11 letošních českých filmů, které stojí za to vidět

Foto: Spolu (Bontonfilm), BANGER. (Bontonfilm), Jan Žižka (Bioscop)

Českému filmu se v letošním roce poměrně dařilo (a snad ještě dařit bude), do kin doputovalo hned několik titulů, které stálo za to vidět. Premiéru měl roky odkládaný historický film Jan Žižka, nechyběly ani kontroverzní komedie Párty Hárder: Summer Massacre a pokračování seriálového Vyšehradu s podtitulem Fylm. V nedávné době navíc měly premiéru dvě novinky, které nejsou pro tuzemskou tvorbu běžné, na mobil natočený Banger. a psychologické sci-fi Běžná selhání. A to nás v nejbližších týdnech ještě čeká Prušinovského road-movie Grand Prix nebo druhá Princezna zakletá v čase.

Arvéd

Jiří Arvéd Smíchovský byl významný hermetik, okultista, vyznavač černé magie a mimořádně vzdělaný člověk s geniální pamětí. Film Arvéd vypráví o tom, kam až jsme schopni zajít, abychom dosáhli svého cíle. Jiří Arvéd Smíchovský byl ochoten jít až k hranicím samotného pekla.

BANGER.

BANGER je unikátní film, který popisuje příběh odehrávající se během jedné adrenalinové noci plné kokainu a rapu. S mladým raperem Alexem se nečekaně rozejde přítelkyně Sára. Podle Alexe existuje jen jediná cesta, jak ji může získat zpět, a to nahrát banger.

Běžná selhání

Film sleduje příběh tří žen různých generací v průběhu jednoho dne. Každá z nich čelí osobní krizi právě ve chvíli, kdy je město, v němž žijí, zasaženo podivným přírodním úkazem způsobujícím náhodné výbuchy.

Buko

Buko je kůň. A taky je to dar z nebes, který vypadá jako špatný vtip, protože jeho nová majitelka se koní bojí. Film Alice Nellis vypráví o tom, že štěstí přeje připraveným a taky těm, kteří se svému strachu dokážou postavit.

Jan Žižka

Byl nájemným žoldnéřem. Stal se legendárním válečníkem, kterého nikdo nedokázal porazit. Historický film Petra Jákla vypráví o počátcích husitského vojevůdce Jana Žižky na pozadí bouřlivých událostí roku 1402.

Mimořádná událost

Komedie Mimořádná událost se volně inspirovala skutečným příběhem splašeného vlaku, který ujel svému strojvůdci i s cestujícími před pár lety na Českomoravské vrchovině. Nová komedie Jiřího Havelky, režiséra hitu Vlastníci.

Párty Hárder: Summer Massacre

Další nejstrašnější mejdan v historii filmu. Režisér Martin Pohl, známý jako kontroverzní rapper Řezník nebo jako autor Mártyho frků, natočil pokračování své kultovní a extrémně nekorektní komedie Párty Hárd.

Poslední závod

Legendární příběh Hanče a Vrbaty každý zná, málokdo ale ví, jak se opravdu odehrál. Výpravné filmové drama Poslední závod režiséra Tomáše Hodana přiblíží tehdejší události z mrazivých hřebenů Krkonoš tak, jak se opravdu staly.

Promlčeno

Karel Roden se v roli záhadného muže vrací po dvaceti letech na pár hodin do Prahy, aby zde nalezl jistou mladou ženu, odhalil dávný zločin a vypořádal se s minulostí. Robert Sedláček natočil film podle vlastního scénáře.

Spolu

Film Spolu přináší příběh matky a jejích dvou dospělých dětí, z nichž jedno trpí autismem a potřebuje péči, zatímco druhé trpí celý život nedostatkem pozornosti. Veronika Žilková a Štěpán Kozub v hlavních rolích.

Vyšehrad: Fylm

Po úspěšném onlinovém seriálu přichází postava Laviho v novém kabátě celovečerního filmu, za kterým stojí jeho původní tvůrci. Lavi je pořád stejný, jen mu život přináší nová dobrodružství a mnohá překvapení, která z něj dělají ještě dospělejšího Laviho.