16 nejlepších parťáků v animovaných filmech

Foto: Velká šestka (Walt Disney), Jak vycvičit draka (Paramount Pictures), Toy Story: Příběh hraček (Walt Disney)

Do kin se blíží animák Zlouni, který nám představí vskutku povedenou partičku zvířecích gangsterů. V jakých dalších animovaných filmech nás baví nerozluční parťáci?

Marty, Alex, Glorie, Melman – Madagaskar (2005)

Čtyři přátelé z newyorské zoo, kteří se shodou náhod dostanou na ostrov Madagaskar. Narcistický lev Alex, bláznivý zebří samec Marty, těžkotonážní hrošice Glorie a žirafí hypochondr Melman musí společně čelit nástrahám madagaskarské divočiny a vymyslet plán, jak se dostat zpět domů. To ovšem není tak jednoduché, když je každý úplně jiný, ale zároveň všichni dokážou úspěšně propadnout panice.

Shrek a oslík – Shrek (2001)

Zlobr Shrek a mluvící oslík se stali parťáky spíše z donucení, jelikož to byl oslík, kdo se rozhodl se Shrekem držet a doprovázet ho na jeho pouti za princeznou Fionou. Čtyřnohý užvaněný společník nabručenému Shrekovi zpočátku leze na nervy a chce se ho zbavit, ale později se z nich stanou přátelé, k nimž se v druhém dílu franšízy přidá odvážný kocour v botách.

Kevin, Stuart a Bob – Mimoni (2015)

Blázniví žluťásci s velkýma očima a ztřeštěnými nápady, kteří se již od dávných dob ochomýtali kolem toho největšího světového padoucha. To jsou Mimoni. Trojice přátel Kevin, Stuart a Bob se v tomto filmu vydávají hledat ideálního budoucího šéfa kmene Mimoňů a to v New Yorku šedesátých let dvacátého století.

Woody a Buzz Rakeťák – Toy Story: Příběh hraček (1995)

V prvním celovečerním animáku řádí ve světě hraček mnoho svérázných postav s kovbojem Woodym v čele, který je nejoblíbenější hračkou chlapce Andyho. Jednoho dne se však objeví nová hračka v podobě Rakeťáka Buzze, který se ihned stane mezi hračkami oblíbený, díky čemuž na něj Woody začne žárlit. Spřátelí je až dobrodružství, co se odehraje mimo Andyho pokoj, kdy jsou nuceni spolupracovat, aby se ve zdraví vrátili do bezpečí.

Radost a Smutek – V hlavě (2015)

Strach, Nechuť, Hněv, Radost a Smutek jsou v hlavě každého z nás. Emoce žijící v Rileyině mozku jsou sehraný tým, který společně řeší starosti všedních dnů. Komplikace však nastanou ve chvíli, kdy se Radost a Smutek omylem dostanou z řídícího mozkového centra do dlouhodobé paměti a Riley pomáhají s rozhodováním Hněv, Nechuť a Strach.

Mauglí a Balú – Kniha džunglí (2016)

Mezi nerozlučné parťáky se řadí také tito dva přátelé z indické džungle, lidské mládě Mauglí a jeho medvědí ochránce Balú. Mauglí vyrůstá s vlčí smečkou až do doby, kdy přítomnost člověka odhalí nebezpečný tygr Šér Chán, který vyhrožuje, že Mauglího zabije. Mauglí se proto rozhodne opustit svůj domov a vydat se tam, kam patří – k lidem. Balú se stane jeho přítelem na cestách a oproti ochranitelskému černému panteru Baghírovi, který Mauglího chrání, je Balú pohodový komik, který Mauglího učí nebrat život tak vážně.

Pat a Mat – Pat a Mat ve filmu (2016), seriál Pat a Mat (1976)

Dva kutilové, kteří vždycky všechno zmatlají. Pat a Mat i z jednoduché věci dokážou udělat zapeklitý úkol a pobavit nás svou nešikovností.

