10 nejlepších Kingových adaptací

Foto: Doktor Spánek od Stephena Kinga (Warner Bros.), Carrie (United Artists), To (Warner Bros.)

Filmové a literární dědictví Stephena Kinga jdou velmi ruku v ruce. Adaptace autorova díla se provádějí od doby, kdy začaly vycházet romány, které napsal. Nepočítáme-li televizní filmy, minisérie nebo probíhající pořady, za posledních 45 let bylo natočeno více jak 48 filmů na základě Kingových příběhů – a přestože je náročné je všechny seřadit proti sobě vzhledem k rozmanitosti obsahu, přinášíme vám těch deset nejlepších.

Zelená míle

Film založený na stejnojmenném románu, vycházejícím v šesti dílech od března do srpna 1996, je jedním z nejsilnějších nadpřirozených dramat od Stephena Kinga. Film je plný nezapomenutelných hereckých výkonů, od vyrovnaného supervizora Paula (Toma Hanks), sadistického Percyho (Doug Hutchison) až po něžného obra Johna (Michael Clarke Duncan).

Gerald’s Game

Nejde o výjimečně filmový příběh, protože téměř veškerá akce se omezuje na ložnici v izolovaném domě. Carla Gugino předvádí se svojí postavou Jessie Burlingame brilantní výkon, protože každou sekundou zaujme, a film má jedny z nejlepších děsů, co se týče filmů od Kinga.

Carrie

Trvalo pouhých 20 měsíců, než se první vydaný román Stephena Kinga dostal od příchodu do knihkupectví k hraní v kinech po celé zemi. Toto časové období odstartovalo filmové dědictví, které každým rokem roste. Zůstává jedním z nejikoničtějších a nejvlivnějších hororových filmů, jaké byly kdy natočeny. Často se zdá, jako by se odkaz objevil v každém filmu nebo televizní show, která zahrnuje maturitní ples. Bez ohledu na to, kolikrát se na to člověk dívá, výkony Sissy Spacek (Carrie White) a Piper Laurie (matka Margaret) jsou strhující a ohromující ve své síle.

Christine

Foto: Columbia Pictures

V roce 1983 považovali v Hollywoodu Stephena Kinga za tak horké zboží, že jeho knihy dostaly adaptace ještě před publikováním. To vysvětluje, jak legendární John Carpenter uvedl do kin klasiku Christine pouhých osm měsíců po vydání románu. Díky této rychlosti jsou úspěchy filmu mnohem působivější, což není vůbec snadné vzhledem k tomu, jak fenomenální je sám o sobě.

To

Když bylo To Stephena Kinga poprvé publikováno v roce 1986, byl vrcholným románem, který spojoval všechny nejlepší prvky autorova psaní. Byla to ovšem kniha tak dlouhá, že roky frustrovala filmaře pokoušející se vyvinout adaptaci na velké obrazovky. Minisérie z roku 1990 režiséra Tommyho Lee Wallace je svým způsobem úžasná, ale v roce 2017 Andy Muschietti úspěšně prolomil kód tím, že rozřezal zdrojový materiál na polovinu. A i když To Kapitola 2 zcela neodpovídá kvalitě svého předchůdce, je to částečně proto, že první film nastavuje úžasně vysokou laťku.

Doktor spánek od Stephena Kinga

Roky po událostech filmu Osvícení (1980) musí nyní dospělý Dan Torrance chránit mladou dívku s podobnými schopnostmi před kultem známým jako The True Knot, který loví děti se schopnostmi zůstat nesmrtelnými. Po dálnicích napříč Amerikou cestuje kmen lidí zvaný The True Knot, aby hledal obživu.

Vykoupení z věznice Shawshank

Existovala velmi reálná možnost, že Vykoupení z věznice Shawshank Franka Darabonta bude obecným publikem zcela přehlížen. Navzdory veškerému působivému talentu to mělo ke kasovnímu úspěchu poměrně daleko. Přestože film nominovali na sedm Oscarů, z ceremoniálu odešel s nulovými trofejemi. Naštěstí se film rok po uvedení v kinech stal fenoménem u televizních obrazovek, a proto je nyní náležitě uznáván jako velkolepý filmový počin, kterým je.

Stůj při mně

Foto: Columbia Pictures

Je ironií, že z jednoho z nejintimnějších a nejosobnějších příběhů, které kdy Stephen King napsal, vznikl film, který původně nepropragovali jako Kingovu adaptaci. Strachem bylo, že spisovatelova pověst v hororovém žánru by lidem dala špatný dojem ze samotného filmu. Nyní je však Stůj při mě od Roba Reinera, založený na novele Tělo, široce a náležitě uznáván jako jeden z největších Kingových filmů, které kdy byly natočeny.

Misery nechce zemřít

K dnešnímu dni vyhrál Oscara pouze jeden herec z filmu Stephena Kinga. Kathy Bates jako psychotická sestra Annie Wilkes ve filmu Misery nechce zemřít je jedním z nejpozoruhodnějších padouchů v dějinách kinematografie a sama je bijícím srdcem skutečného mistrovského díla.

Osvícení

Autor se nikdy neostýchal zklamáním ze způsobu, jakým adaptaci na jeho třetí román z roku 1980 zpracovali, a když dáte obě díla vedle sebe, je těžké namítat proti kterémukoli z bodů, které uvádí. I když sdílí stejnou DNA, pojetí Stanleyho Kubricka je znatelně jiné než kniha od Kinga. I tak je film považován za jeden z nejlepších filmů všech dob.

Brzy v kinech: Žhářka

Toto je thriller o dítěti, které má úžasnou schopnost pyrokineze, a jejím otci, který má schopnost přimět lidi, aby dělali, co chce. Tajná vládní agentura známá jako „The Shop“ vedená kapitánem Hollisterem a Johnem Rainbirdem plánuje únos dua za účelem testování jejich schopností. Tento film uvidíte již od 12. května ve všech kinech.