10 nejlepších českých filmů z roku 2022. Většinu už lze vidět online

Foto: Promlčeno (Bontonfilm), Banger. (Bontonfilm), Spolu (Bontonfilm)

Jan Žižka nakonec zůstal daleko za očekáváním, Mimořádná událost zase nenaplnila potenciál. I tak jsme se v roce 2022 dočkali hned několika dobrých českých filmů. Mezi desítku nejlepších jsme museli zařadit (asi největší překvapení roku) Banger. s Adamem Mišíkem, historický Poslední závod nebo kontroverzní komedie Párty Hárder: Summer Massacre a Vyšehrad: Fylm. Většinu filmů už lze dokonce vidět na streamovacích službách.

Arvéd

Jiří Arvéd Smíchovský byl významný hermetik, okultista, vyznavač černé magie a mimořádně vzdělaný člověk s geniální pamětí. Film Arvéd vypráví o tom, kam až jsme schopni zajít, abychom dosáhli svého cíle. Jiří Arvéd Smíchovský byl ochoten jít až k hranicím samotného pekla. (online na Kviff TV nebo DaFilms)

BANGER.

BANGER je unikátní film, který popisuje příběh odehrávající se během jedné adrenalinové noci plné kokainu a rapu. S mladým raperem Alexem se nečekaně rozejde přítelkyně Sára. Podle Alexe existuje jen jediná cesta, jak ji může získat zpět, a to nahrát banger. (zatím není na streamu)

Buko

Buko je kůň. A taky je to dar z nebes, který vypadá jako špatný vtip, protože jeho nová majitelka se koní bojí. Film Alice Nellis vypráví o tom, že štěstí přeje připraveným a taky těm, kteří se svému strachu dokážou postavit. (online na Kviff TV nebo DaFilms)

Il Boemo

Historický velkofilm je inspirovaný skutečným příběhem jednoho z nejvyhledávanějších hudebních skladatelů druhé poloviny 18. století – Josefa Myslivečka. Zavede diváka do slunné Itálie, kde Mysliveček žil, tvořil, stal se legendou, ale také zemřel v zapomnění. (zatím není na streamu)

Párty Hárder: Summer Massacre

Další nejstrašnější mejdan v historii filmu. Režisér Martin Pohl, známý jako kontroverzní rapper Řezník nebo jako autor Mártyho frků, natočil pokračování své kultovní a extrémně nekorektní komedie Párty Hárd. (zatím není na streamu)

Poslední závod

Legendární příběh Hanče a Vrbaty každý zná, málokdo ale ví, jak se opravdu odehrál. Výpravné filmové drama Poslední závod režiséra Tomáše Hodana přiblíží tehdejší události z mrazivých hřebenů Krkonoš tak, jak se opravdu staly. (online na Voyo, Kviff TV, DaFilms)

Promlčeno

Karel Roden se v roli záhadného muže vrací po dvaceti letech na pár hodin do Prahy, aby zde nalezl jistou mladou ženu, odhalil dávný zločin a vypořádal se s minulostí. Robert Sedláček natočil film podle vlastního scénáře. (online na Netflixu)

Spolu

Film Spolu přináší příběh matky a jejích dvou dospělých dětí, z nichž jedno trpí autismem a potřebuje péči, zatímco druhé trpí celý život nedostatkem pozornosti. Veronika Žilková a Štěpán Kozub v hlavních rolích. (zatím není na streamu)

Vyšehrad: Fylm

Po úspěšném onlinovém seriálu přichází postava Laviho v novém kabátě celovečerního filmu, za kterým stojí jeho původní tvůrci. Lavi je pořád stejný, jen mu život přináší nová dobrodružství a mnohá překvapení, která z něj dělají ještě dospělejšího Laviho. (online na Voyo)

Známí neznámí

Parta přátel si na silvestra zahraje nevinnou hru, při které ale vyjdou najevo zdrcující tajnosti a lži. Český remake úspěšného italského snímku Naprostí cizinci, který se dočkal více jak desítek předělávek po celém světě. (online na Netflixu)