48. ročník Letní filmové školy v Uherském Hradišti začíná příští týden

Uherské hradiště bude příští týden jíž po osmačtyřicáté ve filmovém opojení. Letošní ročník bude významný světovou premiérou známého českého tvůrce, Jana Švankmajera. Diváci vůbec poprvé budou mít možnost vidět jeho Kuntskameru. Ale to není zdaleka vše.

Stejně jako každý rok i letos slovácké městečko uvítá několik filmových tvůrců. Mezi nimi letos budou režiséři Šimon Holý, Beata Parkanová či Jiří Havelka. Pokud holdujete hudbě, určitě uvítáte vystoupení Bratrů Ebenů nebo skupiny Midi Lidi. K tomu ještě návrat na filmovku hlásí populární kladenská kapela Zrní.

Vedle světové premiéry Kunstkamera ( ve kterém nás hudebně doprovázet budou melodické rytmy Antonia Vivaldiho) se dočkáme ještě jednoho vůbec prvního světového zářezu, a to sice dokumentu Kocáb – rocker versus politik od Olgy Sommerové. 

Rodinné drama Slovo o dvojici manželů, kteří přijdou o všechno, představí návštěvníkům festivalu režisérka Režisérka Beata Parkanová a herec Martin Finger, čerstvě ocenění z festivalu v Karlových Varech. Šimon Holý uvede v předpremiéře novinku A pak přišla láska…. Ústředními tématy jsou ženství, mateřství a ezoterika.

Diváci už pošesté budou mít velkou moc- svým hlasováním rozhodnou, který film z vybraných kandidátů po festivalu vstoupí do širší distribuce. Souboj o diváckou přízeň svedou dánská hořká komedie o bývalé královně krásy Miss Viborg, drama o rozvedené matce Na plný úvazek, (oceněné na festivalu v Benátkách), a do třetice v Cannes i na Evropských filmových cenách bodující rakousko-německý film Velká svoboda.

Sekce oslavující zahraniční kinematografii letos zaměří svou pozornost na španělského génia Luise Buñuela, Britské novou vlnu, japonského režiséra Šindžiho Sómaie a mnoho dalšího. 

A pokud holdujete béčkovým bijákům, oceníte oblíbenou sekci Půlnoční delikatesy. Ta nese letos podtitul Peklo pod Berlínem a jak název napovídá, zaměřovat se bude na bizarní kousky německé kinematografie. 

Zkrátka – vyměňte vysedávání venku na sluníčku za vysedávání ve Slováckém divadlu nebo Kinu Hvězda. Nebudete litovat.