ANIFILM 2022 představuje program

Zdroj: Anifilm

Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů ANIFILM proběhne v Liberci ve dnech 10. až 15. května.

Po dvou ročnících poznamenaných různými omezeními a časovými posuny se tento svátek animace konečně festivalovému publiku a hostům představí ve svém oblíbeném a tradičním termínu. A jaký program na ně čeká? V rozsáhlé mezinárodní a národní soutěži se v řadě kategorií představí ta nejlepší a nejnovější tvorba, která v současné světové animaci vzniká. Doprovodný filmový program se pak tematicky bude věnovat hlavně animovanému humoru, připomene řadu nejlepších tvůrců a filmů z různých období i zemí, k vidění budou i letošní krátké animované filmy nominované na Oscary. Speciální filmový program bude věnován Ukrajině, festival představí to nejlepší ze současné tvorby ukrajinských animátorů a v programu budou i filmy určené ukrajinským dětem, které v Liberci našly dočasný bezpečný domov.

Přijďte se na ANIFILM zasmát

Bude totiž čemu! Letošní ročník nasadí humornou kůru: grotesky, komedie, vtípky, satira, gagy, černé a jiné humory, klasiky i novinky. Tématem letošního ANIFILMU bude Animace & humor. Legraci si ze svých protagonistů dělaly už první animované filmy, a jak se v libereckých kinech přesvědčíte, nezůstalo za historii tohoto média jenom u krátkých vtípků a ztřeštěných grotesek (byť právě ony několika generacím představily třeba nezapomenutelné postavičky z univerza Looney Tunes, které na návštěvníky ANIFILMU čekají také).

Zdroj: Anifilm

Animace, která takřka nemá žádná omezení, umožnila rozvoj mnoha žánrů. Některé definují přehlídky splašených gagů, satira a parodie zase holdují podvratným či politickým vtipům. Spojení komedie a trudných osudů přineslo animovanou tragikomedii a morbidní, černý či lechtivý humor dal vzniknout řadě kousků i pro otrlejší diváky, které se díky tomu ocitnou v programové sekci Půlnoční humory. Připravuje se nálož celovečerní animace i krátkých filmů v tematických pásmech. Chybět nebudou osvědčené klasiky ze studií Aardman, National Film Board nebo DreamWorks, hořkosladký příběh Mary a Maxe či švihlý estonský humor. Setká se zde Bambi s Godzillou, připomene se také ostrá satira „ostravského rebela“ Ilji Nováka.

Téma Animace & humor se promítne i do skladby hostů, industry programu a samozřejmě do programu pro děti. Do Liberce například dorazí v roli porotce Bill Plympton, legenda americké nezávislé animace. Ten s sebou přiveze svou celovečerní i krátkometrážní tvorbu, která je svým často velmi ostrým humorem pověstná, a českým divákům se v této šíři představí vůbec poprvé. Z českých hostů pak zmiňme Jana Sasku, jehož originálně odvyprávěný animovaný vtip Happy End (2015) se mimo jiné dostal mezi 10 nominovaných v oscarové kategorii nejlepších krátkých animovaných děl.

Mezinárodní soutěž bude tradičně pořádně nadupaná

Do soutěže celovečerních animovaných filmů se přihlásilo celkem 40 filmů z celého světa. Do soutěžního festivalového programu postoupilo 11 z nich a jsou mezi nimi jak filmy prověřené již mnoha oceněními, tak i naprosté novinky. Více informací naleznete na www.anifilm.cz.

Zdroj: Anifilm