Pan Nalin není jen neznámý indický režisér

Foto: Monsoon Films Private Limited

Pan Nalin je zvláštní případ režiséra – jeho filmy nejsou veřejnosti příliš známé, mnoho jich za dvacet let nenatočil, než se dal k narativnímu filmu natáčel dokumenty, své filmy také píše a vyhrává s nimi nějaké ty festivalové ceny. Kdo tedy Pan Nalin je a o čem jsou jeho filmy? 

Pan Nalin pochází ze západo-indického Gudžarátu. Vystudoval výtvarné umění na univerzitě v Barodě. Jeho první film byl krátkometrážní dokument Khajuraho z roku 1991. Následovalo desetiletí plné dokumentů, zakončené v roce 2001 filmem Ájurvéda – umění bytí. Další dokument Nalin natočil až v roce 2013.

Roku 2001 vyšel také Nalinův debutový celovečerní film Samsara, k němuž Nalin napsal scénář. Snímek sleduje příběh mladého mnicha, který na chvíli opustí klášter. Záhy poznává spoustu emocí, jimž nebyl v klášteře vystaven. Mezi nimi je například sexuální vášeň a žárlivost. Pochopí také, co je nevěra, zrada nebo pomsta. Obohacen o tyto zkušenosti, vrací se do kláštera. Samsara vyhrál několik ocenění, například na festivalech v Melbourne, Santa Barbaře a Durbanu získal cenu nejlepšího filmu.

Následovali filmy Údolí květů (2006) a Angry Indian Goddesses (2015). Také k těmto filmům Pan Nalin napsal scénář a režíroval je. Výjimka nastala v případě snímku Beyond the Known World, který Nalin pouze režíroval. Do psaní scénáře se pustil až se svým nejnovějším filmem Poslední představení (koprodukce indických, amerických a francouzských společností), což je drama o malém indickém chlapci, který propadne lásce k filmu. S kamarády se pokusí sestavit promítačku. V cestě mu však stojí jeho otec, který se rozhodne syna od lásky k filmu dostat – a začne jej trestat.

Filmy Pana Nalina rozhodně příliš známé nejsou, nicméně stojí za pozornost už jen kvůli tématům, jakým se věnují.