4 filmy s alternativními realitami

Foto: New Line Cinema

Někdy si asi každý z nás uvědomí, že kdyby se něco v našem životě odehrálo jen trochu jinak, mohli jsme mít úplně jiný život. Touhle myšlenkou se zřejmě inspirují i někteří filmoví tvůrci. Vznikají tak filmy trochu nekonvenční, jelikož nemají jedinou dějovou linku, která by prostupovala filmem. V tomhle seznamu se podíváme právě na takové filmy. Jen pro upřesnění: nenajdete zde filmy, kde postavy zasahují do minulosti a ovlivňují chod věcí jinak než má být (např. Návrat do budoucnosti) a nenajdete zde ani filmy s časovou smyčkou. 

Náhoda

Foto: Zespół Filmowy Tor

Prvním filmem v tomhle seznamu je dílo klasika polské autorské kinematografie, Krzysztofa Kieślowského. Sledujeme v něm Witeka, který odjíždí na pohřeb svého otce. Všechno se odvíjí od momentu, kdy se Witek snaží stihnout vlak. Podle toho, co se stane v tenhle moment, se pak odvíjí celý Witekův život. A hned třemi směry. Každý z těchto směrů sleduje sice jiné dění, ale pokaždé to dělá očima existenciálního dramatu.

Lola běží o život

Foto: Prokino Filmverleih

Druhý film na seznamu, tentokrát německý, je přiznaně inspirovaný Náhodou. Zde sledujeme Lolu, která musí během 20 minut sehnat 100 000, aby zachránila svého přítele Manniho, který nešťastnou náhodou tyhle peníze ztratil. Manni tyhle prachy musí předat svému šéfovi, jinak jej šéf zabije. Všechno se ale během Lolina běhu odvíjí od náhody, která ovlivňuje výrazně vývoj událostí.

Srdcová sedma

Foto: Miramax Films

V téhle více romantické záležitosti jsme upoutaní na Helen (Gwyneth Paltrow), které se život mění v moment, kdy dobíhá metro. Film nám ukazuje dvě různé verze jejího životního příběhu. V obou dvou jde hlavně o její milostný život a obě se odvíjí od otázky, jestli opustit, nebo neopustit partnera, o němž zjistí, že ji podvádí. Helen je totiž také v situaci, kdy přišla o práci.

Osudový dotek

Foto: New Line Cinema

Dobře, poslední film na seznamu je trochu výjimkou. Zde totiž hlavní postava, Evan (Ashton Kutcher), mění svou vlastní minulost. V jeden moment se totiž v jeho dětství stala silná tragédie, která ovlivnila jeho budoucí život. Evan v dospělosti zjistí, že může ve své mysli cestovat do minulosti. Vrací se tak k tragédii a pokaždé ji ovlivní nějak jinak. Snaží se tak dostat ke šťastnému životu s jeho láskou z dětství. Jenomže pokaždé, když se ocitne v nové verzi vlastního života, zjistí, že ačkoli se právě ta verze může zdát šťastnou, je v ní pokaždé něco více, či méně temného. Přesto, že Evan několikrát výrazně zasáhne do minulosti, jedná se ještě pořád o film zapadající do tohoto seznamu. Film nám totiž ukazuje několik možných verzí Evanova života, kterého pokaždé potká neštěstí. A navíc i když Evan zasahuje do své minulosti, pokaždé je to poměrně malý zásah do jednoho momentu.