Oscaroví vítězové let minulých a kde je najít na streamu

Foto: Parazit (CJ Entertainment), Zelená kniha (Universal Pictures), Spider-Man: Paralelní světy (Sony Pictures)

Včera vyhlášené oscarové nominace nabídly nejedno překvapení. Do boje o největší filmové ocenění půjdou velcí favorité Fabelmanovi nebo Víly z Inisherinu, o nejlepší film roku se však porvou také velkolepý Avatar: The Way of Water nebo Top Gun: Maverick. Pamatujete si ale na vítěze několika posledních ročníků v kategoriích nejlepšího filmu, nejlepšího animáku a cizojazyčného snímku? Připomeňme si oscarové tituly posledních sedmi let, a jako bonus přidáváme jejich současné místo na streamu.

V rytmu srdce (2021)

Ruby je potomkem neslyšících rodičů a je v rodině jediná, kdo slyší. Když zjistí, jak moc ji baví zpěv, bude se muset rozhodnout mezi svými sny a rodinnými povinnostmi. (nejlepší film, Apple TV+)

Encanto (2021)

Madrigalovi žijí ukryti v kouzelném domě v pulzujícím městečku v kolumbijských horách, na podivuhodném a očarovaném místě zvaném Encanto. (nejlepší animák, Disney+)

Drive My Car (2021)

Slavný herec a režisér se vyžívá v řízení svého Saabu 900. Během angažmá na festivalu musí tuto radost nedobrovolně přenechat mladé málomluvné řidičce Misaki. (cizojazyčný film, HBO Max)

Země nomádů (2020)

Poté, co v malém městě dojde k ekonomickému kolapsu, se Fern rozhodne sbalit si věci a prozkoumat život za hranicemi klasických společenských zvyklostí. (nejlepší film, Disney+)

Duše (2020)

Joe Gardner dostane životní šanci hrát v proslulém jazzovém klubu. Jeden chybný krok ho však přenese z ulic New Yorku do Neznáma před. (nejlepší animák, Disney+)

Chlast (2020)

Existuje teorie, že by se každý člověk měl narodit s určitou dávkou alkoholu v krvi. To zaujme Martina a jeho tři přátele, a pustí se do experimentu. (cizojazyčný film, Edison)

Parazit (2019)

Černá komedie sleduje chudou, ale mazanou čtyřčlennou rodinu, která se rozhodne infiltrovat do bohaté domácnosti byznysmena Parka. (nejlepší i cizojazyčný film, Netflix)

Toy Story 4: Příběh hraček (2019)

Když Bonnie přinese do svého pokojíku novou hračku, otevře se Woodymu a jeho věrným kamarádům docela nový velký svět. (nejlepší animák, Disney+)

Zelená kniha (2018)

Slavný černošský klavírista Dr. Don Shirley si najímá bývalého vyhazovače jako řidiče a bodyguarda na turné po divokých státech amerického Jihu 60. let. (nejlepší film, Kviff.tv)

Spider-Man: Paralelní světy (2018)

Film představí dospívajícího chlapce z Brooklynu Milese Moralese a nekonečné možnosti Paralelních světů, kde je víc než jen jeden maskovaný hrdina. (nejlepší animák, HBO Max, Disney+)

Roma (2018)

Vítěz Oscara Alfonso Cuarón představuje citlivý živý portrét služebné uprostřed domácích a politických nepokojů v Mexiku 70. let. (cizojazyčný film, Netflix)

Tvář vody (2017)

V utajované americké vládní laboratoři probíhají experimenty s podivuhodným obojživelným monstrem nalezeným v Amazonii. Ví se o něm velmi málo. (nejlepší film, Disney+)

Coco (2017)

Navzdory prazvláštnímu rodinnému zákazu muziky se Miguel touží stát uznávaným hudebníkem jako je jeho idol, Ernesto de la Cruz. (nejlepší animák, Disney+)

Fantastická žena (2017)

Transžena Marina, servírka a zpěvačka, a Orlando, starší muž, se do sebe zamilují a plánují společnou budoucnost. Orlando však náhle onemocní a následně umírá. (cizojazyčný film, Kviff.tv)

Moonlight (2016)

Moonlight zachycuje univerzální témata přátelství a sexuální identity ve třech různých životních etapách od dětství až po dospělost. (nejlepší film, Kviff.tv)

Zootropolis: Město zvířat (2016)

Když do města dorazí optimistická strážnice Judy Hopkavá, zjistí, že být prvním králíkem v policejním sboru velkých a drsných zvířat není žádná legrace. (nejlepší animák, Disney+)

Klient (2016)

Mladý manželský herecký pár se nastěhuje do nového bytu, ale netuší, že skrývá děsivé tajemství, které v něm zanechala předchozí nájemkyně. (cizojazyčný film, Kviff.tv)

Spotlight (2015)

Reportéři amerického deníku The Boston Globe odhalili masivní skandál zneužívání nezletilých představiteli místní arcidiecéze. (nejlepší film, Google Play)

V hlavě (2015)

Stejně jako my všichni, i Riley je ovládána svými emocemi – Radostí, Strachem, Hněvem, Znechucením a Smutkem. (nejlepší animák, Disney+)

Saulův syn (2015)

Snímek se odehrává ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi. Pojednává o Saulu Auslanderovi, maďarském Židovi, který měl na starosti ty nejstrašnější práce. (cizojazyčný film, Edison)