10 maskovaných zabijáků z výborných hororů

Foto: Pátek třináctého (Paramount Pictures), Vřískot (Paramount Pictures), The Collector (LD Entertainment)

Horory jsou plné nezapomenutelných a děsivých padouchů, ale někdy v nás ty nejhorší pocity vyvolají ti, kteří skrývají své tváře za ikonickými maskami. Připravili jsme si pro vás výběr deseti nejlepších maskovaných zabijáků.

Leslie Vernon (Behind the Mask: The Rise of Leslie Vernon, 2006)

Foto: Anchor Bay Films

Behind The Mask je slasher, v němž se objevuje spousta ikonických herců a narážek na hororový žánr, a zároveň snímek představil vlastního maskovaného vraha v podání titulního Leslieho Vernona (Nathan Baesel). Ačkoli film nikdy nepřekročil kultovní status, tak odkaz Leslieho Vernona v hororovém žánru se dostal pod kůži fanoušků. Baeselův výkon v roli Leslieho je dalo by se říci nedoceněný a stejně nedoceněný a jedinečný je i design jeho vraha.

Tomás (Sirotčinec, 2007)

Foto: Warner Bros.

V hororech se objevuje spousta strašidelných dětských postav, ale mnoho z nich není v maskách. Postava Tomáse ze španělského hororu Sirotčinec je však stejně znepokojivá jako mnoho maskovaných dospělých zabijáků. Mlčenlivý malý chlapec v pytlovité masce je obrazem, z něhož může divákům běhat mráz po zádech.

Sam (Halloweenská noc, 2007)

Foto: Warner Bros.

Sam je dalším mladíkem v žánru hororu a nosí podobnou masku jako Tomás. Sam je však mnohem krvelačnější, protože se rád oddává halloweenské zábavě. Halloweenská noc je antologický horor s různými strašidelnými příběhy, které jsou vzájemně propojeny během jedné halloweenské noci. A nad tím vším bdí tajemný Sam, maskovaný koledník, který všem vnucuje halloweenskou atmosféru někdy až brutálními prostředky.

Jigsaw (Saw: Hra o přežití, 2004)

Většina lidí si z filmů Saw pamatuje strašidelnou loutku, ale vynalézavý zabiják Jigsaw občas používal i velmi účinnou masku. Obvykle se objevuje ve scénách, kdy jsou Jigsawovy oběti unášeny, a svou tvář skrývá za děsivou prasečí maskou. Jak série pokračovala a série Saw se rozrůstala, flashbacky odhalily, že masku nakonec nosila řada různých postav. Jakkoli jsou Jigsawovy pasti smrtící, prasečí maska je to, co fanouškům může skutečně způsobit noční můry.

Oni (Oni, 2008)

Foto: Universal Pictures

Maskovaní zabijáci se objevili v intenzivním hororu o vloupání do domu s názvem Oni. V něm jednoduše sledujeme pár ubytovaný v izolované chatě, který je pronásledován a trýzněn skupinou tichých maskovaných útočníků. Přízračné masky zabijáků je v tomto velmi reálném prostředí činí ještě nelidštějšími, což přispívá k mrazivosti filmu. Jejich tiché zírání ze strašidelných masek a skutečnost, že nemají žádnou motivaci nebo důvod, proč to dělají, je skutečně strašidelná.

The Collector (The Collector, 2009)

Foto: Freestyle Releasing

The Collector není zdaleka tak kultovnmí nebo uznávaným filmem jako jiné horory, ale titulní vrah na některé fanoušky určitě zapůsobil. Film se zaměřuje na vraha v masce, který sbírá lidi, aby je použil ke svému sadistickému mučení. Film nebyl kritikou dobře přijat a neměl ani příliš velký finanční dopad, ale podařilo se mu zajistit pokračování, a to pravděpodobně díky fascinaci fanoušků tímto brutálním a tajemným zabijákem.

Ghostface (Vřískot, 1996)

Ačkoli si série Vřískot často pohrává s hororovým klišé, tak zůstala u myšlenky maskovaného vraha a dokázala z ní udělat svou vlastní ikonu. Maska Ghostface je jedinečná a děsivá. Jedná se o tak kultovní masku, že je známá po celém světě a často se používá jako strašidelný převlek na Halloween.

Leatherface (Texaský masakr motorovou pilou, 1974)

Foto: Bryanston Distributing Company

Jako jeden z nejstarších maskovaných zabijáků v historii hororu si Leatherface upevnil status legendy. Může se také pochlubit nejhrůznější maskou ze všech svých kolegů. Skutečnost, že Leatherface při pronásledování svých obětí používá motorovou pilu, je ještě méně děsivá než fakt, že nosí masku vyrobenou z lidské kůže. Je to jen letmý pohled do nitra toho, co z něj dělá tak zvrácenou a děsivou postavu.

Jason Vorhees (Pátek třináctého, 1980)

Foto: Paramount Pictures

Jason Vorhees je od samého počátku nedílnou součástí série Pátek třináctého. Jason však v prvním filmu nebyl vrahem a svou ikonickou hokejovou masku dostal až ve třetím filmu. Rychle se však stal nezapomenutelným obrazem hororových filmů. Samotná maska se objevuje v různých verzích od nedotčené až po značně omšelou a dokonce se dočkala sci-fi předělávky ve filmu Jason X.

Michael Myers (Halloween, 1978)

Foto: MGM

Dlouho před Samem ve filmu Halloweenská noc se Michael Myers dostal do halloweenské nálady tím, že si nasadil masku a vyděsil několik teenagerů. Halloween je často uváděn jako jeden z prvních příkladů žánru slasheru, jak ho známe dnes. Maska Michaela Myerse se stala legendou. Rozhodně existuje důvod, proč tato série pokračuje i po více než 40 letech a je stále oblíbená.