Začíná 23. ročník queer festivalu Mezipatra. Letos s tématem Prolomit ledy

Letošní již 23. ročník Mezipater svým tématem Prolomit ledy slaví odvahu, která je potřeba k překonání vlastního stínu a vystoupení z komfortní zóny. Celkem se v programu představí 71 hraných, dokumentárních i krátkých filmů.

„I letos budou Mezipatra plná nádherných queer příběhů,“ říká ředitel festivalu Pavel Bicek. „Já osobně se hodně teším na rakouské coming-of-age drama Na tenkém ledě. Názvem odkazuje k tématu festivalu a jeho hrdinky, mladé hokejistky, musí vyhrát ten nejdůležitější zápas – samy se sebou. Ujít by nikomu neměl také skvělý polský snímek Elefant o tom, jak těžké je najít lásku v prostředí polské vesnice. Každý, kdo miluje magický realismus, by měl přijít na francouzský snímek z Cannes Pět ďáblů s nepřekonatelnou Adèle Exarchopoulos,“ uzavírá svá doporučení.

Trailer k filmu Elefant

Součástí Mezipater je také bohatý doprovodný program. Za zmínku určitě stojí sekce Queering the Industry, která umožní nahlédnout do fungování filmového průmyslu. O své postřehy se podělí řada profesionálů*profesionálek z ČR i zahraničí a chybět nebudou ani významní hosté festivalu. Letos Mezipatra svou přítomností poctí portugalský režisér João Pedro Rodrigues, německá dokumentaristka Laurentia Genske nebo ukrajinský dramaturg Bohdan Zhuk.

Trailer k filmu Pět ďáblů

Zahajovací ceremoniál proběhne ve čtvrtek 3. listopadu v kině Lucerna. Večerem provede sehrané moderátorské duo Buchty z Radia Wave Ivana Veselková a Zuzana Fuksová. Na jejich úvod naváže projekce izraelského snímku Slušný občan (אזרח מודאג). Společensky kritický film sleduje život mladého gay páru, jejichž idyla se začne rozpadat poté, co jsou svědky rasově motivované policejní brutality. V příštím roce bude tento film uveden do kin pod distribuční značkou Queer Kino.

Po skončení filmu se mohou diváci*divačky přesunout do nedalekého klubu Swim. Na zahajovací party Ice, Ice, Baby! zde zahrají DJs El, Fabien sans nebo ODM & domizako. Kromě toho na ně čekají welcome drinky.

Více informací na webu přehlídky.