Julie, co by bylo kdyby: Alternativy jednoho života

Zdroj: SND

O tom, že život je jen náhoda už jistí tři nejmenovaní českoslovenští umělci složili nestárnoucí píseň. A dalo by se říci že obdobné téma sleduje i nový francouzský film. Motivy osudovosti a toho, co by se stalo kdyby se vše odehrálo trochu jinak budou vždy dráždit fantazii jak umělců, tak běžných smrtelníků. Protagonistka Julie se tomuto uvažování neubrání na sklonku svého života a my tak máme možnost vidět variantu (nebo varianty?) jejího života, která se nestala. Upoutávku na tento snímek můžete zhlédnout níže…

Zase jednou film o tom, jak se dá pracovat s alternativními dimenzemi a „multiversem.“ Jen podstatně komorněji. Text distributora hovoří o filmovém drahokamu, první české ohlasy pak podobně vyzdvihují snímek jako opravdu silný zážitek. Můžeme tak být zvědavi na osudově romantickou podívanou, která rozhodně není hloupá a diváka nadchne a zaujme od první do poslední minuty.

„V Paříži se píše rok 2052 a Julie má dnes 80. narozeniny. Je spokojená a šťastná, jak krásný život zatím prožila a trochu si zavzpomíná. Najednou jí přepadne myšlenka, co by se bývalo stalo, kdyby ji tenkrát osud zavál jiným směrem. Od jejích sedmnáctých narozenin až do teď byl její život plný malých, ale zásadních náhod. Každý tento moment jí otočil osud o 180 stupňů. Co by se bývalo stalo, kdyby zapomněla pas, kdyby si stoupla v knihkupectví do jiné řady, kdyby tentokrát řídila skútr ona…? Byl její život plný náhod, nebo byla její cesta předem napsaná? Stejně jako jedinečný snímek Ladič pian, za nějž dostal režisér Olivier Treiner v roce 2012 Césara, se tento filmový drahokam točí kolem hudby. Julie byla významná klavíristka (nebo snad nebyla?). Hudba provází celý film a je jeho nedílnou a nezapomenutelnou součástí. Díky tomuto snímku si uvědomíte, jak zásadní roli hudba ve filmu hraje. (Bohemia MP)“

„Zásadní momenty našich životů jsou důsledkem mnoha nepatrných náhod.“

Romantické drama Julie, co by bylo kdyby… má premiéru 16. února. O režii se postaral Olivier Treiner, který dosud na svém filmařském kontě celovečerní film nemá. Za svůj krátkometrážní počin Ladič pian o slepotu předstírajícím klavíristovi však získal v roce 2012 ocenění César. I v případě Julie se děj do značné míry točí okolo hudby.

V hlavních a vedlejších rolích se představili Lou de Laâge, Raphaël Personnaz, Isabelle Carré, Grégory Gadebois, Esther Garrel, Denis Podalydès, Sébastien Pouderoux, Aliocha Schneider, Camille Claris, Natacha Krief, Milo Mazé, Sam Chemoul, Caroline Bourg, Alban Guyon, Karine Texier, Philippe Maymat, a další. 

Zdroj: Bohemia MP