénář a zde tomu není opakem. Navíc příliš sází na nostlagii, ze které nelze těžit do nekonečna.

Foto: Paramount Pictures

Ti z vás, kteří chodí na tuhle sérii kvůli krveprolití, tak budou zřejmě zklamaní. Rozhodně není tak agresivní jako předchozí díly. I přesto se tu najde pár dobrých jednotlivých akčních sekvencí. Zvratů je tu sice hodně, ale nakonec je to až přespříliš překombinované. Počet mrtvých je na minimu a tvoří ho převážně náhodní kolemjdoucí, částečně proto, že hlavní postavy snadno přežijí hluboké bodné rány a jsou tak skoro nesmrtelné.

Úvodní scéna vraždy je dynamická, nasazuje vysokou laťku a slibuje slibnou podívanou. Jenže tím to končí a zbytek filmu se k ní ani nepřiblíží. Nemůžete prostě naservírovat silný rozjezd, který pak zastíní vše ostatní. To je jako začít na vrcholu hory a postupně se řítit dolů. Nejnovější Vřískot nemá dostatek kvalitních lekaček ani logický děj, který by nějakým způsobem zaujal či dominoval.

Foto: Forum Film CZ