Festival Dny Severu láká tématem Sever a svět

Skandinávský dům pořádá letos již třináctý ročník festivalu Dny Severu. Letošním tématem je Sever a svět a diváci v Praze i v Brně budou moci nahlédnout do událostí spojených se severskými zeměmi, které nějakým způsobem ovlivnily světové dění. V rámci festivalu se budou promítat tři skandinávské filmy.

Všechny letošní zvolené filmy spojuje období druhé světové války. Dánské drama Dobrý zrádce bylo natočené podle skutečných událostí a vypráví příběh dánského velvyslance Henrika Kauffmanna, který se za války prohlásil za jediného představitele svobodného Dánska a postaví se tak proti nacistům, kteří okupují jeho zemi. Kauffmann se musí snažit přesvědčit prezidenta Franklina D. Roosevelta ke spolupráci. Hlavní roli ztvárnil dánský herec Ulrich Thomsen, který se proslavil dramatem Bratři z roku 2004. Snímek bude promítán v obou městech.

Trailer k filmu Dobrý zrádce

V Praze se pak diváci mohou těšit na další dva vybrané filmy. Jedním z nich je švédské životopisné drama Poslední věta, vyprávějící o odpůrci Adolfa Hitlera Torgnym Segerstedtovi. Univerzitní profesor a žurnalista se otevřeně stavěl proti nacistickému vůdci, zajímavá byla nejen jeho odvaha, ale i osobní život, který se režisér Jan Troell snažil nejlépe zaznamenat. Za režii si odnesl cenu pro nejlepšího režiséra na Monteralském filmovém festivalu.

Druhým z filmů, který diváci v Praze budou moci vidět je norský snímek Králův nesouhlas, jenž zobrazuje rozhodování krále Haakona VII. ohledně uvržení své země do války. S nacisty v patách je královská rodina nucená utéct z hlavního města. Navzdory tomu, že se král dostane do německého zajetí, odmítne kapitulovat a stojí za svobodou své země.

Trailer k filmu Králův nesouhlas

Dny Severu se konají ve dnech 2. listopadu až 16. listopadu v Praze a Brně. Těšit se můžete nejen na filmová promítání, ale také na besedu s novinářkami Matildou Voss Gustavsson a Lindou Bartošovou, která se zaměří na zneužívání moci a postavení žen ve veřejném prostoru. Pro více informací navštivte oficiální stránku festivalu.