Dory a Marlin – Hledá se Nemo (2003)

Bláznivá dvojka, kterou tvoří zapomnětlivá Dory a ustrašený Marlin na sebe narazí v hlubinách oceánu a společně se vypraví hledat Nema, syna Marlina, který se dostal do spárů potápěče a následně do akvária v čekárně u zubaře, kde si ho má co nevidět vyzvednout Darla, holčina, v jejíž rukách rybky nikdy nedopadnou dobře…

Shaggy a Scooby-Doo – seriál Scooby-Doo (1976)

Foto: Warner Bros.

Mluvící pes a jeho potrhlý páníček Shaggy jsou parťáci, kteří jsou neustále namočeni v nějaké patálii. Společně s jejich přáteli Daphne, Fredem a Velmou řeší jednu záhadu za druhou a jako správní detektivové přijdou každému duchovi, bezhlavému rytíři a dalším paranormálním jevům na kloub.

Hiro Hamada a Baymax – Velká šestka (2014)

Nafukovací robot a zázračný kluk Hiro Hamada jsou nerozlučná dvojka, kteří spolu s dalšími hrdiny vytvoří skupinu profesionálních hrdinů, které jen tak něco nepřekvapí.

Timon a Pumba – Lví král (1994)

Surikata Timon a divoké prase Pumba jsou dva pohodáři, jak již napovídá heslo, kterým se řídí: Hakuna matata, což znamená netrap se. Společně vychovají lva Simbu a pomůžou mu svrhnout ze lvího trůnu jeho zlého strýce Scara, aby se stal tím, kým se stát má – králem.

Mike a Sulley – Příšerky s. r. o. (2001)

Město Monstropolis obývají všemožné příšerky. Mezi ně patří i Sulley a Mike, zaměstnanci firmy Příšerky s. r. o., která se zabývá strašením dětí a následným získáváním energie z jejich poděšeného jekotu. Protože však výroba klesá, obrátí se ředitel firmy na Jamese P. „Sulley“ Sullivana, aby předvedl mladým strašákům, jak se straší. Sulley se svým spolubydlícím a nejlepším přítelem v jedné osobě, Mikem Wazowskim, se proto pustí do soupeření se strašákem Randallem Boggsem o získání rekordu ve strašení. Tím však děsuplná jízda teprve začíná.

Medvídek Pú a Kryštůfek Robin – Medvídek Pú (2011)

Medvídek Pú je věčně hladový milovník medu a nejlepší kamarád kluka Kryštůfka Robina, který jednou medvídkovi zanechá vzkaz: Odešel sem. Hnet tu budem. Sova však ze vzkazu špatně pochopí že Kryštůfka Robina unesl tvor „Hnetubud“. Pú se proto vydává Kryštůfka hledat, aby ho zachránil.

Lilo a Stitch – Lilo a Stitch (2002)

Foto: Buena Vista Pictures

Lilo je malá dívka z Havaje, která se seznámí s roztomilým mimozemšťanem Stitchem, který na Zemi ztroskotal. Lilo se proto rozhodne o Stitche postarat a udělá vše proto, aby byl Stitch Šťastný a naučil se to, co jako cizinec neumí – zajímat a starat se o druhé.

Aladin a džin – Aladin (1992)

Foto: Buena Vista Pictures

Rošťák Aladin se seznámí s džinem pomocí kouzelné lampy, kterou náhodou objeví. Veselý džin je dobrák, a proto Aladina vyslyší a splní mu přání – promění ho v prince, aby se zalíbil princezně Jasmíně.

Škyťák a Bezzubka – Jak vycvičit draka (2010)

Nějakou chvíli jim dalo, než se spřátelili, ale po počáteční nedůvěře se jim to nakonec podařilo. Škyťák je tak trochu jiný viking, než jaký by měl být. Oproti ostatním obyvatelům ostrova Blb má víc rozumu a míň svalů, které jsou pro vikingské povolání důležité. A tak, ač by si to přál, mu štěstí při lovu draků, kteří ostrovany ohrožují, nepřeje, k zlepšení dovedností mu nepomáhají dokonce ani lekce v Drakoškole. Vše se však změní, když se Škyťákovi konečně podaří jednoho draka zasáhnout, čímž se nadobro změní soužití lidí a draků na ostrově.