25 nejočekávanějších filmů v roce 2023

Foto: Indiana Jones a disk osudu (Walt Disney), Oppenheimer (Universal Pictures), John Wick: Kapitola 4 (Lionsgate)

Kina v posledních třech letech rozhodně neměla na růžích ustláno. S příchodem loňských trháků Top Gun: Maverick nebo Avatar: The Way of Water se ale všechno vrací do starých kolejí a již letos, v roce 2023, by filmoví diváci měli dostat pořádnou nálož očekávaných filmů.

65

Po nouzovém přistání na neznámé planetě pilot Mills (Adam Driver) rychle zjistí, že se nachází na Zemi… před 65 miliony let. Sci-fi thriller o cestování časem od scénáristů Tichého místa. (16. března)

Ant-Man a Wasp: Quantumania

Scott Lang a jeho tým prozkoumávají Quantum Realm, kde interagují s podivnými tvory a vydávají se na dobrodružství, které přesahuje hranice toho, co považovali za možné. Třetí Ant-Man, ke kterému napsal scénář tvůrce Ricka a Mortyho. (16. února)

Aquaman and the Lost Kingdom

Foto: Warner Bros.

Když je uvolněna prastará síla, musí Aquaman uzavřít spojenectví s nepravděpodobným spojencem, aby ochránil Atlantidu a svět před nevratnou zkázou. James Wan se vrací ke kormidlu druhého a dost možná i posledního Aquamana. (28. prosince)

Babylon

Tehdy, ve dvacátých letech minulého století, se snadno mohlo stát, že jste se na opulentní a divoký filmařský večírek vetřeli jako absolutní nicka a hned následující ráno se stali filmovou hvězdou. Od režiséra La La Landu. (19. ledna)

Barbie

Žít v zemi Barbie znamená být dokonalou bytostí na dokonalém místě. Pokud ovšem nemáte úplnou existenciální krizi. Nebo jste Ken. Margot Robbie a Ryan Gosling ve filmu Grety Gerwig, od kterého nikdo pořádně netuší, co vlastně očekávat. (20. července)

Duna: Druhá část

Foto: Warner Bros.

Vyvolený začíná pomalu spřádat plány na pomstu. Před mladíkem stojí navíc velké dilema. Musí si vybrat mezi láskou svého života a osudem celého vesmíru. Pokračování velkolepé Duny režiséra Denise Villeneuvea, ve kterém se vrátí Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Zendaya, Javier Bardem a mnoho dalších.

Dungeons & Dragons: Čest zlodějů

Okouzlující zloděj a skupina nepravděpodobných dobrodruhů se vydávají na epickou výpravu za ztracenou relikvií. Dobrodružná fantasy podle stejnojmenné legendární deskovky, ve které si titulní roli zahraje Chris Pine. Od scénáristů Spider-Man: Homecoming. (30. března)

Evil Dead Rise

Zvrácený příběh dvou odcizených sester, jejichž shledání je přerušeno příchodem démonů posedlých masem, což je uvrhne do boje o přežití, v němž čelí té nejhorší verzi rodiny, jakou si lze představit. Návrat kultovního Evil Dead nemůže zůstat bez povšimnutí. (zřejmě 20. dubna)

Indiana Jones a disk osudu

V roce 1969 žije americký archeolog a dobrodruh Indiana Jones na pozadí vesmírných závodů. Jones je znepokojen skutečností, že americká vláda naverbovala bývalé nacisty. Nezbývá mu tedy nic jiného, než vzít záležitost do vlastních rukou. Otěže po Spielbergovi přebírá James Mangold. (29. června)

John Wick: Kapitola 4

John Wick odhalí cestu, jak porazit Vysoký stůl. Než si však Wick vyslouží svobodu, musí se postavit novému nepříteli, který má mocná spojenectví po celém světě a síly, jež mění staré přátele v nepřátele. Keanu Reeves v dalším pokračování, režíruje Chad Stahelski. (30. března)

Killers of the Flower Moon

Foto: Apple Original Films

Ve 20. letech 20. století jsou za záhadných okolností zavražděni příslušníci kmene Osage ve Spojených státech, což vyvolá rozsáhlé vyšetřování FBI, do kterého je zapojen i J. Edgar Hoover. Film Martina Scorseseho, hrají Leonardo DiCaprio a Robert De Niro. (zřejmě v květnu)

Mission: Impossible Odplata – První část

Nejlepší akční série současnosti hlásí návrat v roce 2023, v režii Christophera McQuarrieho předvede Tom Cruise opět nejeden šílený kaskadérský kousek. Již minulý rok měl premiéru vydatný teaser. Do dalších rolí se vracejí Ving Rhames, Simon Pegg nebo Rebecca Ferguson. (13. července)

