10 žen s největším počtem vítězství v historii Oscarů

Foto: Tři billboardy kousek za Ebbingem (20th Century Fox)

Ceny Akademie neboli Oscaři již 94 let oslavují a oceňují některé z největších umělců naší doby. Není žádným tajemstvím, že film je odvětvím, v němž dominují muži, a že mnoho žen tehdy i dnes není dostatečně oceňováno. Navzdory těmto okolnostem výjimečně talentované ženy jako Edith Head, Katherine Hepburn a Meryl Streep nikdy nezklamaly a prokázaly své schopnosti jako velké umělkyně. Pojďme se podívat na rekordmanky, které Akademie ocenila soškami Oscara.

Edith Head (8 Oscarů)

Foto: Oscars.org

Možná vás překvapí, že ženou, která drží rekordní titul za nejvíce vítězství v historii Oscarů, není herečka, ale kostýmní výtvarnice Edith Head. První vítězství získala za filmovou adaptaci Dědička z roku 1949. Ve filmu zasazeném do 19. století bylo použito mnoho velkolepých, objemných viktoriánských kostýmů, které všechny navrhla sama. Druhého Oscara získala za film Samson & Dalila, který se odehrává v biblickém období. Edith Head získala ocenění za nejlepší kostýmy i za dalších šest filmů: Vše o Evě, Místo na výsluní, Prázdniny v Římě, Fakta života a Podraz. Bez ohledu na místo a dobu vzniku filmu prokázala Edith svou zručnost jako kostýmní výtvarnice jakéhokoli stylu a doby.

Katharine Hepburn (4 Oscary)

Foto: MGM

Katherine Hepburn byla po mnoho let hlavní dámou Hollywoodu. Přestože na počátku své herecké kariéry získala působivého prvního Oscara za roli ve filmu Morning Glory, následující filmy, v nichž hrála, jako například Leopardí žena, její pověst a kariéru pošramotily. Ve snaze to napravit však vykoupila smlouvu s RKO Radio Pictures a zajistila si práva na film Příběh z Filadelfie, která pak prodala pod podmínkou, že bude hlavní hvězdou filmu. Role ve filmu jí vynesla nominaci na Oscara. Od té doby získala další tři Oscary za role ve filmech Hádej, kdo přijde na večeři, Lev v zimě a Na zlatém jezeře, celkem tedy získala čtyři Oscary. K dnešnímu dni Katharine Hepburn stále drží titul rekordmanky v počtu vítězství pro ženský herecký výkon v oscarové historii.

Frances McDorman (3 Oscary)

Foto: FOX

Po svém celovečerním debutu ve filmu Zbytečná krutost z roku 1984 hrála Frances McDormand od té doby v mnoha významných filmech, jako jsou Potíže s Arizonou, Barton Fink, Lone Star, Ave, Caesar! a mnoho dalších, za které sice nezískala nominaci na Oscara, ale přesto šlo o působivé snímky. Získala však tři ze svých sedmi nominací na hereckého Oscara za filmy Fargo, Tři billboardy kousek za Ebbingem a Země nomádů. McDormand si nedávno zahrála v dramatu Women Talking, které bylo vybráno jako jeden z kandidátů na nejlepší film v letošním ročníku Oscarů.

Ingrid Bergman (3 Oscary)

Foto: MGM

Švédka Ingrid Bergman, jejíž kariéra trvala více než pět desetiletí, je považována za jednu z nejvlivnějších hereček a filmových osobností v historii americké i evropské kinematografie. Ačkoli Bergmanovou nejvíce proslavila role Ilsy Lund ve filmu Casablanca, za svou roli v tomto filmu nezískala nominaci na Oscara. Místo toho získala svou první nominaci na Oscara za roli ve válečném eposu Komu zvoní hrana z roku 1943, cenu však nezískala. Teprve o rok později, v roce 1944, získala svého prvního Oscara v kategorii nejlepší herečka za psychologický thriller Plynové lampy. V roce 1956 získala dalšího Oscara ve stejné kategorii za film Anastázie a konečně poslední Oscar jí byl udělen v roce 1974 za film Vražda v Orient expresu.

Meryl Streep (3 Oscary)

Foto: Columbia Pictures

Meryl Streep sice nedrží prvenství v počtu vítězství v oscarové historii, ale drží rekord v počtu nominací na Oscara v hereckých kategoriích, a to s úctyhodným počtem 21 nominací. Od svého celovečerního debutu v roce 1977 se představila na velkém plátně v mnoha ikonických rolích ve filmech jako Lovec jelenů, Vzpomínky na Afriku, Ďábel nosí Pradu, Mamma Mia!, Julie a Julia a dalších. Tři roky po svém celovečerním debutu v roce 1977 získala svého prvního Oscara za film Kramerová vs. Kramer v roce 1980. V roce 1983 si zahrála v dalším kultovním filmu a získala dalšího Oscara za roli polské přistěhovalkyně ve filmu Sophiina volba, která je pravděpodobně její nejznámější a nejsrdceryvnější filmovou rolí. A konečně její poslední oscarové vítězství přišlo o téměř tři desetiletí později za ztvárnění nejdéle sloužící britské premiérky Margaret Thatcher ve filmu Železná lady.

