10 nejlepších filmů M. Night Shyamalana

Foto: Znamení (Buena Vista), Skleněný (Universal Pictures), Čas (Universal Pictures)

V červnu 2022 M. Night Shyamalan dokončil svůj nadcházející film Někdo klepe na dveře, který vstoupí do kin 2. února. Fanoušci se tak po vydání jeho posledního filmu Čas v roce 2020 těší na jeho další vizionářský thriller. Shyamalan si během své kariéry prošel vzestupy i pády, zklamání přinesl například film Stalo se z roku 2008. Mnoho lidí ho však také oslavuje jako vizuálního autora, který znovuobjevil žánr hororu a thrilleru tím, že do děje vnesl více zvratů, ať už se jednalo o filmy Šestý smysl nebo Rozpolcený. Jak si povede jeho nadcházející novinka, ukáže až čas, Shyamalan má však na svém kontě slušnou řádku skvělých filmů, které ohromují diváky i dnes.

10. Úplně vzhůru (1998)

Foto: Miramax Films

Night Shyamalan se ve svém vůbec druhém filmu Úplně vzhůru pustil do komediální sféry, když vyprávěl příběh desetiletého chlapce, který se snaží poznat smysl života. Typickým Shyamalanovým způsobem přichází odpověď na jeho otázku ohledně života z těch nejneočekávanějších míst. Film Úplně vzhůru si v pokladnách kin vedl velmi špatně a od těch několika málo kritiků, kteří se filmem zabývali, se mu dostalo smíšeného hodnocení. Přijetí se za 25 let od uvedení filmu příliš nezměnilo. Průměrné hodnocení naznačuje, že diváci ho obecně považují za průměrný počin, i když komedii, kterou stojí za to vidět a prozkoumat.

9. Žena ve vodě (2006)

Foto:Warner Bros. Pictures

První velká bomba Shyamalanovy kariéry, Žena ve vodě, se zaměřuje na objevení vodní nymfy v bazénu bytového komplexu, kde se ukrývá před zlým tvorem zvaným Scrunt. Ve snaze pomoci nymfě ven shromáždí správce bytu nájemníky, aby mu pomohli zachránit nejen nymfu, ale i náš svět. Film Žena ve vodě je považovaný za zlom v Shyamalanově kariéře.

8. Čas (2021)

Čas je nejnovějším filmem M. Night Shyamalana. Americký režisér indického původu se v něm pouští do žánru thrilleru podobně jako předtím ve filmech Rozpolcený a Šestý smysl. Hlavní dilema se soustředí na skupinu lidí, kteří na odlehlé pláži s hrůzou zjistí, že rychle stárnou. Ačkoli témata smrtelnosti a vyrovnávání se s časem nejsou nikterak zajímavá, snímek Čas byl přesto díky své fascinující premise kasovně úspěšný. Je to silný zážitek pro diváky a dokonale odpovídá Shyamalanovu filmařskému cítění, ale kritika dialogů a průměrné hodnocení filmu naznačují, že diváci chtěli od filmu víc než jen prázdné napětí.

7. Skleněný (2019)

V pokračování vysoce ceněných filmů Vyvolený a Rozpolcený z roku 2019 se Shyamalan ve filmu Skleněný opřel do svého superhrdinského univerza, kde jsou tři hlavní hrdinové uvězněni v psychiatrické léčebně. Tři supermocné bytosti, které jsou mučeni podrazáckým doktorem Staplem, se společně snaží uniknout. Snímek se po svém uvedení do kin dočkal smíšených recenzí kvůli zmatenému příběhu a neuspokojivému závěru. Navzdory těmto prvkům si film vysloužil pochvalu za herecké výkony a Shyamalanovu kameru.

6. The Visit (2015)

Snímek The Visit byl Shyamalanův první výlet do found-footage hororů. Vypráví příběh dvou dospívajících sourozenců, kteří na týden navštíví své odcizené prarodiče. Zpočátku se vše zdá být normální, avšak chování prarodičů rychle přiměje sourozence pochybovat o své bezpečnosti. Film byl pro Shyamalana překvapivým úspěchem, který následoval po letech kritiky a několika komerčních neúspěších.

