10 kultovních filmů na HBO Max, o kterých možná nevíte

Foto: Vymítač ďábla (Warner Bros.), Statečné srdce (20th Century Fox), Osvícení (Warner Bros.)

Filmová nabídka HBO Max v posledních týdnech a měsících slušně nabobtnala, mezi novinkami se objevilo i několik kultovních titulů, které jste mohli v době jejich uvedení přehlédnout. HBO Max nabízí jeden z nejlepších hororů všech dob – Vymítače ďábla z roku 1973, nesmrtelné počiny Stanleyho Kubricka (Osvícení, Mechanický pomeranč a Olověná vesta), v nabídce nechybí ani nejstarší film tohoto výběru, Jih proti severu, který měl premiéru již v roce 1939.

Bonnie a Clyde

Foto: Warner Bros.

Americký film režiséra Arthura Penna Bonnie a Clyde patří dnes již do zlatého fondu světové kinematografie. Příběh dvou sympatických lupičů se odehrává v Americe třicátých let a je založen na skutečných událostech a skutečných postavách.

Jih proti Severu

Manipulativní žena a zkorumpovaný muž prožívají bouřlivý románek během americké občanské války a následného období rekonstrukce. Epická adaptace románového bestselleru Margaret Mitchellové patří dodneška k nejoblíbenějším filmům víc než stoleté historie pohyblivých obrázků, a určitě plným právem.

Mafiáni

Brooklyn 1955. Školák Henry Hill sní o tom, že se stane gangsterem. Vykonává drobné služby pro místní mafiány a když je zadržen policií kvůli pašování cigaret, odmítá vypovídat, což mu vynese přízeň kmotra Paula Cicera. Kultovní gangsterka Martina Scorseseho.

Mechanický pomeranč

Žije jen pro tři věci: násilí, sex a Beethovena. Alex deLarge, vůdce čtyřčlenné party výtržníků, před níž si není nikdo jistý. Chodí v buřinkách a bílých kostýmech s velkými suspenzory, navštěvují mléčný bar Korova a pijí tamní specialitu. Ulítlá záležitost geniálního Stanleyho Kubricka.

Olověná vesta

V roce 1967, během války ve Vietnamu, nastupuje skupina nových rekrutů na výcvik k námořní pěchotě. Čeká je zde vojenský dril, ale hlavně tvrdý a nesmlouvavý seržant Hartman, který vojáky despoticky drezíruje a šikanuje. Jeden z nejkultovnějších válečných filmů historie.

Osvícení

Opuštěný horský hotel, odříznutý od světa, to je vhodné místo k zešílení… Neúspěšný spisovatel Jack Torrance přijme práci správce v luxusním, ale odlehlém horském hotelu Overlook, který je přes zimu zcela odříznutý od světa. Další mistrovský kousek Stanleyho Kubricka.

Smrtonosná zbraň

Martin Riggs není obyčejný policajt. Jeho impulsivnost a přímo sebevražedná odvaha jsou smrtonosnou zbraní pro každého, kdo pracuje proti němu! Anebo s ním. Richard Donner v nejlepší formě, v hlavních rolích Mel Gibson a Danny Glover.

Statečné srdce

Na konci 13. století se William Wallace vrací do své vlasti. Ve Skotsku nastávají těžké časy: král zemřel a trůnu se zmocnil anglický panovník Eduard I., krutý pohan zvaný Dlouhán. Wallace se přidává k povstalcům a stává se jejich vůdcem… Mel Gibson za kamerou i před ní.

Tenkrát v Americe

Foto: Warner Bros.

Jako kluci si slíbili, že jeden pro druhého zemřou. Jako muži slib dodrželi. Robert De Niro v hlavní roli legendární gangsterské ságy Sergia Leoneho, strhujícím eposu o násilí, moci, vášni a solidaritě…

Vymítač ďábla

U dvanáctileté Regan se zničehonic objeví příznaky podivné nemoci, která zpočátku vypadá nevinně, avšak každým dnem sílí. Její obličej získává stále hrůznější podobu, hrubým nelidským hlasem vykřikuje rouhavá a oplzlá slova, vznáší se nad postelí a hlava se ji otáčí v nepřirozených úhlech.