Někdo klepe na dveře

Rodinná dovolená v chaloupce utopené v lesích, daleko od veškeré civilizace, probíhala skvěle. Než se na jejich prahu objevili ti čtyři. Vypadají jako členové šílené náboženské sekty a po rodině nechtějí nic složitého… Další mysteriózní horor M. Night Shyamalana, snad tentokrát z lepší várky. (2. února)

Oppenheimer

Film sleduje život teoretického fyzika J. Roberta Oppenheimera, vědeckého ředitele laboratoře v Los Alamos během projektu Manhattan, a jeho přínos, který vedl k vytvoření atomové bomby. Christopher Nolan obsadil do svého dalšího filmu řadu hvězd. (21. července)

Rychle a zběsile 10

Foto: Universal Pictures

Po událostech posledního filmu se Cipher (Charlize Theron) a Dante (Jason Momoa) spojí v boji proti Dominicu Torettovi a jeho partě, které pomáhá Tess (Brie Larson). Režíruje Louis Leterrier, který převzal sérii po Justinu Linovi. (18. května)

Spider-Man: Napříč paralelními světy

Další dobrodružství, které přátelského souseda Spider-Mana transportuje z Brooklynu napříč mnohovesmírem, aby pomohl Gwen Stacey a nové skupině Spider-lidí proti padouchovi silnějšímu než cokoliv, proti čemu se v minulosti postavili. Pokračování oscarového animáku. (1. června)

Strážci Galaxie: Volume 3

Peter Quill se stále vzpamatovává ze ztráty Gamory a musí kolem sebe sestavit tým, aby bránil vesmír a zároveň jednoho ze svých. Pokud nebude mise úspěšně dokončena, mohla by dost možná vést ke konci Strážců jak je doposud známe. James Gunn přebral vedení DCEU, vzniku jeho další marvelovky to ale nezabránilo. (4. května)

Super Mario Bros. ve filmu

Snímek, který produkuje studio Illumination Entertainment, je druhou adaptací herní série od Nintenda po kritikou negativně přijatém hraném filmu z roku 1993. V čele hereckého ansámblu nového filmu stojí Chris Pratt. (6. dubna)

Tár

Oscarová herečka Cate Blanchett září v roli Lýdie Tár, jedné z nejslavnějších světových dirigentek. Tár je impozantní studie člověka, který zjišťuje, že řídit obrovský orchestr může být paradoxně mnohem snazší než řídit vlastní život. (23. února)

The Flash

Foto: Warner Bros.

Barry Allen neboli Flash cestuje zpět v čase, aby zabránil vraždě své matky, což má nezamýšlené důsledky pro jeho časovou linii. Ve filmu, pokud bude opravdu uveden do kin, se představí také dvojice Batmanů ztvárněná herci Benem Affleckem a Michaelem Keatonem. (15. června)

Transformers: Probuzení monster

Nejnovější příspěvek do už poměrně rozrostlé série je (pokud nepočítáme překvapivě povedený spin off Bumblebeeho z roku 2018) prvním filmem, který nebude režírovat Michael Bay (ten v ní ukončil své působení za kamerou v díle Transformers: Poslední rytíř), dále však u série zůstává jako producent. (8. června)

Velryba

Brandan Fraser ve filmu hraje Charlieho, morbidně obézního učitele angličtiny, který se pokouší znovu sblížit se svou dospívající dcerou a zároveň bojuje s osobními démony. Kritikou velebený snímek Darrena Aronofskyho. (23. února)

Víly z Inisherinu

Na odlehlém ostrově západně od pobřeží Irska sledujeme celoživotní přátele Pádraica (Colin Farrell) a Colma (Brendan Gleeson), kteří se ocitnou v nejednoduché situaci, když Colm nečekaně jejich přátelství ukončí. Sehraná dvojka Colin Farrell a Brendan Gleeson v dalším povedeném filmu Martina McDonagha (V Bruggách). (26. ledna)

Vřískot 6

Po nejnovějším vražedném řádění Ghostface se poslední čtyři, kteří přežili, rozhodnou opustit Woodsboro a započít novou kapitolu v New Yorku. Návrat hororové legendy, kterou přivedl k životu Wes Craven. Tentokrát ale už bez Neve Campbell. (9. března)

Wonka

Foto: Warner Bros.

Příběh se zaměří na mladého Willyho Wonku a na to, jak se při jednom ze svých prvních dobrodružství setkal s Umpa-lumpami. Film režiséra Paula Kinga, ve kterém si titulní postavu zahrál Timothée Chalamet. (14. prosince)