5. Vesnice (2004)

Foto: Buena Vista Pictures Distribution

Děj filmu Vesnice, který se odehrává v odlehlém městečku v 19. století, byl Shyamalanovým šestým celovečerním filmem. Vypráví příběh Ivy Elizabeth Walker, která se vydává mimo vesnici, aby získala léky na záchranu svého milence. Ačkoli je film často zesměšňován kvůli zjevnému a zbytečnému zvratu, že se ve skutečnosti odehrává v současnosti, má Vesnice přesto spoustu kladných vlastností, díky nimž vyniká nad ostatními Shyamalanovými projekty. Za zmínku stojí zejména uzemněná kamera, která pomáhá dotvářet děsivou mystiku prostředí, a také silná romance na plátně mezi Bryce Dallas Howardovou a Joaquinem Phoenixem.

4. Znamení (2002)

Foto: Buena Vista Pictures Distribution

Jeden z nejvýdělečnějších filmů roku 2002, Znamení, v němž Mel Gibson hraje bývalého kněze, který objeví kolem svého domu řadu kruhů v obilí. Když se po celé zemi rozšíří zprávy o mimozemských bytostech, Graham se snaží ochránit jeho rodinu. Ačkoli je film Znamení někdy brán na lehkou váhu kvůli zvratu zahrnující mimozemšťany a vodu, je to jinak strhující drama o víře a příbuzenství, které využívá existenciální hrozbu neviditelných mimozemšťanů ve svůj prospěch. Svou náladovou atmosférou se řadí po bok předchozích dvou Shyamalanových filmů. Navzdory těžkopádnému zvratu si stále drží pozici jednoho z nejlepších filmů, které v roce 2022 oslaví dvacetiny.

3. Rozpolcený (2016)

Night Shyamalan natočil po The Visit jeden ze svých nejodvážnějších filmů – Rozpolcený. Příběh se zaměřuje na tři dívky, které jsou uvězněny v podzemním zařízení a snaží se uniknout svému únosci, který trpí disociativní poruchou identity. Z velké části díky výkonu Jamese McAvoye v roli antagonisty byl film chválen jako Shyamalanův návrat do formy. Byl to jeho první film po deseti letech, který měl napínavé scény, a režisérovi se podařilo ze svého scénáře dostat veškerou hrůzu.

2. Vyvolený (2000)

Foto: Buena Vista Pictures Distribution

Vyvolený byl druhou spoluprací M. Night Shyamalana s Brucem Willisem a režisér se v něm prostřednictvím postavy Davida Dunna pokusil dekonstruovat superhrdinský žánr. Film se zaměřuje na Dunnovo přežití vlakového neštěstí bez jakýchkoli zranění a dává ho dohromady s majitelem obchodu s komiksy Elijahem Pricem, kteří zjišťují, co Dunnovy schopnosti obnášejí. Film vyniká jako jeden z nejlepších superhrdinských filmů, který není založen na postavě od DC nebo Marvelu. Může za to kombinace Shyamalanova scénáře, hereckých výkonů a celkové vizuální estetiky. Všechny tyto prvky spojuje Shyamalanova režie, která dává vyniknout emocionální síle díla a události filmu působí opodstatněně.

1. Šestý smysl (1999)

Foto: Buena Vista Pictures Distribution

Shyamalanův třetí film Šestý smysl je dodnes považován za režisérův opus magnum. Sleduje dětského psychologa Bruce Willise, který se snaží pomoci svému pacientovi, jenž tvrdí, že mluví s mrtvými lidmi. Šestý smysl, který oplývá napínavou atmosférou, dokáže diváky udržet v napětí po celou dobu trvání filmu, kdy se snaží zjistit, zda jsou události ve filmu pravdivé. Vše vyvrcholí zvratem, který definuje zbytek Shyamalanovy kariéry a který – ačkoli už diváky nešokuje – je aktuální i dnes.