Thelma Schoonmaker (3 Oscary)

Foto: IndieWire

Ačkoli největší uznání a ocenění za svou práci získávají herci a režiséři, film by nebyl úspěšný bez účasti dalších oddělení, jako jsou kostýmy, osvětlení, kamera, asistenti produkce, střihači a další. A jako takoví by měli být oslavováni a oceňováni za práci, které dosáhli. Filmový průmysl, v němž dominují muži, znamená, že ženy musí o to více bojovat, aby si vydobyly pozici proti ostatním. Při této příležitosti se to podařilo filmové střihačce Thelmě Schoonmaker. Získala tři z osmi nominací na Oscara v kategorii Nejlepší střih za filmy Zuřící býk, Letec a Skrytá identita, což je nejvíce nominací v této kategorii v historii Akademie. A nejen to, jen hrstka střihaček byla v kategorii Nejlepší střih nominována, natož aby získala Oscara.

Elizabeth Taylor (3 Oscary)

Foto: TCM

Vzhledem k tomu, že herecká kariéra Elizabeth Taylor začala ve 40. letech 20. století, rychle se proslavila jako jedna z nejvýraznějších tváří Hollywoodu a v 50. letech a v 60. letech se stala nejlépe placenou filmovou hvězdou na světě. Ukázalo se, že 60. léta se stala nejúspěšnějším desetiletím její kariéry, protože získala dva Oscary za role ve filmech Telefon Butterfield 8 v roce 1961 a Kdo se bojí Virginie Woolfové? v roce 1967. Kromě herectví se věnovala také humanitární činnosti, zejména problematice HIV/AIDS. V roce 1993 jí byla udělena humanitární cena Jean Hersholt Award of AMPAS (Academy of Motion Picture Arts and Sciences), ocenění udělované jednotlivci za vynikající přínos humanitárním cílům za její angažovanost v boji proti HIV/AIDS.

Maggie Smith (2 Oscary)

Foto: Columbia Pictures

Po účinkování ve více než šedesáti filmech, sedmdesáti divadelních hrách a získání dvou Oscarů, ceny Tony a čtyř cen Primetime Emmy dosáhla Dame Maggie Smith vrcholu své kariéry. Je považována za jednu z nejplodnějších britských hereček. Prvního Oscara získala v roce 1969 za průlomovou roli excentrické učitelky v dívčí škole v Edinburghu ve filmu Nejlepší léta slečny Jean Brodieové. A přestože po tomto filmu hrála v mnoha dalších významných filmech, trvalo dalších devět let, než získala druhého Oscara za snímek Apartmá v Kalifornii z roku 1978, kde si zahrála britku Diane Barrie, která je poprvé nominována na Oscara za nejlepší ženský herecký výkon.

Jane Fonda (2 Oscary)

Foto: Gus Productions

Jane Fonda hrála po více než šest desetiletí v mnoha významných filmech a televizních pořadech, například ve filmech Bosé nohy v parku, Od devíti do pěti, Barbarella nebo Grace a Frankie. Fonda se bezpochyby zařadila mezi nejuznávanější herce své generace. Během své kariéry získala sedm nominací na Oscara za filmy Koně se také střílejí, Klute, Julia, Návrat domů, Čínský syndrom, Na Zlatém jezeře a Příští ráno. Ze sedmi nominací získala dva Oscary za filmy Klute a Návrat domů v kategorii nejlepší herečka. Před herectvím byla Jane Fonda také modelkou a dokonce se dvakrát objevila na obálce časopisu Vogue. Je také otevřenou aktivistkou za hnutí Black Lives Matter, ekologickou krizi a nejvíce se proslavila odporem a přáním ukončit válku ve Vietnamu, což vyvolalo ve Spojených státech kontroverze.

Cate Blanchett (2 Oscary)

Foto: Sony

Cate Blanchett je australská herečka, která se proslavila díky rolím v mnoha oceňovaných filmech, včetně Talentovaného pana Ripleyho, trilogie Pán prstenů, Podivuhodného případu Benjamina Buttona, K zemi hleď! a dalších. Ačkoli svou první nominaci na Oscara získala za roli královny Alžběty I. ve filmu Alžběta z roku 1998, Oscara získala až v roce 2005 za vedlejší roli ve filmu Letec. Svého druhého Oscara získala v roce 2014 za nejlepší ženský herecký výkon v dramatu Woodyho Allena Jasmíniny slzy. Blanchett získala nominace na Oscara také za filmy Zápisky o skandálu, Beze mě: Šest tváří Boba Dylana, Alžběta: Zlatý věk a Carol. Její nejnovější role ve filmu Tár byla rovněž vybrána jako jedna z nominací na nejlepší herečku v letošním ročníku Oscarů a je možné, že si letos domů odnese třetího Oscara.