15 nejlepších Netflix dokumentů roku 2022

Foto: Manipulátoři, Podvodník z Tinderu, Nejhorší spolubydlící (vše Netflix)

Netflix v roce 2022 opět dokázal, že ve tvorbě dokumentů a dokumentárních sérií se mu jen málokdo vyrovná. Milovníci kriminálních případů dostali takové skvosty jako Modlit se, poslouchat, neodmlouvat, Podvodník z Tinderu nebo Rozhovory se zabijákem: Jeffrey Dahmer, o skvělou a hlavně naučnou podívanou se postaraly minisérie Slavné národní parky a Jak se mění vědomí.

Pád: Kauza Boeing

Vyšetřovatelé zjišťují, jestli mohla společnost Boeing částečně zavinit dvě letecké katastrofy během pár měsíců tím, že jí šlo spíš o zisk než o bezpečnost. Skandální odhalení od producentů Briana Grazera a Rona Howarda.

Vrah mé dcery

Foto: Netflix

Otec, který se po celá desetiletí snažil dostat vraha svojí dcery před francouzský a německý soud, se nakonec uchýlí k drastickým krokům. Dokument o skutečném zločinu. Boj Andrého Bamberskiho za spravedlnost pro dceru Kalinku. Dokument Antoinea Tassina plný rozhovorů a archivních záběrů.

Manipulátoři – minisérie

V tomhle znepokojujícím dokumentárním seriálu se krutý podvodník vydává za britského špiona, manipuluje se svými oběťmi, okrádá je a zanechává za sebou rozvrácené rodiny. Seriál o skutečném zločinu od autorů dokumentu The Imposter, který získal cenu BAFTA.

Woodstock 99: Totální provar – minisérie

Festival ve Woodstocku v roce 1969 sliboval mír a hudbu. Jeho obnovená verze po třiceti letech se ale nesla ve znamení nepokojů a brutality. Proč se to celé tak zvrtlo? Vzpomínají Fatboy Slim, Gavin Rossdale (Bush), Jonathan Davis (Korn), Jewel a spoluzakladatel Woodstocku Michael Lang.

13 uvězněných: Jak jsme se dostali z thajské jeskyně

Poutavý dokument, ve kterém malí fotbalisti z thajského týmu vyprávějí příběh, jak v roce 2018 uvízli v jeskyni Tham Luang – a přežili. Událost, která pohnula celým světem. V roce 2022 vzniklo hned několik seriálových nebo filmových adaptací.

Návrat do vesmíru

Elon Musk a inženýři ze SpaceX mají za úkol dostat astronauty NASA zpátky na Mezinárodní vesmírnou stanici. Revoluce v cestování do vesmíru je tady! Dokument o průzkumu vesmíru, který natočili držitelé Oscara Jimmy Chin a Elizabeth Chai Vasarhelyi (Free Solo).

Nejhorší spolubydlící – minisérie (především 1. epizoda)

Brutální podvodníci a chladnokrevní zabijáci. Děsivé příběhy o nejhorších spolubydlících, které si nedokážete ani představit. Podle skutečnosti. Dokumentární antologie o spolubydlících, kteří se utrhli ze řetězu. Výkonný producent Jason Blum.

Gladbeck: Únos rukojmích

Je srpen roku 1988 a dva ozbrojení bankovní lupiči drží německou policii 54 hodin v šachu při dramatu s rukojmími, které skončí přestřelkou. Konečný účet – tři mrtví. Dokument poskládaný z autentických videozáznamů skutečného zločinu. Natočil držitel Německé televizní ceny Volker Heise.

Modlit se, poslouchat, neodmlouvat – minisérie

Dokumentární seriál o vzestupu Warrena Jeffse v církvi známé pod zkratkou FLDS a jeho neuvěřitelných zločinech. Investigativní dokumentární seriál o skutečných zločinech v režii producentky Rachel Dretzin, která získala cenu Emmy.

Slavné národní parky – minisérie

Úžasný dokumentární seriál, který vás vezme na návštěvu velkolepých národních parků po celém světě. Komentář čte bývalý americký prezident Barack Obama. Pětidílná minisérie pro celou rodinu.

Ta dívka z fotky

U silnice zemře žena a zanechá po sobě syna a muže, který je údajně její manžel. Dokument o velké záhadě, která vám pořádně pocuchá nervy. Strhující dokumentární seriál o skutečném zločinu od Skye Borgman, režisérky oceněného filmu Abducted in Plain Sight.

Sopka: Záchrana z Whakaari

Strhující dokument o tom, jak probíhal smrtící výbuch sopky na Novém Zélandu v roce 2019 prostřednictvím archivních záznamů a výpovědí záchranářů i očitých svědků. Od režiséra Roryho Kennedyho nominovaného na Oscara (Poslední dny ve Vietnamu).

Rozhovory se zabijákem: Jeffrey Dahmer – minisérie

Sériový vrah Jeffrey Dahmer se ve velmi otevřených rozhovorech přizná k děsivým zločinům a ukáže se, jak znepokojivě funguje narušená psychika člověka. Natočil Joe Berlinger nominovaný na Oscara (Rozhovory s vrahem: Výpověď Johna Waynea Gacyho).

Jak se mění vědomí – minisérie

V tomhle dokumentárním seriálu zkoumá publicista Michael Pollan historii a způsoby užívání LSD, psilocybinu, extáze, mezkalinu a dalších psychedelik. Dokumentární seriál podle slavného bestselleru Michaela Pollana.

Podvodník z Tinderu

Na internetu ze sebe dělal magnáta, který obchoduje s diamanty a je pořád na cestách, a různé ženy pak obral o miliony dolarů. Některé z nich ale teď plánují odvetu. Režisérka Felicity Morris taky produkovala seriál Od koťátek pracky pryč! Hon na internetového zabijáka oceněný Emmy.